• Latvijas Radio izvērtējis savu rīcību sadūmojuma laikā. Prioritāte bija darbinieki

    Aktuāli
    Elza Krūmiņa
    10. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Daniels Joffe/Publicitātes attēls
    Latvijas Radio valde izvērtējusi 5. janvārī notikušo incidentu radio ēkā Doma laukumā. Todien daudzi klausītāji un pat Valsts prezidents bija pikts, jo piedūmojuma dēļ radio darbinieki pēkšņi evakuējās no ēkas, bet klausītāji palika neziņā par notikušo. Tas daudziem radījis satraukumu.

    Neraugoties uz saņemto kritiku un aizrādījumiem, kopumā Latvijas Radio rīcība esot bijusi atbilstoša ārējo un iekšējo normatīvo aktu regulējumam, taču radio vadība atzīst,ka jāuzlabo iespēja operatīvi informēt klausītājus arī šādu incidentu gadījumā.

    Latvijas Radio vadība ir detalizēti izanalizējusi incidenta norises apstākļus, un ziņojums par to jau 8. janvāra rītā iesniegts Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP). Ziņojumā atzīts, ka situācijā ar piedūmojumu radio ēkā kā augstākais risks tika noteikts iespējamais apdraudējums Latvijas Radio darbinieku un apmeklētāju veselībai –

    ēkā starpsienu pakojuma gruzdēšanas rezultātā lokāli bija izplatījušies dūmi ar nezināmu ķīmisku sastāvu.

    Tāpēc rīkojušies tā, kā nosaka Latvijas Radio ugunsdrošības instrukcija, un tajā kā augstākā prioritāte minēta cilvēku evakuācija. Vienlaikus valde atzīst, ka nepieciešams pilnveidot rīcības algoritmus lokālu incidentu gadījumā, kas atstāj ietekmi uz programmu apraidi.

    «Apzināmies, ka pašreizējos ģeopolitiskos apstākļos ierastās programmas pārtraukumi var radīt iedzīvotāju satraukumu.

    Un, lai arī teju visos medijos un sociālajos tīklos aktuālā informācija par incidenta būtību bija pieejama, daļa mūsu lojālo klausītāju ziņas digitālajā vidē vai citos medijos nepatērē. Par to tiešām atvainojamies saviem klausītājiem. Gribu uzsvērt, ka Latvijas Radio ir skaidrs rīcības plāns, tai skaitā darbības nepārtrauktības plāns nopietnām ārkārtas situācijām, kas saistītas ar valsts drošības apdraudējumu, dabas katastrofu gadījumā un citos gadījumos, kad no Radiomājas nav iespējams raidīt. Ārkārtas situācijās tiek nodrošināta alternatīva apraide. Tomēr piedūmojums Latvijas Radio ēkā nav valsts mēroga ārkārtas situācija,» pauž Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

    Latvijas Radio organizēs atkārtotas darbinieku mācības, kā arī praktisku incidenta simulāciju,

    tai skaitā arī par krīzes komunikācijas plāna iedarbināšanu un sabiedrības informēšanu ēterā caur tam paredzēto programmatūru.

    Kā iepriekš ziņots, 5. janvārī plkst. 13.31 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Latvijas Radio ēku Doma laukumā 8, Rīgā, kur bija izveidojies sadūmojums. Pārmeklējot ēku, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas otrā stāva sienā gruzdēja sienas pakojums 8 kvadrātmetru platībā. No ēkas evakuējās ~100 cilvēki. Lai pārliecinātos, ka gruzdēšana ir apturēta, tika demontēta starpsiena un pārsegumi pārbaudīti ar termokameru. Plkst. 15.39 sadūmojums tika lokalizēts, un VUGD deva atļauju daļai darbinieku pakāpeniski atgriezties darba vietās. No plkst. 15.15 ēterā skanēja paziņojumi par notikušo incidentu, savukārt plkst. 16.00 Latvijas Radio programmas atgriezās ierastajā raidīšanas režīmā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē