• Pašnodarbinātajiem nākamgad saglabās esošo sociālās apdrošināšanas kārtību

    Nauda
    Ziņu aģentūra LETA
    8. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz no nākamā gada 1.janvāra pašnodarbinātajiem saglabāt tādu pat sociālās apdrošināšanas kārtību, kāda likumā ir noteikta no šī gada 1.jūlija līdz 31.decembrim.

    Šos grozījumus sagatavoja Labklājības ministrija, kas iepriekš skaidroja, ka šīs izmaiņas nodrošinās to, ka no nākamā gada pašnodarbinātie, kuru ienākumi mēnesī nesasniedz minimālo algu, maksās 10% pensiju apdrošināšanai no faktiskā ienākuma.

    Tie pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz vai pārsniedz minimālo algu mēnesī, maksās 31,07% no brīvi izraudzīta iemaksu objekta, kas nav mazāks par minimālo algu mēnesī, un 10% pensiju apdrošināšanai no izvēlēta iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

    Pašnodarbinātajiem, kuri gūst ienākumu no lauksaimnieciskās ražošanas, 10% pensiju apdrošināšanai būs jāaprēķina par gadu un jāsamaksā līdz 23.janvārim.

    Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) iepriekš pozitīvi novērtēja, ka sadarbībā ar Zemkopības ministriju un lauksaimnieku organizācijām ir rasta «labvēlīga pašnodarbinātā sociālās apdrošināšanas kārtība lauksaimniecības nozarē strādājošajiem».

    Lai pašnodarbinātie arī turpmāk varētu veikt obligātās iemaksas no faktiskiem ienākumiem, būs jāiesniedz ienākumu prognoze Valsts ieņēmumu dienestā (VID) – par pirmo ceturksni līdz 17.janvārim, par otro ceturksni – līdz 17.aprīlim, par trešo ceturksni – līdz 17.jūlijam un par ceturto ceturksni – līdz 17.oktobrim vai arī līdz 17.janvārim ienākumu prognozi par visu kalendāro gadu. Gadījumos, kad pašnodarbinātais vienlaikus ir bijis arī darba ņēmējs, tas būs jāizdara 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas.

    Pašnodarbinātie, kuri neiesniegs VID ienākumu prognozi un kuru ienākumi (mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam – apgrozījums) nesasniedz minimālo obligāto iemaksu objektu, veiks minimālās obligātās iemaksas no faktisko ienākumu un minimālā obligāto iemaksu objekta starpības.

    Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) reizi ceturksnī (līdz ceturksnim sekojošā trešā mēneša 20.datumam) aprēķinās pašnodarbinātajiem minimālās obligātās iemaksas un informēs VID. Pašnodarbinātie varēs veikt minimālo obligāto iemaksu avansu līdz trešā mēneša 23.datumam.

    VSAA līdz 20.martam aprēķinās pašnodarbinātajiem minimālās obligātās iemaksas par iepriekšējo kalendāro gadu un informēs par to VID, bet pašnodarbinātajiem būs pienākums līdz kārtējā gada 23.jūnijam veikt minimālās obligātās iemaksas par iepriekšējo kalendāro gadu.

    Likuma grozījumi stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē