• Nosaka papildus iekļaujamos datus E-veselībā

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pagarināts termiņš, līdz kuram piekļuve E-veselības sistēmai iespējama ar visiem latvija.lv piedāvātajiem autentifikācijas veidiem, kā arī noteikti jauni dati, kas papildus iekļaujami E-veselībā.

    Lai nodrošinātu pilnīgāku datu pieejamību par pacienta veselības stāvokli, veiktie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu paredz, ka par pacientu E-veselības sistēmā tiek ievadīti jauni dati: par alerģijām, par retās slimības diagnozi un diagnosticēšanas datumu, invaliditātes vai prognozējamas invaliditātes diagnozi un datumu u. c. Tāpat līdz 31. decembrim pagarināts termiņš, līdz kuram piekļuve E-veselībai iespējama ar visiem latvija.lv piedāvātajiem autentifikācijas veidiem, savukārt no 2024. gada 1. janvāra piekļuve E-veselībai būs iespējama tikai ar kvalificētiem personu elektroniskās identifikācijas līdzekļiem (e-ID karte, e-paraksts karte, e-paraksts karte+, e-paraksts mobile).  Tāpat grozījumi nostiprina kārtību, kā cilvēks, kuram nav iespējas piekļūt E-veselības sistēmai atbilstoši noteiktajiem autentifikācijas veidiem, var piešķirt vai atcelt tiesības citam piekļūt saviem datiem:  

    • uzrādot personu apliecinošu dokumentu, iesniegt klātienē Nacionālajā veselības dienestā papīra formātā parakstītu iesniegumu;  
    • nosūtot pa pastu Nacionālajam veselības dienestam pilnvaru, kurai ir notariāli apliecināts paraksta īstums, par personas tiesībām apstrādāt veselības informācijas sistēmā uzkrātos datus pacienta vietā;  
    • atcelt citai personai piešķirtās tiesības apstrādāt veselības informācijas sistēmā uzkrātos datus pacienta vietā, Iesniegumu likumā noteiktajā kārtībā iesniedzot Nacionālajā veselības dienestā iesniegumu.  

    E-veselības sistēmu, ko uztur Nacionālais veselības dienests, veido publiskā daļa, kurā ir pieejama informācija par veselības nozares jaunumiem, veselīgu dzīvesveidu, statistiku un pētījumiem. Savukārt autorizētājā daļā iedzīvotāji var apskatīt savus veselības pamatdatus, noteikt piekļuvi ārstiem saviem veselības datiem, apskatīt aktuālās medikamentu receptes un savas darbnespējas lapas, ārstniecības personas var aplūkot savu pacientu veselības datus, izrakstīt medikamentu receptes un darbnespējas lapas, farmaceiti var piekļūt pacientam izrakstītajām receptēm un atzīmēt to izsniegšanu aptiekā. Autorizētajā daļā pieejami tie iedzīvotāju veselības dati, kurus veselības aprūpes iestāde ir iesūtījusi vai ievadījusi E-veselības sistēmā. 

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē