• Iedzīvotāji uzturā lieto pārāk daudz sāli

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    9. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lielākā daļa jeb vairāk nekā 70% cilvēku dienā apēd pārāk lielu sāls daudzumu, bet tas ir viens no paaugstināta asinsspiediena cēloņiem, kas savukārt ir cieši saistīts ar sirds slimībām un insultu.

    Eiropas iedzīvotāji vidēji uzņem 8–12 gramus sāls dienā, kas pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas ieteiktos 5 gramus sāls dienā. Kā liecina pirmais Latvijā veiktais pētījums par sāls un joda patēriņu Latvijas pieaugušo iedzīvotāju populācijā, vīriešu apēstais sāls daudzums pārsniedz rekomendējamo daudzumu vidēji vairāk nekā divas reizes, bet sieviešu – vairāk nekā pusotras reizes. Pētījums atklāj, ka sāls lietošana dažādās sezonās ir atšķirīga – pavasarī un rudenī lietojam vairāk sāls, nekā citos gadalaikos. 

    Lielākā daļa (67,1%) cilvēku lieto parasto rupjo sāli, bet daļa (14,9%) iecienījusi arī jūras sāli un smalko galda sāli (13,3%). Citus sāls veidus Latvijas iedzīvotāji patērē daudz mazāk. Ēdiena gatavošanā sāli vienmēr izmanto vairāk nekā puse, turklāt daudzi izmanto garšvielu maisījumus ar jau pievienotu sāli. Lielāks vīriešu īpatsvars pievieno sāli gatavam ēdienam gan pēc ēdiena pagaršošanas (63,4%), gan pirms ēdiens pagaršots (5,4%). Lielākā daļa sieviešu (51,2%) pievieno sāli pēc ēdiena pagaršošanas, bet 1,5% – pirms pagaršošanas. Galvenie sāls avoti ēdienkartē ir garšvielas un mērces, kā arī gaļas un graudaugu produkti. No gaļas produktiem visvairāk sāli apēdam, uzturā lietojot cīsiņus un desiņas. 

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē