• Atbalsta Maskavas ielas un vairāku citu Rīgas ielu pārdēvēšanu

    Reģioni
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Lita Millere
    Valsts valodas centrs (VVC) atbalsta vairāku Rīgas ielu pārdēvēšanu, tai skaitā apstiprinot biedrības «Publiskās atmiņas centrs» priekšlikumu pārdēvēt Mirdzas Ķempes ielu komponista Mārtiņa Brauna godam, noskaidroja aģentūra LETA.

    Plānots, ka Mirdzas Ķempes iela varētu tikt dēvēta par Mārtiņa Brauna ielu. Sudrabu Edžus iela varētu tikt pārdēvēta par Emīlijas Plāteres ielu.

    Mainīts tiktu arī Gustava Kluča ielas nosaukumus, nomainot to uz Riharda Zariņa ielu. Annas Sakses iela turpmāk varētu tikt dēvēta par Hermaņa Samsona ielu, bet Ilmeņa iela – par Melānijas Vanagas ielu.

    Tāpat VVC piekrita Latgales ielu pārdēvēt par Jāņa Klīdzēja ielu, bet Maskavas ielu – par Latgales ielu.

    Iepriekš «Publiskās atmiņas centrs» izveidoja pārdēvējamo ielu nosaukumu sarakstu. Biedrība piedāvā aizliegt tādus ielu un vietvārdu nosaukumus, kas slavina komunismu, totalitāro režīmu, Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) varu, ideoloģiju vai ar tiem saistītu notikumu, jēdzienu vai personu. Tāpat biedrība rosina aizliegt nosaukumus, kas radīti PSKP ideoloģijas vai propagandas mērķiem, vai arī radīti rusifikācijas politikas laikā.

    Tāpat biedrība piedāvā pārdēvēt nosaukumus un aizliegt lietot nosaukumus, kuros iekļauti tādu personu antroponīmi, kas bijušas šādas PSKP varas amatpersonas: Centrālās Komitejas loceklis vai kandidāts, apgabala, apvidus, rajona vai pilsētas rajona sekretārs, Centrālās Komitejas administratīvo orgānu darbinieks, komjaunatnes Centrālās Komitejas biroja loceklis.

    Tāpat pārdēvējamo nosaukumi un aizliegts lietot nosaukumus, kuros iekļauti tādu personu antroponīmi, kas līdz Latvijas okupācijai, nebūdami PSRS valsts varas pārstāvji, darbojās Latvijas teritorijā vai ārpus tās kā Komunistiskās internacionāles pārstāvji, kā arī PSRS izlūkdienestu, valsts drošības orgānu, Komunistiskās internacionāles vai to segorganizāciju jebkurā to formā ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti, konspiratīvā vai tikšanās dzīvokļa turētāji vai uzticības personas ar mērķi popularizēt PSKP vai PSRS ideoloģiju vai iekļaut Latviju PSRS.

    Biedrība piedāvā pārdēvēt nosaukumus un nosaukumos aizliegt lietot atvasinājumus no PSRS valsts svētku nosaukumiem, atvasinājumus no šajā likumā minēto PSRS vai Padomju Savienības Komunistiskā partijas (PSKP) institūciju nosaukumiem, antroponīmus, kā piešķiršana nepārprotami saistīta ar PSRS vai rusifikāciju, un nav konstatējama attiecīgās personas saikne ar Latviju vai ar attiecīgo apdzīvoto vietu.

    Tāpat būtu pārdēvējami un aizliedzami lietot PSRS okupācijas laikā radītus nosaukumus, kas nepārprotami atvasināti no sugasvārdiem, kas pēc satura un piešķiršanas motivācijas skaidri pauž PSRS sasniegumu slavinājumu un tās ideoloģiskās nostādnes, oficiālos vietvārdus, kas veidojot ir atvasināti no Krievijas apdzīvoto vietu vai tikai Krievijā esošo ģeogrāfisko objektu nosaukumiem, izņemot gadījumus, kad tie nepārprotami ir saistīti tikai ar represiju un to upuru piemiņu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē