• Ko iesākt, ja apmaldies mežā?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Siltais lietutiņš, kas beidzot sagaidīts, vieš cerības, ka gluži bez sēnēm nepaliksim. Tomēr, dodoties mežā sēņot vai ogot, nevajadzētu aizmirst par zināmu piesardzību. Šogad vien glābēji no meža jau palīdzējuši izkļūt 12 cilvēkiem. Tāpēc kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vada komandieri Didzi Rimšānu vēlreiz noskaidrojam ieteikumus, kuri lieti var noderēt, dodoties uz mežu.
    • Pirmkārt, dodoties uz mežu, līdzi vajadzētu paņemt ūdens pudeli un kaut ko ēdamu (kaut vai šokolādi). Un mobilajam telefonam noteikti jābūt uzlādētam. Ja cilvēks lieto medikamentus, arī tos obligāti vajadzētu paņemt līdzi uz mežu.
    • Ja vien iespējams, uz mežu nevajadzētu doties vienam, un vēlams tuviniekiem pastāstīt, kurp dosieties un ap cikiem plānojat būt atpakaļ.  
    • Ģērbjoties uz mežu, labāk mugurā vilkt košas krāsas drēbes, jo, ja apmaldīsies, glābējiem būs vieglāk tevi ieraudzīt. Par ļaunu nenāks arī līdzi paņemtais kabatas lukturītis – tumsā tas palīdzēs nekrist panikā,  arī glābējiem būs vieglāk tevi ieraudzīt.
    • Pirms mesties sēņot un ogot, vispirms vajadzētu pārlūkot apkārtni. Dzelzceļš, ceļi, stigas, zīmīgi koki var kalpot par orientieri gadījumā, ja pēkšņi sajūk visas debespuses. Tāpat arī lasot ogas un meklējot sēnes, svarīgi ik pa laikam tomēr paskatīties apkārt un iegaumēt lietas, kas apmaldīšanās gadījumā palīdzēs glābējiem saprast, kā esat pa mežu gājis un kur tagad jūs meklēt. Starp citu, tam kalpo arī meža kvartālu numuri, kas izvietoti uz kvartālu plāksnītēm stigu krustpunktos.
    • Noteikti nevajadzētu mežā palikt līdz tumsai – jāseko līdzi laikam, lai no meža var iznākt vēl gaismā. Tumsā atrast izeju no sveša meža praktiski nav iespējams.
    • Sēņojot svešā un nepazīstamā mežā, labāk turēties tuvumā tai taciņai, pa kuru ienāci mežā. 
    • Ja saproti, ka esi apmaldījies, galvenais ir saglabāt mieru un nekrist panikā! Labāk piesēst uz kāda celma, atpūsties un tad censties noorientēties apvidū, lai dotos atpakaļ. Vissliktāk ir sākt haotiski staigāt pa mežu, meklējot atpakaļceļu, – tā cilvēks var ieiet mežā vēl dziļāk.  
    • Vienmēr ir labi mēģināt saklausīt, vai tuvumā neatrodas šoseja, liels ceļš vai dzīvojamā māja. Tad var doties to virzienā un pajautāt ceļu atpakaļ.
    • Ja skaidrāk par skaidru saprotams, ka tas nu ir noticis – esat apmaldījies un saviem spēkiem no meža neizkļūt –, zvani 112 un izstāsti, kurā vietā tu iegāji mežā, cik ilgi jau tur esi, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus šķērsoji vai kam esi pagājis garām. Jebkurš sīkums var palīdzēt glābējiem tevi atrast! Meklējot glābēji izmantos automašīnas skaņas un gaismas signālus, ko tev būs jācenšas saklausīt un saredzēt.

    Atceries!

    Ja gadās apmaldīties purvā, lasot dzērvenes, ar garāka koka palīdzību rūpīgi pārbaudi, kur sper nākamo soli. Ja tomēr iekrīti purvā vai akacī, paturi prātā, ka, strauji un haotiski vicinot kājas un rokas, cilvēks tajā iestieg vēl dziļāk. Tāpēc jāmēģina atrast jebko, aiz kā var pieturēties vai aizķerties, un lēnām izvilkt sevi ārā.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē