Kā piepildīt sapni par peoniju saules krāsā? Skaistāko peoniju dārzu saimnieku zelta izlase

Ja tavā dārzā ir tikai sarkano, balto un rozā ziedu peonijas, varbūt pienācis laiks arī kādai dzeltenajai?
Indra Ozoliņa
Foto: no personiskajiem arhīviem un no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva (Gvido Kajons). Attēlā: peonija ‘Yellow Dream’.

Ilgu laiku peonijas ar dzelteniem ziediem bija tikai dārznieku sapnis. To piepildīt izdevās tikai pagājušajā gadsimtā. Salīdzinot ar peoniju ilgo vēsturi – pavisam nesen. Japāņu selekcionāram Toiči Ito pirmajam gadsimta vidū izdevās sakrustot dzeltenziedu krūmpeonijas šķirni ar lakstveida peoniju un iegūt dīgstošas sēklas. 1956. gadā selekcionārs devās mūžībā, un tikai vairākus gadus pēc viņa nāves – 1963. gadā – krustojumi uzziedēja, bet 1974. gadā amerikāņu selekcionārs Luijs Smirnovs Ito vārdā reģistrēja pirmās četras dzeltenās intersekciju peoniju šķirnes (‘Yellow Crown’, ‘Yellow Dream’, ‘Yellow Emperor’ un ‘Yellow Heaven’).

Pašas jaunākās dzelteno peoniju šķirnes var maksāt pat vairāk nekā tūkstoš eiro par stādu, bet puķu mīļotāji tās tik un tā pieprasa.

Par godu radītājam intersekciju peonijas dēvē arī par ITOH (Ito hibrīdu) grupas peonijām. Vēlāk tika radītas arī citu krāsu intersekciju peonijas, taču dzeltenās bija pirmās un arvien ir vienas no populārākajām. 

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē