• Gripas sezona kulminācijā. Vēl nav par vēlu vakcinēties

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: CDC/Unsplash
    Gripas epidēmija Latvijā sākās 12. janvārī, un jau nedēļas laikā saslimstība ar to pieauga divas reizes. Lai gan šobrīd gripas epidēmija pieņēmusi apgriezienus, vakcinēties nav par vēlu.

    Lai pasargātu sevi no gripas, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina ikvienu vakcinēties, uzsverot – vakcinēties var arī tad, kad gripas epidēmija jau sākusies. «Lai mazinātu smagas slimības gaitas, hospitalizācijas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un arī kovidu ieteicama ikvienam, tomēr īpaši to rekomendējam veselības riska grupas cilvēkiem, kuriem slimības bieži norit smagā formā un ir augsts komplikāciju risks,» uzsver SPKC pārstāve Ilze Arāja.

    Kā liecina monitoringa dati, tad visvairāk gripas gadījumu konstatēti Ventspilī, Daugavpilī, Rīgā, Jelgavā, Gulbenes novadā, Jūrmalā un Jēkabpils novadā. Arī daudzās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs vērojama gripas aktivitāte virs bāzes līmeņa. SPKC uzsver, ka vakcīnas pret gripu ir drošas un nerada risku cilvēka veselībai, pat ja vakcinācija veikta laikā, kad cilvēks inficēts.

    «Neraugoties uz gripas epidēmijas sākumu, vakcinācija joprojām ir ieteicama,

    jo gripas epidēmija parasti ilgst desmit nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10 – 14 dienu laikā. Tāpēc cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis, gripas epidēmijai sākoties,» uzsver Ilze Arāja. No valsts apmaksātām vakcīnām dažās vakcinācijas iestādēs vēl ir pieejama «Efluelda», kas ir īpaši piemērota senioriem. Tā ir augstākas iedarbības pretgripas vakcīna, kuru pasaulē lieto jau vairāk nekā desmit gadus, jo standarta devas vakcīna senioriem ne vienmēr visas sezonas garumā var efektīvi un ilgstoši nodrošināt aizsardzību pret smagu gripu, gripas izraisītām komplikācijām un hospitalizāciju.

    Cilvēki vecumā no 65 gadiem saņem valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu, vakcinēties var pie sava ģimenes ārsta, vakcinācijas kabinetos vai ārstniecības iestādēs – tur, kur vakcīna pieejama.

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē