• Kā ziemā nobraukt vairāk ar elektroauto?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    19. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Šogad krietni ātrāk nekā citus gadus autovadītājiem bija jāpārslēdzas uz braukšanu ziemīgos laikapstākļos. Ja automašīnām ar iekšdedzes dzinēju aukstais laiks būtiski neietekmē veiktspēju, tad elektroauto baterijas jauda var samazināties par līdz pat 30%.

    Galvenais iemesls ir elektroauto darbības specifika ziemas apstākļos, kad papildu enerģija tiek patērēta, lai apsildītu automašīnas salonu un nodrošinātu labāku riepu saķeri ar slideno ceļa virsmu.

    Lai ietaupītu elektroauto akumulatora enerģiju un pagarinātu distanci, ko ziemā var nobraukt ar vienu uzlādes reizi, Enefit e-mobilitātes risinājumu nodaļas vadītājs Daniels Treņins piedāvā trīs vērtīgus padomus, kas var noderēt ikvienam elektroauto īpašniekam.

    Baterijas ziemas apstākļos

    Lielākā daļa elektrisko transportlīdzekļu ir aprīkoti ar litija jona baterijām, un viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē to efektivitāti, ir āra gaisa temperatūra. Ideālie apstākļi litija jona baterijai ir +25 grādi. Āra temperatūrai pazeminoties, palielinās baterijas iekšējā pretestība un proporcionāli sarūk arī litija jonu baterijas enerģijas uzkrāšanas spēja.

    Ja baterijas temperatūra samazinās līdz –15 grādiem, tās spēja uzkrāt enerģiju var samazināties līdz pat 23%. Lai izvairītos no šādas situācijas, pirms uzlādes vēlams iedarbināt elektroauto un uz pāris minūtēm atstāt to darbībā. Šādā veidā uzsildot litija jonu bateriju, palielināsies baterijas spēja uzņemt maksimālo uzlādes jaudu.

    Apsildes ietekme uz nobraukumu

    Līdz ar vēsāka laika iestāšanos pieaug nepieciešamība pēc automašīnas salona apsildes. Auto ražotāja Renault veiktie testi rāda, ka, intensīvi sildot vai atdzesējot mašīnu, auto patērē lielu enerģijas apjomu un nobraukums var samazināties līdz pat 30%. Lai enerģijas patēriņš būtu pēc iespējas mazāks, auto ražotāji iesaka biežāk izmantot sēdekļu un stūres apsildi, jo tādā veidā tiek patērēts mazāk enerģijas, nekā apsildot auto ar klimata kontroles režīmu.  

    Ziemai atbilstoša braukšanas režīma izvēle

    Lai ziemā nodrošinātu transportlīdzekļa saķeri ar slidenu ceļa virsmu, tādi automašīnas drošības rīki kā stabilitātes un pretizslīdēšanas sistēmas strādā pastiprinātā režīmā. Tā rezultātā enerģijas patēriņš var pieaugt pat par 10%. Lai to mazinātu, ieteicams izmantot eko braukšanas režīmu un rekuperatīvo bremzēšanu, kuras procesā automašīnas akumulators atgūst enerģiju bremzējot.

    Lai iegūtu maksimālu efektu no rekuperatīvās bremzēšanas, ziemā ieteicams izvairīties no straujas ātruma samazināšanas. Tāpat pirms brauciena vēlams pārbaudīt gaisa spiedienu riepās. Nepietiekami piepumpētas riepas palielina rites pretestību, un tiek patērēts vairāk enerģijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē