• Cik lieli nodokļi jāmaksā, lai saņemtu mantojumu?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    23. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lūdzu skaidrojumu par mantojuma pārņemšanas kārtošanu: kādās iestādēs un kādā secībā jāvēršas? Cik lielas izmaksas ir šajās iestādēs? Vai no mantojuma ietur ienākuma nodokli, ja jā – tad cik lielu?

    Mantojuma lietas kārtošanas nolūkos jāaiziet divreiz pie notāra. Vienreiz – parakstīt dokumentus, bet otrreiz – tos saņemt. Visu pārējo izdarīs notārs. Bet, protams, mantojuma lietas jautājumi ietver arī dokumentu iesniegšanu, to izvērtēšanu, konsultāciju par mantojuma pieņemšanas jautājumiem, mantojuma dalīšanu utt. Ja ir strīdi par mantojuma sadali, par laulātā mantas izdalīšanu, testamentu apstrīdēšanu, tad ar notāru būs jātiekas biežāk.

    Mantojuma nodoklis Latvijā netiek iekasēts, taču nodevas par mantojuma lietas kārtošanu ir paredzētas.

    Taču tās vismaz pašreiz ir daudzkārt mazākas nekā visbiežāk piemērojamās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes, ko maksājam no savas darba algas ienākumiem. Nodevu apmērs atkarīgs, pirmkārt, no mantinieka radniecības pakāpes ar mantojuma atstājēju, otrkārt, no tā, vai mantojuma atstājējs ir dzīvojis kopā ar mantinieku vai atsevišķi, un visbeidzot – no mantojuma vērtības.

    Visvairāk mantošanas process izmaksā testamentārajam mantiniekam, kuru ar mantojuma atstājēju nekāda asinsradniecība nesaista. Nodevas apmērs šajos gadījumos ir vislielākais – 7,5% no mantojuma masas plus pievienotās vērtības nodoklis par mantojuma apliecības izsniegšanu. Ja mantojamā manta ir nekustams īpašums, papildus jārēķinās ar zemesgrāmatu valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā vēlreiz 7,5% apmērā.

    Turpretī tad, ja mantojums nepārsniedz vienu valstī noteikto minimālo mēnešalgu, notārs mantojuma apliecību taisa uz sava rēķina un atlīdzību neiekasē vispār. Tas gan neatbrīvo no valsts nodevu apmaksas par reģistru izmantošanu, tomēr šīs izmaksas ir ļoti nelielas.

    Ja manto laulātais vai lejupējie (pirmās šķiras likumiskie mantinieki – bērni vai mazbērni), kas dzīvojuši kopā ar mantojuma atstājēju, mantojuma nodeva ir 0,25% no mantojuma masas plus pievienotās vērtības nodoklis par mantojuma apliecības izsniegšanu. Ja mantojamā manta ir nekustams īpašums, jārēķinās papildus ar zemesgrāmatu valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā – vēlreiz 0,25% apmērā.

    Lejupējiem, kas nav dzīvojuši kopā ar mantojuma atstājēju, attiecīgi nodeva ir 0,5% plus pievienotās vērtības nodoklis par mantojuma apliecības izsniegšanu un 0,5% par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, ja mantots tiek nekustams īpašums.

    Visus interesējošos jautājumus jau konkrētā lietā paskaidros notārs, pie kura dosieties kārtot mantojuma lietu. Konsultācijas izmaksas ir no 24,20 līdz 36,30 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē