• Iedzīvotājus aicina rūpēties par nieru veselību

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    9. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Shutterstock
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Šodien, 9. martā, atzīmē Pasaules nieru veselības dienu. Nieru veselība atspoguļo visu orgānu veselību, un tām ir ļoti liela nozīme cilvēka organismā.

    Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) foajē no pulksten 12 līdz 15 notiks pasākums Pasaules Nieru diena 2023, kuru organizēs RSU Medicīnas fakultātes Nefroloģijas pulciņa studenti sadarbībā ar P. Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu. Šajā laikā ikvienam ir iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu, noteikt glikozes līmeni asinīs, aizpildīt testu un uzzināt, cik labi jūtas viņa nieres. Tāpat varēs saņemt konsultāciju par to, kā saglabāt savu nieru veselību, diētas un dzīvesveida rekomendācijas.

    Savukārt, lai informētu par nieru veselību, jo hroniska nieru slimība var būt nepamanāma, Latvijas Nefrologu asociācija organizē tiešsaistes diskusiju Saruna par nieru veselību, kurā piedalīsies ģimenes ārste Rūta Plaude un Latvijas Nefrologu asociācijas prezidente, Stradiņa slimnīcas nefroloģe, RSU asociētā profesore Ieva Ziediņa, kā arī pacients Ģirts Kravalis. 

    Pasākums notiks tiešraidē sociālajā platformā Facebook, piedalīties un uzdot savus jautājumus tiešraides komentāros ir aicināts ikviens. Diskusijā varēs uzzināt, kādu funkciju organismā veic nieres? Ko varam darīt, lai nenoslogotu nieres? Kādas ir galvenās pazīmes, kuras cilvēks var novērot organismā un kas liecina par nieru funkciju samazināšanos? Ar kādām pārbaudēm var konstatēt nieru funkciju samazināšanos? Kad vajadzētu doties pie nefrologa? Kas ir hroniska nieru slimība?

    Ņem vērā!

    Ikvienam cilvēkam vienu reizi gadā ir jānodod analīzes, lai sekotu līdzi savai nieru veselībai, – jānosaka seruma kreatinīns asins paraugā un mikroalbuminūrija urīna analīzē. Neatpazīta un neārstēta hroniska nieru slimība var novest pie smagas nieru mazspējas. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem ar cukura diabētu. Laikus veicot diagnosticēšanu un uzsākot ārstēšanu, iespējams aizkavēt hroniskas nieru slimības progresēšanu.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē