• Līgatnes dabas takās notiks Susuru vakars

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    15. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikipedia
    Līgatnes dabas takās sestdien, 19.augustā, no plkst.20.00 notiks Susuru izzināšanas vakars ekspertu pavadībā, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Līgatnes dabas taku izglītības un komunikācijas speciāliste Arta Krūmiņa.

    Susuru vakara apmeklētāji varēs klausīties Latvijas vadošā susuru pētnieka, DAP projekta «LIFE for Species» zīdītājdzīvnieku sugu eksperta Valda Pilāta stāstos par susuru dzīves paradumiem un susuru pētniecību Latvijā. Savukārt, zooloģe Zanda Segliņa iejutīsies gida lomā un apmeklētājiem ļaus iepazīt Līgatnes dabas takās dzīvojošos lielos susurus jeb dižsusurus.

    Latvijā mīt trīs susuru sugas – lielais susuris, meža susuris un mazais susuris. Gandrīz astoņus mēnešus gada vēsākajā laikā tie pavada miegā, ierakušies augsnē vai meža zemsedzē. Aktīvajā periodā – vasarā – susuri iekārto savas migas koka dobumos vai būrīšos.

    Šogad lielākā daļa no Līgatnes dabas takās mītošajiem susuriem devušies gulēt ļoti agri – jau jūlija beigās, pavadot nomodā vien nepilnus divus mēnešus. Šāda dzīvnieku uzvedība ir raksturīga ļoti reti, un to ietekmē dabā valdošie procesi. Lai arī Līgatnes susuriem barības resursi pieejami pietiekamā daudzumā un visu periodu, kad tie ir nomodā, lielā sausuma dēļ, kas valdīja visu vasaras sākumu, dabisko instinktu dzīti susuri devušies gulēt, skaidro Krūmiņa.

    Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja satikt arī citus Līgatnes dabas taku iemītniekus, kuri ir aktīvi krēslā un naktī un dienas apmeklētājiem ir retāk redzami, piemēram, bebri, āpsis, jenotsuņi.

    Pasākumā vēlams līdzi ņemt kabatas vai galvas lukturus.

    Līgatnes dabas takās pašlaik mitinās septiņi lielie susuri, kas 2020.gadā nonāca Līgatnē no Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza. Šo susuru senči ir pirms dažiem gadiem Gaujas Nacionālajā parkā atrastie, bez mātes palikušie susuri.

    Atšķirībā no sugas brāļiem savvaļā, Līgatnes dabas takās lielie susuri ir aktīvi dažādos diennakts laikos. Tos var pamanīt ārpus savām migām arī dienā, turklāt ne tikai vasaras sezonā, bet arī pavasarī, rudenī un dažkārt pat ziemā. Lielākās izredzes novērot lielo susuri Līgatnes dabas takās to piesardzīgās dabas dēļ ir klusākajiem, vērīgākajiem un pacietīgākajiem apmeklētājiem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē