• Jaunie un skaistiepie skatītājiem nonāk Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba izrāžu izlase

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Izrāde Nevaru gribu. vajag nevaru. nevajag varu
    Foto: Alvils Ronalds Bijons
    Izrāde Nevaru gribu. vajag nevaru. nevajag varu
    No 21. augusta nedēļas nogalēs Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) telpās īpašā programmā Jaunie un skaistie būs iespējams noskatīties daļu no pavasarī tapušajām jauno aktieru un horeogrāfu diplomdarba izrādēm.

    2021. gada jūnijā Latvijas Kultūras akadēmijas bakalaura studiju programmas skatuves mākslā absolvēja 43 jaunie mākslinieki – horeogrāfi, aktieri un režisori. Parasti diplomdarba izrāžu skates pavasarī kļūst teju par atsevišķu festivālu, taču šogad, kad pēdējais studiju gads tika pavadīts pārsvarā attālināti, jauno mākslinieku veidotos diplomdarbus redzēja un vērtēja vien ierobežots skatītāju loks.

    Īpašā izrāžu izlasē – skatē Jaunie un skaistie beidzot jaunos māksliniekus un viņu diplomdarbus būs iespējams satikt arī plašākai publikai. Skates nosaukums izvēlēts kā veltījums jaunajiem māksliniekiem un skaistajam laikam, kad viņi no studentiem kļūst par profesionāļiem. Izrāžu skate norisināsies LKA teātra mājā Zirgu pasts un E. Smiļģa Teātra muzejā augusta un septembra nedēļas nogalēs.

    Izrāžu skati atklās Laikmetīgās dejas mākslas programmas absolventu izrādes.

    • 21. augustā Zirgu pastā skatītājiem tiks prezentēta Roberta Gailītes izrāde Aistēti un Ramonas Levanes izrāde Elaeis Guineensis. Gailītes izrāde vēsta par cilvēka ķermeņa skaistumu – jaunrades darba izstrādes process kalpoja kā estētiskā iespaida apzināšana, izpratnes veidošana par to. Savukārt Ramonas Levanes izrādi ir iedvesmojusi palmu eļļas ražošanas un izmantošanas problemātika un tās aktualitāte.
    • Elaeis Guineensis
      Elaeis Guineensis
      • 28. augusta izrādes norisināsies E. Smiļģa Teātra muzejā. Horeogrāfe Simona Ozola izrādē nevaru gribu. vajag nevaru. nevajag varu. pieskaras baiļu tematikai un ar izrādes palīdzību palīdz tikt pāri izrādes veidotāju iekšējām bailēm. Izrādē Starpstadija horeogrāfe Katrīna Stepiņa stāsta par iracionālo sapņu pasauli un dejā iekļauj atpazīstamas pusmiega stadijas pieredzes.
      • 2. un 3. septembrī Zirgu pastā tiks izrādītas divas laikmetīgās dejas izrādes Mans skābais krējums un Es vairs neesmu tas, kas biju, bet vēl neesmu tas, kas būšu.
        Vladimira Goršantova Mans skābais krējums ir personīga izrāde, kurā horeogrāfs atbild uz 10 jautājumiem, kurus viņam uzdevusi mamma. Es vairs neesmu tas, kas biju, bet vēl neesmu tas, kas būšu ir tās autores Emīlijas Bergas solo izrāde, kurā viņa dalās ar sajūtām, esot uz pārmaiņu robežas – par esību liminālā telpā.

      Skates turpinājumā Zirgu pastā būs iespējams noskatīties divas jauno aktieru diplomdarba izrādes.

      • 5. septembrī izrādē Stepes vilks (rež. Indra Roga), kas tapusi pēc tāda paša nosaukuma Hermaņa Heses romāna motīviem, skatītājiem būs iespēja nonākt Maģiskajā teātrī kopā ar vientuļnieku Hariju Halleru.
      • 11. un 12. septembrī izrādē Blanša. Baltais mežs (rež. Mihails Gruzdovs) radošā komanda piedāvās variācijas par labi zināmo Tenesija Viljamsa lugu Ilgu tramvajs.
      • 18. un 19. septembrī izrāžu skati noslēgs vēl trīs laikmetīgās dejas izrādes Anima (horeogrāfe Darja Turčenko), SYNC (horeogrāfe Līva Apšeniece) un Horizontā (horeogrāfe Gundega Rēdere). Darja Turčenko izrāde vēsta par cilvēka kolektīvo bezapziņu, Līvas Apšenieces izrādē tiek pētīta divu ķermeņu savstarpēja klātesamība, likumsakarības un sinhronizācijas interpretācijas kustību valodā. Savukārt Gundegas Rēderes izrāde ir ieskats nerimstošā, dzīvā un mainīgā procesā, kā, atdodot daļu sava svara otram un uzņemot daļu partnera svara, rodas smalks kopīgais līdzsvars.
      • Anima
        Anima

        Izrādes iespējams apmeklēt personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā Covid-19 vīrusu pārslimojušas. Pie ieejas būs jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, kā arī personu apliecinošs dokuments. Biļešu cenas 12 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 6 eiro.

        Daļa no izrādēm būs skatāma arī 12. LKA Skatuves un audiovizuālās mākslas festivālā Patriarha rudens, kas šogad notiks no 2. līdz 9. oktobrim. Informācijai par izrāžu skati var sekot līdzi LKA Teātra mājas “Zirgu pasts” Facebook lapā.

        Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē