Atklāta Santas Ančas saruna ar režisori Lieni Lindi: Četrus gadus dzīvoju pilnīgā celibātā

Režisorei Lienei Lindei ir trīsdesmit septiņi gadi, un tikko iznākusi viņas pirmā pilnmetrāžas spēlfilma Melnais samts. Galvenās varones Martas Blūmas prototips lielā mērā ir viņa pati. Liene uzskata, ka filma ir viņas paaudzes fiksācija kino. Mani filma ļoti uzrunāja. Tāpēc, ka redzēju daudzas paralēles ar savu dzīvi. Man bija divdesmit pieci gadi, kad izdevu pirmo žurnāla Santa numuru. Turklāt pati tajā mirklī negaidīti paliku stāvoklī. Mums pat matu krāsa ir bijusi līdzīga – tikai Lienes prototipam zilais tonis iekrāsots profesionāli, es skolas gados matus tonēju ar zīmoglaku, jo par tādām krāsām pat nevarējām sapņot. Mēs katra esam izdarījušas savas izvēles. Tās nav ne labākas, ne sliktākas. Tomēr tās rosina uz sarunu par divu paaudžu pieredzi.
Santa Anča
Santa Anča
Foto: Ieva Andrupe. Stils: Laila Trilopa

– Tava filma sākas ar elegances caurvītu kadru, kurā varonei ir iznākusi izsapņotā filma un viņu, tērptu skaistā kleitā, visi cildina. Vai šīs emocijas esi pati izdzīvojusi? 
– Nedēļas pēc pirmizrādes bija ļoti, ļoti, ļoti grūtas. Beidzamie divi trīs gadi bija ļoti liela izdegšana, darbspēju zaudēšana, kad nevari pat piecelties un iziet no mājas, bet darbs ir jāturpina, jo ir termiņi un projekti. Dzīve noritēja caur izdegšanas mokām un pašvērtības problēmām, tādēļ bija ļoti liela vientulība, izolētības sajūta, nereti pirms slīgšanas miegā mēdzu sevi mierināt ar fantāziju par pirmizrādi – ka būs vismaz viens vakars, kurā viss būs labi. Tagad, kad tas ir noticis, teikšu, ka viss maz atbilda manām fantāzijām, jo biju vienkārši ļoti pārstresojusies un nogurusi. Pirmizrādes milzu mutulī nevari būt īsti klātesošs. Pēc tam vēl uzzini skatījumu rādītājus un saproti, ka tavu darbu iet skatīties ļoti maz cilvēku, vismaz salīdzinot ar kolēģu filmām. Tagad man jāizliekas, ka viss ir brīnišķīgi. Bet tā nav. Domāju, ka nu būs gandarījums, bet nav noticis nekas tāds, kas ļautu teikt, ka viss bijis šā grūtā, ciešanu pilnā ceļa vērts. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē