• sadraudzēties ar naudu?

    Nauda
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    17. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Reizēm naudas saimniecībā valda īsts bezcerīgs juceklis. Ko ar to visu iesākt? Aizņemties vai neaizņemties? Aizdot vai neaizdot? Lūk, ko stāsta naudas pieradināšanas teorija, kurā apvienotas akadēmiskas finansista zināšanas ar ezoteriku. Brīžiem šie ieteikumi tiešām šķiet mazliet mistiski un ar loģiku neizskaidrojami. Bet ja nu tie tiešām darbojas?

    Kā aizdot naudu?

    Pēc būtības naudu aizdot vai to aizņemties neesot slikti. Svarīgi ir to darīt gudri.

    • Nosaki galējo robežu, kuru tu nekādā gadījumā nepārsniegsi aizdodot, piemēram, ne vairāk kā 30 procentu no saviem ikmēneša ienākumiem. Svarīgi, lai tā būtu summa, kuru tev nav žēl zaudēt.
    • Ja esi aizdevis draugam, pēc tam neatgādini par neatdoto parādu, nelūdzies, neprasi, pat pašiem tuvākajiem draugiem ne. Labam draugam naudu var dāvināt – labāk to uzdāvināt un aizmirst, nevis atprasīt. Arī tāpēc svarīgi, lai summa būtu tāda, kuras tev nav žēl.
    • Ļoti bieži draugs ir draugs līdz mirklim, kamēr aizņemas naudu. Pēc tam var gadīties tā, ka viņš nevar atdot, tāpēc viņam kauns tikties un kauns skatīties acīs. Nepareizi aizdodot, tu vari zaudēt gan naudu, gan draugu.
    • Pats galvenais – iemācies taktiski atteikt bezatbildīgiem draugiem, kuri no tevis vēlas pārāk daudz un kuru iespējām atdot tu neuzticies! Citādi cietīs tavas ģimenes labklājība.
    • Aizdod naudu pret ķīlu. Piemēram: «Ja es to nevarēšu atdot, tu dabūsi manas vecāsmātes gleznu!»

    ! Vēl daži aizdošanas noteikumi no racionāli neizskaidrojamām jomām.

    • Neaizdod vakarā, pirmdienā, sestdienā, svētdienā. Vakarā nauda guļ. Tad tai nepatīk būt aizdotai. Neaizdod kristībās un citos svētkos.
    • Neaizdod summu, kurā iekļauts cipars 2 – tā vai nu neatgriežas, vai atgriežoties nenes labumu.

    Sveša nauda – bīstams ieguvums

    Naudas pieradināšanas filozofija vēsta, ka banku seifos patiesībā atrodas naudas enerģētiskā izgāztuve – tā ir sveša nauda, kas glabā tās iepriekšējo īpašnieku neveiksmes, slimības, slikto karmu. Ļoti iespējams, ka, to aizņemoties, tu aizņemies arī sveša cilvēka likteni.

    • Sveša nauda makā konfliktē ar tavu naudu. Tavai naudai ir pozitīva enerģija, svešajai – negatīva.
    • Sveša nauda bieži ved pārmērībās, piesaista jaunus parādus.
    • Neatdoti parādi pielīdzināmi zagšanai, un ļaunprātīgie parādnieki agri vai vēlu tiek sodīti ar naudas vai mantu zaudējumu.
    • Pasaulē bezgala daudz cilvēku tērē naudu, kuru paši nav nopelnījuši, lai atstātu iespaidu uz cilvēkiem, kas viņiem nemaz nepatīk. 

    Kā aizņemties naudu?

    • Aizņemies tikai tajos gadījumos, kad tā ir vienīgā iespēja. Un tikai tad, kad tu skaidri zini, ka varēsi atdot.
    • Pirms aizņemies, rūpīgi izrēķini un uz papīra pārliecinies, ka spēsi to atdot. Vieglāk ciest sakāvi uz papīra, nevis pēc tam reālajā dzīvē.
    • Aizņemoties vari atdošanu garantēt ar savu darbu: «Es strādāšu, nopelnīšu tik un tik ilgā laikā atdošu…» Tas tevi nomierinās un mobilizēs.

    Ko darīt tiem, kas jau iepinušies parādu jūgā?

    Lielajiem banku parādniekiem, protams, jāizrunājas ar banku par iespējām atdot pakāpeniski. Tad vajag pateikties par iespēju, kas bija dota. Un prasīt piedošanu augstākajiem spēkiem vai kam citam, kam nu katrs tic, par to, ka biji pārāk aizņemts ar naudas tērēšanu.

    Notērētās kredītkartes? Pateicies par skolu, kas tev bija, un sāc dzīvot citādi. No rītdienas noliec savas kredītkartes drošā vietā un sāc dzīvi bez tām.

    Un proporcionāli saviem ienākumiem lēnām jāsāk atdot parādus. Neatdotam parādam ir ļoti slikta enerģētika.

    Starp citu, ir cilvēki, kas šķietami nopelna pietiekami daudz, taču mūždien ir iekūlušies kādos kredītos vai vienkārši nespēj izdzīvot no algas līdz algai. Un meklē vaininiekus visur. Bet, ja ir problēmas ar naudu, visticamāk, tās ir tevī pašā. Tu neesi gatavs naudai, nezini, ko gribi. Tad tev godīgi jāizovērtē, kas izraisījis tādu situāciju, ka nauda pie tevis nenonāk. Tas var būt beznaudības aplis, tas var būt konflikts ar naudu. Beznaudības aplis ir tā dīvainā un šķietami bezcerīgā situācija, kad nauda pie tevis vienkārši nenonāk. Beznaudības aplī var nonākt tā saucamie karmiskie nabagi, kuri atstrādā savu iepriekšējo dzīvju kļūdas vai nelietības. Bet šai aplī varot nonākt, piemēram, pēc noskaušanas.

    Kā izvairīties no noskaušanas?

    Nelielies ar saviem ienākumiem un dāvanām! Nesaki citiem savu reālo peļņu! Un izvairies no cilvēkiem, kuru klātbūtnē vai pēc tikšanās tev ir nepatīkamas sajūtas. Ja tev ar viņiem jākomunicē, pēc tam vismaz nomazgā rokas un seju vai, ja iespējams, ieej dušā. Skauģi varot atšifrēt – mirklī, kad tu stāstīsi viņam par saviem panākumiem, viņš ar sajūsmu klausās, taču vienlaikus nodur acis. Starp citu, tikpat bīstami esot apskaust pašam – skauģis ārda pats sevi no iekšpuses. Un arī iemīļotā baltā skaudība tā pati skaudība vien esot, un no tās jācenšas tikt vaļā kā no kaitīga ieraduma.

    Savukārt konflikts ar naudu parasti rodas, ja cilvēks ir nepareizi audzināts. Ja ģimenē mūždien runāts par to, ka trūkst naudas; ja vecāki uzsvēruši, ka nauda ir netīra un zemiska, bet galvenās ir garīgās vērtības; ja nauda un turīgie cilvēki demonstratīvi ir nicināti… Ko tur liegties, ir gana daudz ģimeņu, kur par naudu tā runā.

    Pret naudu jāizturas ar cieņu un mīlestību, tikai tad tā patiešām atnāks.

    sadraudzēties ar naudu?

    • Svarīga ir tava attieksme pret naudu. Nauda jāuztver kā uzticams mājdzīvnieks, kā mīļš tuvs cilvēks.
      Ja tev ir konfliktsituācija ar naudu, pārskati savu attieksmi pret šo enerģiju. Noteikti ir lietas, kas jāparavē.
    • Esi godīgs attiecībā pret naudu un seko tam, kā tu par šo enerģiju izsakies.
    • Ja tu runā par naudas trūkumu, tūlīt tās arī nebūs.
    • Noteikti jāizvairās no tādiem paziņojumiem kā «Man nekad nav bijusi nauda un nekad tās nebūs!», «Citiem klājas vēl sliktāk!», «Man jau vienai daudz nevajag!» un tamlīdzīgi!
    • Dzīvē viss ir vienlīdz svarīgs, materiālais tikpat būtisks kā garīgais.
    • Ieliec sevī pozitīvo programmu: vismaz sajūtās es esmu miljonārs!
    • Tu domā, ka liela nauda saistīta ar lielu risku? Ja tu tā domā, tu neesi gatavs naudai.
    • Ja atliec naudu, atliec to attīstībai, nevis nebaltai dienai.
    • Naudu jāprot cienīt. To nevajag mētāt, nicinoši burzīt vai, kā vecās filmās, dramatiski saplēst vai sarullētu banknoti lietot piesmēķēšanai.
    • Naudai patīk, ja to skaita.
    • Ja tu ņem naudu no maciņa, lai kaut ko iegādātos, īpaši dārgāku lietu, naudai domās jāpaskaidro, ka tā aiziet labam mērķim, citādi tā kā uzticams suns raugās uz tevi bēdīgām acīm un nesaprot, kāpēc tai jāiet prom.
    • Uzmanies ar savām vēlmēm! Iedomājies situāciju: tu vēlies 200 eiro. Un pēc pāris dienām saņem tieši 200 eiro… no auto apdrošinātājiem, jo esi sasitis savu automašīnu. Vai tu no tā gūtu prieku?
    • Nē. Vēlies kaut ko konkrētu, nevis naudas summu. Vēlies darbu, iespēju nopelnīt, vēlies to, ko tu gribi nopirkt par šo naudu, piemēram, ceļojumu uz Venēciju.

    Mazliet no maģijas lauciņa

    Pilnmēness naktī uz palodzes tajā vietā, kur krīt mēness gaisma, uzliec monētas: deviņas vara un vienu sudraba. Un nākamajā rītā pārbaudi, vai kāda no tām vai pat visas nav nomelnējušas! Ja nomelnējusi sudraba monēta, tev ir personisks konflikts ar naudu. Ja vara monētiņas, naudas trūkumā vainojama ārēja ietekme, iespējams, kāds tevi noskaudis.

    Kur naudu glabāt un kā atdot?

    Naudas makam jābūt dārgam, no dabiskiem materiāliem – ādas. Lētā makā naudai nepatīkot uzturēties! Naudas banknotes nevajag saņurcīt, bet ielikt ar cieņu, izgludinot. Un vēl – naudas makā kopā ar naudu nevajag glabāt neko citu, arī kredītkartes ne – tām jāievieš cits maks. Iepērkoties nedrīkst dot naudu otram cilvēkam tieši rokās. Tā tu atdod arī daļu savas enerģijas. Ieaudzini sev principu: naudu kaut kur nolikt!

    Taupītājs vai skopulis?

    Ar maģiju, pareizām domām un naudas mīļošanu vien nepietiks, ja tu tērēsies, neskaitot līdzi. Nauda ir enerģija, kas jāskaita un jātērē ar prātu.

    Ir lietas, uz kurām labāk neekonomēt: pārtika, izglītība un veselība. Vismaz saprāta robežās. Tas nenozīmē, ka jāpērk delikateses, tomēr jāizvēlas kvalitatīva pārtika. Ietaupīt pavisam droši var uz alkoholu, cigaretēm un niekiem. Jāmēģina atteikties no nieku pirkšanas. Mūsu senči sīknaudu kabatā turēja, lai piesaistītu naudu, nevis lai pirktu niekus. Algas dienā jāizveido divi saraksti: vienā lielās lietas, kas jāpērk, otrā – mazās. Pēc tam vēlreiz pārbauda, vai sarakstā nav iesprucis kaut kas lieks. Tieši tāpat ar pērkamo lietu sarakstiņu jādodas uz lielveikalu pēc produktiem. Visiem zināms, ka lielveikalos reizēm notiek neizskaidrojamas burvestības. Tu, cilvēks, esi ieradies, lai nopirktu olas, pienu un maizi. Bet, kad esi atstūmusi ratiņus līdz kasei, izrādās – tur kaut kā nejauši sabiris vēl lērums lietu. Šādās situācijās ietiecams piestumt blakus vēl vienus ratus un tajos principiāli pārkraut tikai to, pēc kā biji ieradies. Pārējais lai paliek veikalā! Tiesa, ja tev uz lielveikalu līdzi paņemts bērns un no pirkumu kaudzītes tiek izlikti našķi, tas draudēs ar kārtīgu ģimenes kašķi. Tad, ja nevēlies būt sliktā mamma, bērnu uz lielveikalu līdzi neņem!

    Padomā arī par tērēšanas kultūru. Izdari trīs dziļas ieelpas pirms katra nozīmīgāka pirkuma – lai koncentrētos. Un nomaini savā iekšējā leksikā vārdu tērēt pret ieguldīt. Kāpēc gan tu nevari iedomāties, ka esi ieguldījis pārtikas produktos 30 eiro? Starp citu, nepiemirsti salīdzināt preces cenu ar kvalitāti: dārgāka cena nebūt nenozīmē, ka pati prece būs labāka par tās lētāko māsu!

    Cieni sevi – neļauj, lai pārdevējs tirgū vai kādā apšaubāmā bodītē tevi apkrāpj! Skaiti līdzi, jo reizē ar tavu naudu, izrādās, tev atņem arī kripatiņu enerģijas un labklājības.

    Cits stāsts, protams, par to, ka arī apšmaucējam tas laimi nenesīs. Mirklī, kad cilvēks nozog naudu, arī tad, ja viņš nozog nosacīti – vienkārši neiedod mirklī, kad būtu jādod, vai paņem to, kas viņam nepienākas –, viņš pamatīgi pabojā karmu saviem bērniem un bērnubērniem, uzkraujot viņiem trūkumu. Ja pārdevēja vai kasiere tev nejauši izdevusi par daudz, nedomā, ka tas ir spēļu automāta džekpots! Nekāda prieka no šīs naudas tev pēc tam nebūs. Toties, ja tu to atdosi atpakaļ, agri vai vēlu tev par to būs godalga.

    Triks, kā izdzīvot līdz algas dienai

    Austrumu ezoteriķi iesaka algas dienā sagatavot piecas aploksnes un tajās salikt skaidro naudu. (Kredītkaršu laikmetā gan pārorientēties uz šādu kārtību būs grūtāk…) Bet triks ir vienkāršs: saņemot algu, sadali to piecās daļās. (Garajos mēnešos tev droši vien vajadzēs sešas aploksnes, un sestajā summa proporcionāli pēdējās nedēļas dienu skaitam būs mazāka.) Uz piektās aploksnes uzzīmē pentagrammu; piecnieks naudas pasaulē sekmē bagātību. Tā domāta neparedzētiem tēriņiem vai ja alga aizkavējas. Pārējās atliec katru savai nedēļai un uzreiz izrēķini, cik daudz dienā drīksti tērēt, lai ar vienu aploksni izdzīvotu līdz nākamajai pirmdienai. Pirmo aploksni atstāj neaizlīmētu, bet pārējās aizlīmē un sev strikti nosaki – katru no tām tērēsi tikai tad, kad pienāks to laiks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē