• Gaisa piesārņojums: cik pasargāti esam automašīnā?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    30. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Izvēloties dzīvesvietu, bērnudārzu vai skriešanas maršrutu, diez vai pluss būtu tas, ka blakus atrodas iela, pa kuru nemitīgi braukā mašīnas. Intensīva satiksme kaitē mūsu elpošanas sistēmai. Lai par to pārliecinātos, nav vajadzīgi pat nekādi zinātniski pētījumi, – ja ilgāku laiku elposiet gaisu, pilnu ar izplūdes gāzēm, drīz vien jums sāks sāpēt galva.

    Ja par šo tēmu sāk domāt plašāk, nākas secināt, ka ievērojamu daļu laika mēs pavadām ne tikai šādu rosīgu ielu tuvumā, bet – pat tieši uz tām. Galu galā, iekļūstot sastrēgumā, mēs atrodamies tieši pie citu auto atgāzu caurulēm. Jā, tagad mašīnas rada krietni mazāk piesārņojuma, tomēr, lai cik videi draudzīgs būtu iekšdedzes auto, ir grūti iedomāties, ka kāds vēlētos pieplakt pie to izpūtēja.

    Par laimi, ražotāji arvien vairāk rūpējas ne tikai par to, lai atmosfērā nonāktu mazāk kaitīgu vielu, bet arī par to, lai tās neiekļūtu auto salonā. Starptautiska neatkarīga organizācija National Air Quality Testing Services 2018. gadā nāca klajā ar ziņojumu par gaistošo organisko savienojumu (GOS) ietekmi uz gaisu transportā. Testā tika pārbaudīti septiņi auto dažādos apstākļos, tas notika salīdzinoši zemā temperatūrā ar stāvošām mašīnām un saules neapspīdētā vietā. Tā kā ir aplēsts, ka uz dažādām virsmām vienā kvadrātcentimetrā var atrasties aptuveni 382 veidu baktērijas, tika ņemts vērā arī piesārņojums, ko rada interjerā izmantotie materiāli. Rezultāti tika apkopoti salīdzinošās tabulās.

    Tika secināts, ka piecos testētajos auto GOS līmenis sasniedza kairinājuma un diskomforta slieksni. Vissliktākos rezultātus uzrādīja Volkswagen Golf, Mercedes-Benz C220 un Fiat Punto. Šajos modeļos tika konstatēts ievērojams dažādu kancerogēnu daudzums.

    Tiek domāts, kā problēmu mazināt

    Ražotāji, kuri par prioritāti izvirza ilgtspēju un piesārņojuma mazināšanu, arvien lielāku uzmanību pievērš arī gaisam salonā. Visiem mūsdienu auto ir salona gaisa filtrs, un vecā nomaiņai laikā var izvēlēties – izmantot standarta filtru vai, piemēram, filtru ar oglekļa elementu.

    Tāpat, piemēram, Kia dažos modeļos ir sākusi iebūvēt gaisa kvalitātes uzraudzības sistēmu. Tā reāllaikā mēra īpaši smalko kaitīgo daļiņu koncentrāciju, savukārt dati tiek attēloti skaitliski un krāsaini klimata kontroles panelī. Sasniedzot noteiktu piesārņojuma līmeni, automātiski tiek aktivizēta gaisa attīrīšana.

    Bez smalko daļiņu filtriem dažos modeļos Kia izmanto After-Blow tehnoloģiju, kas samazina pelējuma veidošanos kondicionēšanas sistēmā. Ja tas netiek darīts, ar laiku salonā var rasties nepatīkama smaka. Turklāt šī sistēma novērš arī mitruma uzkrāšanos automašīnas iekšpusē.

    «Salona gaisa attīrīšana ir ļoti svarīga, kaut ikdienā mēs tai nepievēršam uzmanību. Interesanti, ka ražotāji šīs sistēmas pat īpaši nereklamē, taču gadu gaitā to spējas ir būtiski pieaugušas. Ja ikdienā braucat ar jaunu vai relatīvi jaunu auto, par to vispār neaizdomājaties, taču atliek izlaist apli ar vecāka gadagājuma auto vai motociklu, un jūsu deguns tūlīt pat sajutīs nepatīkamas smakas. Tas gan neparādīs, cik lielā mērā esat pakļauts piesārņojumam, bet tomēr,» skaidro Guntars Pulss, žurnāla Profi Latvija redaktors un ilggadējs konkursa Gada auto tiesnesis.

    Valstīs ar modernāku un videi draudzīgāku autoparku būtiskas atšķirības var nebūt manāmas, tomēr efektīvas un pareizi funkcionējošas gaisa filtrēšanas priekšrocības jūs pārsteigs, ceļojot pa tādām pasaules vietām, kur ir lielas problēmas ar gaisa piesārņojumu un smogs ir ikdienišķa parādība. Ja šādā vietā brauc ar modernu auto, vadītājs un pasažieri jūtas kā pavisam citā pasaulē.

    Citi piesārņojuma avoti

    Mašīnu un pilsētas piesārņojums ir tikai daļa no tā, ko var nākties paciest, pārvietojoties ar auto. Alerģiski cilvēki labi zina, ka augu ziedēšanas sezonā ik došanās ārā kļūst par nepatīkamu izaicinājumu, tāpēc auto gaisa filtrēšana ir nozīmīga arī veselības apsvērumu dēļ.

    Tā Kia saviem klientiem piedāvā izvēlēties starp trīs līmeņu gaisa filtriem. Oriģinālais Kia Bionic salona filtrs uztver gandrīz 100% smalko putekļu un alergēnu, kuru izmērs ir divi mikroni un mazāks. Tas arī likvidē gaisā esošās pelējuma sporas, pirms tās iekļūst mašīnas salonā.

    Turklāt, lai cik dīvaini tas izklausītos, taču arī mēs paši, cilvēki, pasliktinām gaisa kvalitāti, vienkārši elpojot, – skābekļa vietā izelpotajā gaisā ir oglekļa dioksīds. Tas kopā ar slāpekļa oksīdu, kas mašīnā iekļūst ar izplūdes gāzēm, vājina koncentrēšanās spējas, izraisa miegainību un negatīvi ietekmē veselību.

    Tāpat gaisu salonā ietekmē gan intensīva un stāvoša satiksme, gan ventilatora darbošanās, gan transportlīdzekļa ātrums, gan vides piesārņotāji, gan pasažieru skaits.

    Jāņem vērā arī tas, ka salons nav pilnībā hermētisks – tas drīzāk ir kā liela kaste ar maziem caurumiem.

    Tas nozīmē, ka iekšpuses gaiss sajaucas ar ārējo gaisu, tiesa, šis process var ilgt no minūtes līdz stundai atkarībā no ventilācijas iestatījumiem un gaisa recirkulācijas. Tieši šo gaisa apmaiņu ir pētījis Hijungs Džungs – mašīnbūves profesors no Bornu inženierzinātņu koledžas Kalifornijā un Vides pētniecības un tehnoloģiju centra.

    Viņš atklāja, ka logu aizvēršana un salona gaisa recirkulācija samazina cieto daļiņu koncentrāciju. Ja ventilators darbojas lēni, recirkulācija novērš lielāko daļu nanodaļiņu – tās ir ārkārtīgi sīkas un var viegli iekļūt cilvēka plaušās. Diemžēl šāds režīms ļauj uzkrāties oglekļa dioksīdam (elpošanas blakusproduktam): tā koncentrācija palielinās, ja mašīnā atrodas vairāk nekā viens cilvēks. Diemžēl pašlaik ir ļoti maz auto, kuri aprīkoti ar tehnoloģijām, kas samazina oglekļa dioksīda līmeni salonā. Un galu galā tāpat nākas ielaist gaisu no ārpuses.

    Tāpēc ir svarīgi, lai gaisa filtrēšanas sistēma būtu maksimāli efektīva, un, izvēloties jaunu auto, nevajadzētu aizmirst arī šo svarīgo aspektu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē