• Lielais 2023. gada cilvēku un notikumu TOPS! Uzvaras, atklājumi, skandāli un pārsteigumi

    Aktuāli
    Marta Kalniņa
    29. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Šogad žurnāls «Ieva» gada notikumu topu veidoja, balstoties uz savas jomas ekspertu – izdevniecības «Žurnāls SANTA» populāro izdevumu redaktoru – izvēli.

    Gada mīlulis

    Raimonds Pauls

    Raimonds Pauls
    Raimonds Pauls

    Inese Mizovska

    portāla Santa.lv galvenā redaktore:

    Latvijā joprojām nav lielākas un mīļākas zvaigznes par Maestro. To apliecina arī portāla santa.lv lasītāju nerimstošā un ­sirsnīgā interese par jaunumiem komponista dzīvē. Ko viņš domā par dažādiem notikumiem valstī, kā svin dzimšanas dienu un vienkārši – kā viņam šodien klājas? Šis Paulam nav bijis vienkāršs gads, un katra ziņa par to, kā Maestro arī smagā dzīves posmā – pēc savas mīļotās sievas Lanas aiziešanas mūžībā – kāpis uz skatuves, lai atkal un atkal priecētu sava talanta pielūdzējus, iedvesmojusi lasītājus.

     

    Gada leģenda

    Olga Dreģe

    Aktrise Olga Dreģe
    Aktrise Olga Dreģe

    Sandra Eglīte

    žurnāla IEVAS Stāsti galvenā redaktore:

    Šis ir Olgas Dreģes 85 gadu jubilejas gads, ko aktrise ar savu koncertprogrammu sirsnīgi svin visā Latvijā. Viņa turpina filmēties un savā vienīgajā – Dailes – teātrī aizvada 62. sezonu. «Dzīve ir neparedzama. Vienā brīdī pēc septiņdesmit, kad jau domāju, ka viss manā dzīvē ir bijis un pagājis, pilnīgi negaidīti man sākās otrā elpa. Izrādījās, ka Dieviņam attiecībā uz mani bija vēl plāni,» tā žurnālā IEVAS Stāsti saka Olga Dreģe.

     

    Gada sieviete

    Anna Andersone

    Anna Andersone
    Anna Andersone

    Iveta Dzērve

    žurnāla Santa galvenā redaktore:

    Anna Andersone (ar viņu intervija lasāma žurnāla Santa maija numurā) Latvijā radīja pirmo kopienu – bezpeļņas organizāciju, kuras mērķis bija izglītot un iedvesmot sievietes apgūt digitālos rīkos. Annas izveidotā Riga TechGirls ir pamanīta arī starptautiski – Google.org tai piešķīra grantu pusmiljona apmērā. Ar savu jaudu, zināšanām un enerģiju Anna varētu nodibināt uzņēmumu, kas viņas pašas kontā ienestu lielu naudu, taču viņa ir izvēlējusies savus resursus ieguldīt Latvijas sieviešu izaugsmē. Tāpēc priecājamies, ka Anna nominēta arī titulam 2023. gada Eiropas cilvēks Latvijā.

     

    Gada izaicinājums

    Bronza un piecnieks!

    Latvijas basketbola izlase
    Latvijas basketbola izlase

    Aivars Pastalnieks

    žurnāla Klubs galvenais redaktors:

    Jauda, veiksme un gribēšana vienā komplektā izšauj reizi 27 gados! Tieši tik ilgs laiks elites grupā bija nepieciešams, lai mēs pārsteigtu hokeja pasauli un Kaspars Daugaviņš ar pilnām tiesībām ģērbtuvē nobļautos: «Kur ir alus?» Ja var hokejs, kāpēc lai mēs nevarētu – nodomāja basketbola izlase un pārsteidza visus. Ja var hokejs un basketbols, kāpēc lai nevarētu mēs visi? Katrs savā jomā un izaicinājumā…

     

    Gada produkts

    Sēnes

    Sēnes
    Sēnes

    Dagnija Zīverte

    žurnāla IEVAS Virtuve galvenā redaktore:

    Kā izrādās, aizgājušais ir bijis varens sēņu gads ne tikai mūsu mežos, bet visur pasaulē – sēnes tiek pētītas, apstrādātas un iestrādātas tādos produktos kā maize, uzkodas, šokolāde, enerģijas batoniņi un nu jau arī kafija. Pērn saulītē izceltas dažas gluži eksotiskas sēņu šķirnes, piemēram, majestātiskās lion’s mane, kas solās likvidēt depresiju, demenci un citas nopietnas ligas. Trendīgās sēnes (lion’s mane, reishi, zvīņenes) veikalā nenopirksi, taču internetā pasūtāmi to audzēšanas komplekti.

     

    Gada arhitekti

    Lindas Krūmiņas un Miķeļa Putrāma vadītā biroja MADE arhitekti

    Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms
    Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms

    Aija Lāce

    žurnāla Deko galvenā redaktore:

    Tieši viņi rudenī izpelnījās Arhitektu gada balvas 2023 Grand Prix, arī komandas radītā biroju ēka uzņēmumam Avoti Lizumā tika augstu novērtēta (tostarp saņemot Deko specbalvu). Visi prožektori šobrīd ir uz viņiem – gan atzinība, gan uzmanība, un pelnīti, jo arhitektu pāris dzīvē un profesijā ne tikai rada godīgu un tīru arhitektūru, bet arī paši izstaro līdzīgas vērtības – gaišumu, cilvēciskumu un patiesumu. Viņu principu – atstāt pēc sevis mazāku ekoloģiskās pēdas nospiedumu – apliecina arī darbi! Piemēram, atjaunotais Dailes teātra priekšlaukums, kas īpaši novērtējams būs pavasarī, kad sāks plaukt koki. Savukārt vasarā IEVAS lasītājām būs iemesls aizbraukt līdz tālajai jūrai, jo tur, Pitragā, tapis vēl viens komandas veikums – kādreizējā zivju ceha vārtu mājas transformēšana kafejnīcā Pitraga pietura.

     

    Gada anti-age procedūra

    Sejas masāža ar rokām

    Sandija Šēnberga

    žurnāla Pērle galvenā redaktore:

    Par anti-age gada procedūru es nosauktu Institut Esthederm Esthe-Lift procedūru sejas ovāla nostiprināšanai un grumbu izlīdzināšanai. Atzīšos, pirmoreiz to izbaudīju, testējot IEVAS Gada kosmētikas apskatam kā šā gada jaunumu, un… uzreiz pēc procedūras pierakstījos visam kursam. Jo rezultāts bija nepārprotami redzams uzreiz pēc procedūras. Esthe-Lift procedūra stimulē dažādus sejas muskuļus, kas ir noslīdējuši, lai no jauna iezīmētu sejas kontūru. Tā nav nekāda sejas viegla glaudīšana, tiek izmasēts katrs sejas muskulītis, un tiešām ir sajūta, ka seja kļūst stingrāka un āda tvirtāka. Es izgāju ieteikto četru procedūru kursu un tagad to atkārtoju reizi mēnesī. Bet, tā kā šī nav aparātprocedūra, ļoti svarīgas ir meistara rokas, tādēļ varu 100 % ieteikt savu meistari – ukrainiete Anastasija Tužanskaja Berga Bazārā. 1,5 stundas – 90 eiro.

     

    Gada dzīvnieks

    Lācis

    Brūnais lācis
    Brūnais lācis

    Zane Piļka

    žurnāla Astes galvenā redaktore:

    Šogad fiksēti vairāki gadījumi, kad lāči ieradušies pie cilvēkiem bišu dravā ar medu panašķoties, kupla lāču ģimene manīta Salacgrīvā un viens pat bija atnācis līdz Bolderājas apkārtnei. Lāči savvaļā ir savairojušies, tāpēc tev jābūt gatavai, kā rīkoties, ja uz meža taciņas satiecies ar viņu aci pret aci. Ja ieraugi lāci, bet saproti, ka viņš tevi nav pamanījis (jo redze un dzirde šiem dzīvniekiem nav spoža), panikā nebļauj, nezvani policijai, necenties uzrausties kokā un, nedod Dievs, nebēdz. Lēni dodies prom citā virzienā un uzvedies klusu. Uz mežu nesmaržojies, jo oža gan lācim ir nevainojama. Ja lācis tevi tomēr jau ir pamanījis un izrāda interesi – neslēpies. Labāk lai lācis redz, ka tas ir tikai cilvēks, nevis domā, ka kaut kas bīstams, kas var viņam uzbrukt. Ja lācis izrāda par tevi interesi, nevelc ārā telefonu viņu filmēt, neskaties viņam acīs, ko viņš var uztvert kā apdraudējumu, nekrīti gar zemi un netēlo beigtu, bet, neuzgriežot meža zvēram muguru un netrokšņojot, lēni, lēni atkāpies.

     

    Gada padoms

    Izlasi lietošanas pamācību!

    Inese un Ainārs Šleseri
    Inese un Ainārs Šleseri

     Aiva Alksne

    IEVAS Padomu Avīzes galvenā redaktore:

    Gada padoms man radās, atceroties bildi, par ko Dziesmusvētku laikā sociālajos tīklos nežēlastībā krita Inese Šlesere. Tērpusies stilizētos tautastērpa brunčos, viņa savu skaisto saktu bija piespraudusi nekur citur kā… uz vēdera, it kā tā būtu kāda jostas sprādzeLūk, arī gada padoms: nekad neiekulsies nepatikšanās, ja ievērosi lietošanas pamācību, un tāda ir gan mūsu tautiskajām saktām, gan elektriskajai zobu sukai, gan Ziemassvētku lampiņu virtenei!  

     

    Gada skaistākā vieta laukos

    Lakstīgalas Brušvītos

    "Lakstīgalas"
    "Lakstīgalas"

    Dana Sinkeviča

    žurnāla Lauku Māja galvenā redaktore:

    Tā ir viesu māja Lakstīgalas Brušvītu ciemā pie Papes ezera. Šo vietu no iznīcības aizmirstības izglābuši un paši savām rokām atjaunojuši saimnieki Turaids un Anna Šēferi. Turaidam patīk doma, ka visu veco vajag nevis izmest un skriet uz veikalu pēc kā jauna, bet censties integrēt un izmantot, tāpēc māja sanākusi ne tikai gaumīga, bet arī interesanta. Savukārt pārsimt metru attālais Papes ezers, savvaļas zirgu un tauru ganības ir ainavu un sajūtu blieziens pats par sevi. Iespējams arī salīgt gidu un nomāt laivas.

     

    Gada notikums medicīnā

    Divas nākotnei nozīmīgas operācijas

    Anija Pelūde

    žurnāla IEVAS Veselība galvenā redaktore:

    Septiņpadsmitgadīgajai Rēzijai epilepsijas lēkmes sākās jau piecu gadu vecumā. Bērnu slimnīcā pēc teju gadu ilga sagatavošanās perioda jūnijā notika unikāla operācija – tās laikā Rēzija tika pamodināta, lai, tā teikt, piedalītos savas vainīgās galvas smadzeņu daļas izņemšanā. Bojājuma vieta atradās dziļajās struktūrās  – starp smadzeņu daļām, kas nosaka kustības un jušanu labajā rokā, – un ārstiem vajadzēja  pārliecināties, lai operācijas gaitā tās netiktu aizskartas. Rēzijai lēkmes kopš jūnija vairs nav atkārtojušās. Gadā šāda operācija būtu nepieciešama 10–12 pacientiem.

    Stradiņa slimnīcas Invazīvās kardioloģijas laboratorijā pirmo reizi Latvijā un Baltijā sirds vārstuļu atbalsta sistēma implantēta mazinvazīvā veidā – caur cirkšņa vēnu. Anitai gadiem bija jāsadzīvo ar izteiktu trikuspidālā sirds vārstuļa nepietiekamību un sirds mazspēju. Viņa jau bija pārcietusi divas sirds operācijas, trešā būtu par daudz riskanta, tāpēc tika meklētas jaunas iespējas. Anita patlaban trešajā stāvā uzkāpj vienā rāvienā. Šī metode nākotnē glābs vēl daudzus, kurus nevar operēt klasiskā veidā.

     

    Gada tendence

    Dziedinošais dārzs

    Ainava dziedina
    Ainava dziedina

    Ginta Auzniece-Jaunzeme

    žurnāla Mans Dārzs galvenā redaktore:

    Dārzkopība šobrīd ir viens no populārākajiem hobijiem, īpaši to vidū, kas ikdienā strādā atbildīgos amatos un lielākoties nogurst mentāli. Tāpēc likumsakarīgi, ka dārza temats Latvijā ienāk arī veselības rehabilitācijas kontekstā – kā iespēja atgriezties pie saknēm un stiprināt sevī dzīvesspēku. Šovasar pie mums pirmoreiz norisinājās starptautisks veselības rehabilitācijas un ainavu arhitektūras starpnozaru seminārs un meistarklases Dziedinošas ainavas. Kā saikne ar dabu palīdz izdzīvot, kas reizē bija arī Sjū Stjuartes Smitas grāmatas Rūpīgi kopts prāts atklāšanas svētki.

     

    Gada mīkla

    Par 99,9 % pareiza atbilde

    Liena Britāne

    Mezglu grupas žurnālu galvenā redaktore:

    Šogad notika 4. Mezgla čempionāts. Vispirms tas ritēja neklātienē, no 87 čempionāta dalībniekiem nevienu kļūdu neatradām trīspadsmit risinātājiem, kurus aicinājām piedalīties klātienes finālā izdevniecībā, kad bija jāatrisina divas mīklas – bez interneta resursu palīdzības! Un tad es nofiksēju lielo mīklu sev – kā iespējams tik viegli aizrakstīt visas rūtiņas vārdu pa vārdam? To izdarīja Anita Petrovska, kuru rezultātā nominējām kā uzvarētāju – viņa zināja 99,9 % vārdu! Fenomenāli. Nākamgad jau būs 5. čempionāts, plānojam sākt februārī. Varbūt kādam finālā izdosies 40 minūtēs 100 % atrisināt mīklu ar 60 formulējumiem?

     

    Gada bērni

    3 × 3

    Trīs pa trīs!
    Trīs pa trīs!

    Ērika Bērziņa

    žurnāla Mans Mazais galvenā redaktore:

    Šis ir bijis ražīgs gads, jo trīs ģimenes ir kļuvušas uzreiz par trim bērniem bagātākas. Janvārī Rīgas Dzemdību namā pasaulē nāca 2023. gada pirmie trīnīši – Emīls, Miks un Anna; martā turpat tika sagaidīti otrie trīnīši – Filips, Leons un Alise, bet oktobrī Vidzemes slimnīcā piedzima trīs braši puikas – Stefans, Evans un Neitans. Mazliet statistikas: visražīgākais ir bijis 2017. gads, kad trīnīšus sagaidīja piecas ģimenes, taču pērn nebija neviena trīnīša, toties piedzima 210 dvīņu pāri! Lai vecākiem sirds gudrība un pacietība savus bērnus izaudzināt par krietniem un foršiem cilvēkiem!

     

    Gada skandāls

    Kariņš un privātās lidmašīnas

    Edgars Orlovs

    žurnāla Privātā Dzīve galvenais redaktors:

    Bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa došanās komandējumos, izmantojot privātās lidmašīnas, nevis komercreisus, uzskatāmi parāda varas atrautību no sabiedrības. Kāds teiks, kas tad tas par skandālu – viņš taču darba darīšanās brauca, tomēr, ja esi premjera amatā, tāda aptuveni 1,3 miljonu eiro nolidināšana uzskatāma par absolūtu nekaunību. Turklāt laikā, kad lielākā daļa pensionāru skaita centus, pedagogu, ugunsdzēsēju, policistu un medmāsiņu algas ir nožēlojami zemas. Protams, ar šo vienu miljonu visiem nepietiktu, bet skaidrs, ka notikušais politiķa Kariņa karjeras nākotni, vismaz nacionālā līmenī, ir smagi iedragājis.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē