• Aktuāli jautājumi un atbildes par kontroles testēšanu, Covid-19 darba kolektīvā un siekalu testiem

    Aktuāli
    Aiva Alksne
    11. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ko darīt, ja saslimšana ar Covid-19 aklāta darba kolektīvā? Un kāpēc izveseļojušos tik maz statistikā? Atbild JĀNIS STAŠULĀNS, E. Gulbja laboratorijas ārsts; ILZE ARĀJA, SPKC komunikācijas nodaļas vadītāja.

    – Kāpēc pēc Covid-19 izslimošanas nav vajadzīga kontroles testēšana?

    Covid-19 simptomi var būt dažādi, un ir cilvēki, kuriem simptomi vispār neparādās. No tā, vai slimnieks ir simptomātisks vai asimptomātisks, atkarīgs izolācijas ilgums. Ja slimībai simptomu nav, izolāciju var pārtraukt desmitajā dienā pēc infekcijas laboratoriskas apstiprināšanas. Ja Covid-19 infekcija norit ar simptomiem, tad izolāciju var pārtraukt 14. dienā no saslimšanas sākuma ar nosacījumu, ka simptomi nav novēroti vismaz trīs dienas. Kontroles testēšana pirms izolācijas izbeigšanas nav nepieciešama.

    Kāpēc tā? Saslimstot ar Covid-19, cilvēks parasti ir izteikti infekciozs divas dienas pirms simptomu parādīšanās.

    Simptomu vēl nav, bet vīruss organismā jau ir savairojies tik lielā apjomā, ka cilvēks var inficēt citus, lai arī pats nemaz nezina par savu saslimšanu.

    Covid-19 slimnieks ļoti infekciozs ir arī pirmajā nedēļā pēc saslimšanas, kad vīrusa daudzums samazinās, attīstoties organisma imunoloģiskajai atbildei. Mazinoties infekcijas simptomiem, divu nedēļu laikā cilvēks kļūst neinfekciozs.

    Vīruss cilvēka organismā pēc saslimšanas var saglabāties pat mēnesi un ilgāk, bet tas vairs nav spējīgs savairoties un izraisīt slimību citiem cilvēkiem, tāpēc atkārtota testēšana nav nepieciešams. Arī tad, ja laboratoriskais tests uzrāda pozitīvu rezultātu, vīruss pēc šā noteiktā laika vairs nav aktīvs un līdz ar to cilvēks nav vairs uzskatāms par infekciozu un var pārtraukt izolāciju.

    – Kā tā var būt – statistikas dati rāda, ka Latvijā saslimuši vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, bet tikai mazliet vairāk nekā 1700 ir izveseļojušies? Vai tas nozīmē, ka pārējie joprojām slimo?

    Covid-19 ir infekcijas slimība, par kuru, diagnozei apstiprinoties, laboratorijām ir jāziņo SPKC. Savukārt par to, ka cilvēks ir izveseļojies, jāziņo ir ģimenes ārstam. Diemžēl lielā darba apjoma dēļ ziņojumi no ģimenes ārstiem kavējas.

    – Ja darba kolektīvā cilvēki ir saslimuši ar Covid-19, vai ir iespēja lūgt testēt visu kolektīvu?

    – Ja darba kolektīvā ir atklāts Covid-19, tad iestādes vadība var lūgt Slimības profilakses un kontroles centram (SPKC) veikt uzņēmuma darbiniekiem vīrusa testu jeb skrīningu. Iestādes vadība savu lūgumu izsaka rakstveidā, rakstot uz: [email protected].

    E-pasta vēstulē jānorāda, cik darbinieku ir uzņēmumā, cik ir saslimušo ar Covid-19, vēlams minēt arī saslimušo vārdu un uzvārdu. Jānorāda atbildīgā persona, ar kuru pēc vēstules saņemšanas sazināsies SPKC epidemiologs.

    Izvērtējot saņemtos datus un vadoties pēc epidemioloģiskajām indikācijām, epidemiologs pieņems lēmumu par kolektīva testēšanas iespējām par valsts līdzekļiem.

    Jāatgādina, ka arī darba devējam jāiesaistās saslimušā kontaktpersonu noteikšanā – ja darba devējs uzzina, ka kādam no darbiniekiem ir konstatēts Covid-19, viņa pienākums ir apzināt šā cilvēka kontaktpersonas darba kolektīvā. Viņš SPKC mājaslapā spkc.gov.lv sadaļā Darba devējiem aizpilda tabulu ar kontaktpersonu sarakstu, nosūta to uz e-pastu [email protected] un sazinās ar visiem darbiniekiem, kuri ir kontaktpersonas.

    Šiem cilvēkiem nekavējoties jādodas uz mājām, jāievēro karantīna, jāsazinās ar ģimenes ārstu, lai vienotos par medicīnisko novērošanu un nepieciešamības gadījumā varētu saņemt darba nespējas lapu.

    – Pēc kādiem kritērijiem var noteikt, kuras ir saslimušā kontaktpersonas darbavietā?

    – Lai noteiktu kontaktpersonas darbavietā, jāizvērtē situācija divas pilnas dienas, pirms darbinieks saslimis ar Covid-19 (kad parādījušies simptomi vai tests uzrādījis saslimšanu ar Covid-19). 

    Par kontaktpersonām uzskatāmi tie darbinieki, kuri ar saslimušo šajā laikā bijuši personīgā kontaktā tuvāk par 2 metriem un ilgāk par 15 minūtēm, kuriem ar saslimušo bija fizisks kontakts, piemēram, viņi ir sarokojušies vai apskāvušies, kā arī darbinieki, kuriem saslimušais šajās divās dienās uzšķaudījis vai uzklepojis.

    Par kontaktpersonām jānosaka arī tie darbinieki, kuri kopā ar saslimušo ilgāk par 15 minūtēm atradušies slēgtā vidē, piemēram, sanāksmju telpā, uzgaidāmajā telpā u. tml.

    – Dēliņam jādodas uz plānveida operāciju un pirms tam jāveic Covid-19 tests. Ļoti šaubos, vai tas būs iespējams, jo pat ģimenes ārstam ir grūti viņu pierunāt atvērt muti, lai apskatītos kaklu. Vai varu lūgt tā vietā veikt bērnam siekalu testu?

    – Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs atļāvis siekalu testu piemērot kā alternatīvu metodi gadījumos, kad nav iespējams paņemt materiālu no aizdegunes vai mutes dobuma. Tomēr svarīgi noskaidrot, vai šo testu akceptēs konkrētajā slimnīcā, jo šobrīd vadlīnijas valstī nosaka, ka priekšroka dodama testiem, kam materiāls ņemts no deguna un mutes dobuma.

    Lai nodotu siekalu testu, iepriekš jāiegādājas jāiegādājas siekalu parauga savākšanas komplekts izmeklējumam uz SARS-Cov-2 (Covid-19) – mājaslapā medicinaspreces.lv tas maksā 3,36 eiro, atbilstoši instrukcijai jāsavāc tajā siekalas un dienas laikā savāktais materiāls jāizved uz laboratoriju. Valsts siekalu testu neapmaksā, tas ir maksas pakalpojums. E. Gulbja laboratorijā šis tests maksā 53 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē