• Pārsteidzošs atklājums. Vienkāršs uztura bagātinātājs redzami uzlabo prāta spējas

    Veselība
    Estere Jansone
    12. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Adrien Converse/Unsplash
    Kas ir labs ķermenim, ir arī labs prātam. Kāds nesens pētījums pārsteidzis zinātniekus – viņi ievērojuši, ka gremošanas traktam paredzēts uztura bagātinātājs būtiski uzlabojis atmiņas spēju sirmgalvjiem.

    Kāds neparasts pētījums veikts Londonas Karaliskajā universitātē. Tajā piedalījušies 36 dvīņu pāri vecumā virs 60 gadiem. Pētnieki vienam dvīnim devuši proteīna pulveri ar placebo efektu, bet otram – inulīnu, prebiotisku šķiedrvielu, kuru iegūst no cigoriņu, pieneņu, dāliju gumu saknēm. Parasti šo uztura bagātinātāju lieto, lai uzlabotu gremošanu un palīdzētu uzturēt veselīgu zarnu mikrofloru, tomēr britu pētniekiem izdevies pierādīt, ka šis līdzeklis spēj efektīvi uzlabot atmiņu vecāka gadagājuma cilvēkiem. Izrādās, tas dvīnis, kurš uzturā veselus trīs mēnešus ik dienas lietoja inulīnu, izziņas testos sasniedza krietni augstākus rezultātus nekā viņa brālis vai māsa.

    «Mēs esam pārsteigti, ka pirmos rezultātus varējām manīt jau pēc 12 nedēļām. Šis ir daudzsološs solis medicīnā. Iespējams jau drīzumā zināsim, kā uzlabot smadzeņu veselību un atmiņu vecākiem ļaudīm, kas sirgst ar Alcheimera slimību vai demenci,» tā portālam «Science Alert» sacījusi Londonas Karaliskās universitātes pētniece Mērija Nī Lohleina. Kā izrādās, pētnieki jau sen ir novērojuši kopsakarību starp gremošanas sistēmas veselību un prāta spējām, tādēļ daži ārsti gremošanas sistēmu pat nodēvējuši par otrajām smadzenēm. Domājams, ka arī kuņģa un zarnu veselība tiešā veidā ietekmē arī imūnsistēmu centrālo nervu sistēmu, teic Londonas Karaliskās universitātes ārsti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē