Režisors Staņislavs Tokalovs: Visi traumatiskie notikumi manā dzīvē sākas ar tēva aiziešanu

Šķiet, ka tas ir Nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps rekords – režisora Staņislava Tokalova filmas šogad uz balvām pretendē veselās 17 nominācijās! Tā sagadās, ka mēs satiekamies tieši Staņislava vecmāmiņas Ņinas 98. dzimšanas dienā, un Ņina ir viņa dokumentālās filmas Viss būs labi centrālā ass, frontiniece, kam gada lielākie svētki ir 9. maijs… Filmā burtiski atkailināta viņa paša ģimene un uzdots lielais jautājums – kādi tad ir Latvijas krievi, un kā ar viņiem sadzīvot? Otra filma, seriāls Padomju džinsi, vēl ir tumšais zirdziņš, kas uz ekrāniem tikai nonāks, taču jau aizkustinājusi Berlīnes kinofestivāla ekspertus.
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Matīss Markovskis

Tā ir tāda traka diena, un mūsu saruna šūpojas mata galā, jo septiņos no rīta Staņislavs pēc diennakti ilgām vēdersāpēm aizrauts uz slimnīcu. Tomēr no slimnīcas viņu palaiž mājās, un saruna notiek. Rodas sajūta, ka Staņislavs sevi īpaši nesaudzē. «Es redzu, no kā man ir bail, un eju uz turieni, jo tā, visticamāk, ir vieta, kura jāizpēta visvairāk,» tā viņš saka par savām filmām un dzīves pieredzēm. Krievu izcelsmes latvietis – tā Staņislavs sevi izjūt.

 

– Seriālu Padomju džinsi, kuru uzņēmāt kopā ar režisoru Juri Kursieti, skatītāji vēl nav pat redzējuši, bet tam jau ir 12 nominācijas Lielajam Kristapam. Tas ir stāsts par septiņdesmito gadu beigām, laiku, kad vēl nebijāt piedzimis. Kā jūs vispār nonācāt pie tādas tēmas?
– Tas ir interesants stāsts. 2012. gadā kāds producents no Maskavas man palūdza izpētīt tematu par cehovikiem – tie bija cilvēki, kas padomju gados, izmantojot valsts īpašumu, paši kaut ko ražoja un tirgoja. Es sāku pētīt un atradu daudz kā cita interesanta – kā olimpietes dopingam izmantoja grūtniecību un pēc tam taisīja abortu, kā cilvēki pašbūvētās laivās mēģināja bēgt un pēc noķeršanas nonāca psihiatriskajā slimnīcā, kā psihiatriskās slimnīcas izmantoja kā sodīšanas mehānismu. To visu es saliku aprakstā. Tad man piezvanīja Maskavas producents: «Stas, ko tu tur sarakstīji! Partijas politika tagad ir citāda! Padomju laiki tiek uzskatīti par labiem!» Es varēju pārrakstīt, un tā būtu diezgan liela nauda,

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē