• Lasmaņa pikantais skandāls – no kurienes tam aug kājas?

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    22. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Madars Lasmanis
    Foto: LETA/Ieva Čīka
    Madars Lasmanis
    Jelgavas novada izpilddirektore Līga Lonerte domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) rosināto viņas atbrīvošanu no amata uzskata par izrēķināšanos.

    Domes priekšsēdētājs «publiski melo sabiedrībai par notikumu hronoloģisko gaitu», aģentūrai LETA izteicās un izpilddirektore, kuras skatījumā, Lasmaņa izplatītais paziņojums, ka rosinās Lonerti atbrīvot no amata, ir reakcija uz izpilddirektores un domes deputātu aicinājumu vērtēt viņa neētisko uzvedību kādā domes komisijas sēdē.

    Šīs nedēļas sākumā izpilddirektore sagatavojusi ziņojumu deputātiem par to, kas notika Budžeta komisijas sēdes laikā. Pēc Lonertes vārdiem, pie viņas vairākkārt ir vērsušies pašvaldības darbinieki «par pazemojošu, nievājošu, vadītāja klaji necienīgu attieksmi».

    Budžeta komisijas sēdē notikušais neesot pirmā epizode – «tādas ir bijušas jau daudzas, pat ļoti daudzas šo gadu laikā», apgalvoja Lonerte. Novada pašvaldībā ir apstiprināts deputātu ētikas kodekss, pie izpilddirektores gan rakstiski, gan mutiski bija vērsušies novada iestāžu darbinieki un vadītāji ar lūgumu šo situāciju risināt. Atsevišķi darbinieki esot vērsušies arī pie Tiesībsarga un darba inspekcijā.

    Pēc Budžeta komisijas sēdes izpilddirektore pieņēmusi lēmumu rakstīt ziņojumu deputātiem. Kā šī ziņa nonākusi līdz sociālajiem tīkliem, Lonertei informācijas neesot. Viņa sola «noteikti nepieļaut» situāciju, kad politiskās amatpersonas var izrēķināties ar izpilddirektori un citiem pašvaldības darbiniekiem, un rīkoties neētiski – pie tam ne tikai šajā Budžeta komisijas sēdē, bet ilgstoši.

    Atbildot uz publiski izteiktajām aizdomām par konflikta, iespējams, politisko raksturu, Lonerte atzina, ka iepriekš ir kandidējusi vēlēšanās no Latvijas Zemnieku savienības saraksta, taču pašlaik neesot nevienas politiskās partijas biedre.

    Kā ziņots, Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Lasmanis rosina atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektori Lonerti, vēstulē aģentūru LETA informēja Lasmanis pēc tam, kad Lonerte un citi deputāti nāca klajā ar aicinājumu vērtēt viņa pievēršanos sievietes kājām kādā domes komisijas sēdē.

    Atsevišķi pašvaldības politiķi un amatpersonas prasa vērtēt Lasmaņa rīcību, Budžeta komisijā līdztekus sēdes vadīšanai pievēršoties kādas sievietes kājām. Izpilddirektore Lonerte aicinājusi pašvaldības deputātus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā, izsūtot viņiem video no komisijas 13.marta (nevis februāra, kā ziņots iepriekš) sēdes. Izpilddirektore deputātiem paudusi, ka, viņasprāt, Lasmaņa rīcībā ir saskatāmi būtiski pārkāpumi. Viņa pie deputātiem vērusies pēc administrācijas darbinieku celtās trauksmes.

    Jelgavas novada domes priekšsēdētājs savā vēstulē raksta, ka 21.martā, «reaģējot uz aizdomām par tīšiem, būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem pašvaldības izpilddirektores Līgas Lonertes (LZS) darbā, patvaļīgi rīkojoties ar publisku mantu un pašvaldības finanšu līdzekļiem, esmu sagatavojis un iesniedzis Jelgavas novada domē lēmumprojektu par izpilddirektores atbrīvošanu no amata».

    Lasmanis uzsver, ka jau vakar, 20.martā, viņš par tiem informējis pašvaldības deputātus un aicinājis lemt par turpmāko rīcību. Paskaidrojumus par atsevišķām epizodēm Lonertes darbībā no pašvaldības jau esot pieprasījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

    Izpilddirektore, Lasmaņa ieskatā, pārkāpusi savas amata pilnvaras. Viņa esot mainījusi pašvaldības darbinieku atalgojumu, kā arī iejaukusies SIA «Zemgales veselības centrs» pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumu izpildē, kaut pati ar savu rīkojumu nodevusi pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus Jelgavas novada izpilddirektores vietniekam.

    2024.gada februārī patvaļīgi, neievērojot Darba likuma normas, Lonerte esot devusies atvaļinājumā, nesaņemot saskaņojumu no tiešā darba vadītāja. Tāpat izpilddirektore neesot ievērojusi Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas, privātām vajadzībām lietojot pašvaldības mantu, par ko pašvaldība esot saņēmusi KNAB pieprasījumu.

    Lasmanis arī informē, ka nākamajā domes sēdē 27.martā deputātiem būs jālemj, vai atbalstīt sagatavoto lēmuma projektu par Lonertes atbrīvošanu no amata.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē