• Pjotram Avenam atņem LU goda doktora grādu

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    7. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Latvijas Universitātes (LU) Senāts ārkārtas sēdē lēmis atņemt LU goda doktora grādu Eiropas Savienības sankcijām pakļautajam, Putina režīmam lojālajam Krievijas baņķierim Pjotram Avenam, aģentūra LETA uzzināja augstskolā.

    Senāta akadēmiskās komisijas priekšsēdētājs Jāzeps Logins skaidroja, ka LU nolikumā par goda doktora nosaukuma piešķiršanu ir teikts, ka to piešķir personai, kurai ir ievērojams ieguldījums LU attīstībā, starptautiskā attīstībā un LU starptautiskā prestiža veicināšanā. Papildus LU goda doktora grāda ieguvušai personai ir jāturpina celt pozitīvu LU tēlu Latvijā un ārpus tās.

    Komisijas priekšsēdētājs norāda, ka Avena nenorobežošanās no Vladimira Putina politikas, Eiropas Savienības uzliktās sankcijas pret Avenu un citi faktori ir pretrunā ar goda doktora grāda piešķiršanas pamatnosacījumiem un goda doktora pienākumiem.

    Tādēļ LU Senāts vienbalsīgi ar 37 balsīm «par» nolēma atņemt LU goda doktora grādu Avenam.

    Iepriekš ziņots, ka LU pārstāvji uzsvēra, ka Avens atbalstījis Putina politiku un Krievijas agresiju Ukrainā, tāpēc Avens neesot cienīgs nest LU goda doktora nosaukumu.

    LU rektors profesors Indriķis Muižnieks norāda, ka līdz šim LU goda nosaukums nebija atņemts nevienam tā īpašniekam. Taču pašreizējā situācijā nevar nereaģēt, ja LU goda nosaukumu nes arī Putina rīcības atbalstītāji.

    Muižnieks skaidro, ka savulaik tagadējais Krievijas miljardieris Avens zinātniskā un praktiskā darbībā būtiski sekmēja komandekonomikas sistēmas demontāžu un PSRS sabrukumu. Tomēr tagad viņš nav paudis skaidru nosodījumu Krievijas agresijai un Putina režīma rīcībai.

    Ārkārtas sēdē Ordeņu kapituls pieņēma lēmumu par augstākā Latvijas valsts apbalvojuma Triju Zvaigžņu ordeņa atņemšanu Avenam. Ordeņu kapitula kanclere uzsvēra, ka ar Triju Zvaigžņu ordeni – visaugstāko valsts apbalvojumu – apbalvo par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā.

    «Latvijas nacionālajās interesēs ir miers un drošība Eiropā. Krievijas karš pret Ukrainu ir starptautisko tiesību pārkāpums, noziegums pret ukraiņu tautu. Avens nav norobežojies no Putina režīma izraisītā kara. Tas nozīmē atbalstu Krievijas agresijai, kas nav savienojams ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu un apbalvotas personas statusu, to nevar atsvērt iepriekšējie personas nopelni,» pauda Ēlerte.

    Avens atklātā vēstulē paudis, ka Ordeņu kapitula lēmums atņemt Triju Zvaigžņu ordeni viņu esot pārsteidzis un pazemojis. Paziņojumā viņš paudis pateicību cilvēkiem visā pasaulē, kas rīkojas, lai apturētu asinsizliešanu Ukrainā, bet ne ar vārdu nepiemin Putina režīma noziedzīgās darbības.

    Karš Ukrainā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē