• Latvijas pase kļuvusi dārgāka. Cik maksā pases citās valstīs?

    Dokumenti
    Estere Jansone
    7. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Benjamin White/Unsplash
    Sākot ar vakardienu, 6. februāri, Latvijā sāk izsniegt jaunā parauga pases. Šīs izmaiņas nāca arī ar jaunu personas apliecinošā dokumenta cenu zīmi – tā kļuvusi par četriem eiro dārgāka. Lai arī Latvijas pase tagad izmaksā vairāk, tomēr tās vēljoprojām ir vienas no lētākajām pasaules mērogā.

    Sākotnēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) bija iecerējusi izsniegt jaunā parauga pases veselas divas reizes dārgāk nekā iepriekš – par pases izsniegšanu pieaugušajam bez atvieglojumiem desmit darba dienu laikā bija paredzēts no iedzīvotājiem prasīt 60 eiro. Tomēr šī iniciatīva ātri vien noplaka – bija milzīgs spiediens no sabiedrības puses, iesaistījās arī sabiedrībā zināmi ļaudis un eksperti, kas šo ieceri PMLP lika apturēt. Apzinot citu Eiropas Savienības dalībvalstu noteiktās nodevas apmēru par pases izsniegšanu, secināms, ka Igaunijā nodeva par pases izsniegšanu parastā kārtībā ir 45 eiro, Lietuvā – 50 eiro, savukārt no tām Eiropas Savienības valstīm, kuras atbildēja uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (Pārvalde) iniciēto aptauju, zemākā valsts nodeva par pases izsniegšanu parastā kārtībā ir Zviedrijā – 34 eiro.

    Pasaulē dārgākā pase ir Austrālijā. Te par 10 gadus derīgu personas apliecinošu dokumentu pieaugušajiem jāšķiras no 209 eiro. Tālāk seko Meksika, kur pase izmaksā 178 eiro. Nākamās dārgo pasu valstis ir Lihtenšteina, kur pases cena ir teju 160 eiro, bet bagātajā Šveicē cilvēki par pasēm maksā 150 eiro. Savukārt ASV un Lielbritānijā pasu cenas sasniedz aptuveni 120 eiro. Vēl padārga pase ir Japānā, kur 10 gadus derīgais personu apliecinošais dokuments izmaksā aptuveni 100 eiro. Vismazākā valsts nodeva par pases izgatavošanu ir Čehijā, kur 10 gadus derīgs dokuments maksā 25 eiro.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē