• Kā nomainīt personas kodu?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    15. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pases paraugs.
    Foto: pmlp.gov.lv
    Pases paraugs.
    No 2017. gada 1. jūlija iespējams mainīt personas kodu. Kā iegūt jauno personas kodu, un ko tas vispār nozīmē? Vai pēc tam turpmāk visur jālieto tikai jaunais kods? Un vai jāmaina visi dokumenti?

    Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe skaidro, ka ikviens cilvēks ir tiesīgs vienu reizi mūžā mainīt personas kodu, ja viņam bija piešķirts personas kods, kas satur dzimšanas datumu. Iemeslus, kādēļ cilvēki maina personas kodu, PMLP neapkopo, taču, ticamākais, cilvēks nevēlas lietot personas kodu, kur var nolasīt viņa dzimšanas datus.

    Varbūt kāds to dara, lai potenciālais darba devējs vai kāds cits nevarētu redzēt viņa dzimšanas datus, varbūt kādu vada ezoteriski apsvērumi. Taču to neizmanto pārāk daudzi – mazāk nekā simt cilvēku gadā.

    Personas kodu, kurā ir dzimšanas datums, var mainīt visas dzīves laikā, iesniedzot iesniegumu klātienē jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Jaunais personas kods sastāv no 11 ciparu kombinācijas, un tajā nevar redzēt dzimšanas datus. Ciparu kombināciju izvēlēties nevar, to ģenerē automātiski. Pēc koda maiņas pārdomāt un atgūt iepriekšējo personas kodu vairs nevar. Tāpēc izvēle jāizdara ļoti apdomāti.

    Pēc koda maiņas jālieto tikai un vienīgi jaunais personas kods un jāmaina pilnīgi visi dokumenti, kur ir atsauce uz personas identitāti. Cilvēka pienākums ir 30 dienu laikā iesniegt dokumentus jauna personu apliecinoša dokumenta (pases un/vai personas apliecības) saņemšanai.

    Jāmaina visi dokumenti, tostarp autovadītāja apliecība, personalizētās kartes, studenta, invalīda vai pensionāra apliecība, elektroniskais paraksts, bankas autorizācijas līdzeklis un viss cits, kas palīdz identificēt cilvēku. Tāpat jārēķinās, ka būs jāatjauno informācija par personas kodu uzņēmumos vai iestādēs, kas nav valsts institūcijas, jo tikai valsts iestādēm būs iespēja pārliecināties par jauno personas kodu.

    Personas koda maiņa notiek bez maksas, taču jāmaksā par jauno dokumentu.

    Valsts nodeva par pases izsniegšanu: 10 darbdienu laikā – 30 eiro, 2 darbdienu laikā – 55 eiro. Personas apliecības izsniegšana: 10 darbdienu laikā – 15 eiro, 2 darbdienu laikā – 30 eiro. Ja pasi noformē vienlaikus ar personas apliecību,  pases izsniegšana: 10 darbdienu laikā – 20 eiro, 2 darbdienu laikā – 40 eiro; personas apliecības izsniegšana: 10 darbdienu laikā – 15 eiro, 2 darbdienu laikā – 30 eiro. Valsts nodevas atvieglojumi pienākas pensionāriem (uzrādot pensionāra apliecību), cilvēkiem ar I vai II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditāti apliecinošu dokumentu).

    • Lai mainītu personas kodu, nepieciešama: pase vai eID; iesniegums par personas koda maiņu; dzimšanas apliecība, ja nepilngadīgs bērns pēc personas koda maiņas pirmo reizi saņems personu apliecinošu dokumentu.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē