• Nesekmīgajiem pamatskolēniem varētu ieviest izlīdzinošo mācību gadu – kas tas ir?

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    25. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Izlīdzinošo mācību gadu eksāmenus nenokārtojušiem pamatskolēniem varētu ieviest ar nākamo mācību gadu, sākotnēji kā pilotprojektu ar ierobežotu izglītības iestāžu piedāvājumu, aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

    Pērn decembrī kļuva zināms, ka IZM plāno ieviest izlīdzinošo mācību gadu tiem skolēniem, kuri 9.klasē nenokārtos centralizētos eksāmenus.

    Atbilstoši IZM redzējumam, izlīdzinošo mācību gadu īstenotu profesionālās izglītības iestādes kā papildus arodizglītības piedāvājumu.

    Izglītības iestādes tiks izvēlētas atbilstoši reģionālajam pārklājumam, taču ministrijā vēl nemācēja nosaukt precīzu to skaitu. Tas varētu būt zināms tuvākā mēneša laikā. Veiksmīgas īstenošanas rezultātā iesaistīto izglītības iestāžu skaits tiks paplašināts.

    Profesionālās izglītības saturs šobrīd esot nodrošināts ar metodisko materiālu klāstu un tā pieejamību. Pielāgojams esot vispārējās izglītības satura nodrošinājums, īpašu vērību pievēršot tiem mācību priekšmetiem, kuros skolēns bijis nesekmīgs, atzīst IZM.

    Darbā pie pilotprojekta tiek risināti arī jautājumi, saistīti ar nepieciešamo pedagogu skaitu, lai nodrošinātu izlīdzinošo kursu piedāvājumu.

    Skaidrāka vīzija par pilotprojekta īstenošanu, tostarp, kā uzraudzīs, vai eksāmenus nenokārtojušie pamatskolēni turpina mācības pilotprojektā, varētu būt pēc tam, kad noslēgsies sagatavošanas darbu posms.

    Šobrīd arī tiek precizēta izmaksu tāme, kurā tiks norādītas programmu izstrādes, licencēšanas un īstenošanas izmaksas.

    Jau ziņots, ka pagājušajā mācību gadā 881 9.klases skolēns nenokārtoja kādu no trīs centralizētajiem eksāmeniem, lai iegūtu pamatizglītību, tādēļ viņiem ir pienākums šogad atkārtoti mācīties 9.klasē. IZM dati liecina, ka 36 skolēni to nedara.

    Lai arī šogad skolēni atkārtoti mācīties 9.klasē varēja izvēlēties jebkurā izglītības iestādē, IZM plāno veidot izlīdzinošo mācību gadu, kura laikā skolēns apgūtu ne tikai tos priekšmetus, kuros viņa zināšanas un prasmes bija nepietiekamas, bet varētu mācīties arī kādus profesionālās ievirzes priekšmetus.

    Šādu izlīdzinošo mācību gadu plāno ieviest sadarbībā ar profesionālās izglītības iestādēm, finansējumu paredzot no Eiropas struktūrfondiem.

    Līdz šim īstenoto programmu «Pumpurs», kas ar Eiropas struktūrfondu finansējumu sniedza atbalstu skolēniem, kam bija risks priekšlaicīgi pamest mācības, plānots turpināt programmā «Skola-kopiena», lai mazinātu – atstumtības risku izglītības iestādēs un atbalstītu tos jauniešus, kuri nepabeidz 9.klasi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē