• Kā pieteikties valsts atbalstam saules paneļu uzstādīšanai privātmājā?

    Aktuāli
    Liene Millere
    14. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Žurnāla "Lauku Māja" lasītājs Kārlis vaicā: «Esmu dzirdējis, ka pieejams valsts atbalsts saules paneļu uzstādīšanai privātmājās. Gribētu saprast, vai šim atbalstam ir kādi ierobežojumi un kā tam pieteikties?»
    Nākamais: Pieteikuma iesniegšanas kārtība un atbalsta saņemšana

    Atbild Iveta Muceniece, Ekonomikas ministrijas Enerģētikas finanšu instrumentu nodaļas vadītāja vietniece.


    Šā gada 8. martā Ministru kabinetā tika apstiprināti Ekonomikas ministrijas rosinātie grozījumi atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai un piešķirts papildu finansējums 3,27 miljonu eiro apmērā, paredzot atbalstu arī saules paneļu uzstādīšanai privātmājās.

    Tas nozīmē, ka dzīvojamās mājas īpašnieks varēs saņemt atbalstu granta jeb dāvinājuma veidā, ja tiks iegādātas un uzstādītas elektroenerģijas ražošanas iekārtas ar jaudu līdz 11,1 kW ar vai bez pieslēguma kopējam elektroapgādes tīklam.

    Grantu varēs saņemt PĒC saules paneļu uzstādīšanas atbilstoši iekārtas jaudai.

    Atbalstam var pieteikties privātmāju īpašnieki no visas Latvijas. Viens no svarīgākajiem nosacījumiem – atbalsts paredzēts ģimenēm ar vismaz vienu bērnu. Attiecīgi atbalsta saņēmējs ir fiziska persona, kurai zemesgrāmatā ir nostiprinātas īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu un ar kuru kopā dzīvo un kura apgādībā ir vismaz viens bērns. Atbalsta saņēmēja var būt arī grūtniece vai gaidāmā bērna tēvs.

    Pieteikumi jāiesniedz ALTUM klientu apkalpošanas portālā mans.altum.lv: programmā jaunu mikroģenerācijas elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu jeb saules paneļu ar ražošanas jaudu līdz 11,1 kW iegādei un uzstādīšanai. ALTUM iesniegtos pieteikumus izvērtē rindas kārtībā.

    Pieteikumu pieņemšana tika uzsākta šī gada 27. aprīlī un turpināsies, līdz beigsies atbalsta programmai pieejamais finansējums.

    Privātmājas atbilstība

    Lai pretendētu uz atbalstu šajā programmā, dzīvojamai mājai ir jāatbilst šādiem kritērijiem:

    • saskaņā ar kadastrs.lv reģistru māja atbilst viena vai divu dzīvokļu (tai skaitā dvīņu, rindu un atsevišķu divu dzīvokļu) mājas klasei;
    • dzīvojamā māja ir nodota ekspluatācijā;
    • dzīvojamā mājā netiek veikta saimnieciskā darbība (nav reģistrēta SIA vai AS, dzīvojamās mājas telpas netiek iznomātas u. c.).

    Šeit jāpiebilst, ka, ja publiskajās datu bāzēs atbalstāmās mājas adrese ir reģistrēta kā saimnieciskās darbības vieta, bet faktiski tā tāda nav, atbalsta saņēmējam jāspēj apliecināt, ka spēkā ir kāds no šiem punktiem:

    • saimnieciskās darbības veikšanas faktiskā adrese nav atbalsta pieteikumā norādītās dzīvojamās mājas adrese;
    • dzīvojamās mājas adresē ir vairākas ēkas, un saimnieciskā darbība tiek veikta citās ēkās;
    • saimnieciskā darbība tiek veikta ārpus atjaunojamās dzīvojamās mājas (piemēram, lauksaimniecības darbi, lopkopība u. c.).

    Raksta turpinājumā lasiet vairāk par pieteikuma iesniegšanas kārtību!

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē