• Demontētie Padomju laika pieminekļi nonāk īpaši slepenā vietā

    Piemineklis
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Krievijas iebrukums Ukrainā veicinājis dažādus procesus pie mums Latvijā. Viens no tiem – padomju varas slavinošu pieminekļu, plākšņu un objektu demontāža.

    Pagājušā nedēļā Satversmes tiesa noraidīja Daugavpils valstspilsētas pieteikumu, kas vērsās pret šo procesu. Tiesa atzina, ka pienākums pašvaldībām demontēt padomju režīmu slavinošus objektus atbilst Latvijas pamatlikumam. Tas nozīmē, ka demontāža turpināsies. Raidījums «360TV Ziņneši» devās noskaidrot, kur paliek demontētie pieminekļi?

    Padomju un nacistisko režīmu slavinošos objektus visintensīvāk demontēja pagājušajā gadā. Nojauca visus, kuri bija obligāto sarakstā un vēl virkni pašvaldību ierosinātos, kopumā vairāk nekā 120 plāksnes, zīmes un pieminekļus. Kā raidījumam vēsta Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvis Jānis Asaris, šis gads arī ir bijis aktīvs ar pieminekļu nojaukšanu un pašvaldību konsultēšanu.

    Process turpinās, bet nu jau vairs ne tik lielos apmēros.

    Eksperti teic, ka šogad spriests par kādiem pieciem, sešiem objektiem.

    Kā vienu no lielākajiem un problemātiskākajiem objektiem, eksperti atzīst  Balvu novada Viļakas pieminekli Sarkanajiem partizāniem. Dome par demontēšanu bija lēmusi vasarā, taču kā teic Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldē – darbi vēl nav veikti. Kad to demontēs, tad līdzīgi kā citi pieminekļi, tas nonāks Okupācijas muzeja rīcībā. Tiem objektiem, kuriem ir mākslinieciska vai kultūrvēsturiska nozīme, tos saglabā, taču lielāko daļu utilizē.

    Ziņnešiem ir zināms, ka kolekcija atrodas kaut kur Latvijā, bet ne Rīgā. Grūti piekļūstamā vietā, kas ir apsargāta. Precīzu vietu neviens neatklāj. Tie publiski nav apskatāmi, un kā noprotams, tas saistīts gan ar drošību, gan praktiskiem apsvērumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē