Gaismekļi, kas mājā uzbur stilīgu noskaņu. Dizaineres padomi un atradumu tops

Brīvstāvošie gaismekļi mājas vidē parasti atbild par konkrētu zonu izgaismošanu un arī atmosfēru. Izvēlamies galda lampas un stāvlampas – gaismu, kuras integrēšanai dzīves telpā pietiek vien ar rozeti, bet reizēm nevajag pat to.
Zane Blanka
Foto: no publicitātes materiāliem. Attēlā: Zīmols HAY

Konsultēja 

dizainere Zane Arāja,
arhitektu birojs OAD, www.oad.archi

 

Runājot par gaismas risinājumiem mājoklī, parasti izdala vispārējo apgaismojumu un akcentu gaismu, reizēm atsevišķi runā arī par tieši virzīto gaismu. Vispārējais apgaismojums nodrošina vienmērīgu telpas izgaismošanu un ir pamats visam mājas apgaismojumam. Šo funkciju parasti veic pie griestiem stiprināti vai griestos iebūvēti punktveida gaismekļi (atsevišķi vai montēti uz gaismas profila) un telpās centrētas lustras, griestos iekārtas lampas. Akcenta apgaismojums var būt sienas lampas, stāvlampas, galda lampas, kā arī griestos iekārtas lampas konkrētu vietu izgaismošanai (virs ēdamgalda, virs naktsskapīša, telpas stūrī). Ar tieši virzīto gaismu saprot gaismu, kura precīzi izgaismo vietu, kas paredzēta kādai funkcijai – darbam, lasīšanai. Ideāli, ja vienā telpā ir visi apgaismojuma veidi, tad gaisma ir sabalansēta un funkcionāli daudzveidīga. 

Brīvstāvošie gaismekļi rada zemu apgaismojumu, kurš ir daudz mājīgāks par apgaismojumu.

Visbiežāk brīvstāvošos gaismekļus izvēlas dzīvojamās istabās, guļamistabās un darb­istabās. Retumis – mājokļa ieejas zonā, piemēram, ja tajā ir konsole, uz kuras galda lampu var novietot mājīgākai noskaņai. 

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē