Viņš zaudēja biznesu, mainīja dzīvi un atklāja zālīšu spēku. Mājražotāja Māra veiksmes stāsts
Jau vairākus gadus Sarkaņu pagastā Māris Dolbe brūvē tējas, sīrupus, etiķus, gatavo hidrolātus un spiež dzīvo eļļu. Produkti, par kuriem klienti nobalso ar savu maku, paliek plauktos, nepieprasītie plauktos neatgriežas. Tāpēc Māris katru dienu savā virtuvē veic jaunus eksperimentus.
Foto: Matīss Markovskis
Meistars Sarkaņos dosjē
- Ģimenes mājražošanas uzņēmums Meistars Sarkaņos.
- Uzņēmuma moto un filozofija: augu spēks tavai veselībai.
- Māris atbildīgs par jauno produktu izstrādi, bet ģimene par degustēšanu, augu vākšanu, reklamēšanu, iesaiņošanu un tirgošanu.
- Pirmais produkts, ko sāka ražot tirgošanai, – ugunspuķes tēja.
- Tagad uzņēmumā top ap 30 dažādu veidu produktu no dabas veltēm – tējas, sīrupi, garšaugu pulveri, ziedes, hidrolāti, eļļas, etiķi, pastilas, ozolzīļu kafija.
- Bestselleri – priežu čiekuru sīrups, ozolzīļu kafija un sīpolu-propolisa ziede.
- Meistars Sarkaņos ir iecienīta tūristu pieturas vieta ar degustācijām un aizraujošiem stāstiem.
- Līdztekus brūvēšanai virtuvē Māris rudeņos spiež pats un piedāvā kā ārpakalpojumu ābolu sulu spiešanu, kā arī nodarbojas ar kokapstrādi.
Sīrupu, etiķu un eļļu brūvera pagalmā ieripojam aukstā ziemas dienā un tiekam sagaidīti ar iekurtu kamīnu, karstu ozolzīļu kafiju un ķirbju sēklu halvu. «Tas ir mans eksperiments, redzēs, vai laidīšu uz lielās skatuves – tirgošanā,» Māris mudina sasildīties un nobaudīt viņa produktus.
Braucu ar auto un līkumā burtiski par milisekundi izvairījos no smagas avārijas.
Citi vagās audzē gurķus, bietes un zemenes, bet Māris audzē pieneņu saknes. No tām sanāks labs garšvielu pulveris. Viņš rudenī savāc vietējo ozolu zīles un gatavo gan kafiju, gan šķidru šokolādi. Māris katram augam, gluži kā jaunam aktierim, kas ieradies uz noklausīšanos, dod iespēju sevi pierādīt dažādos produktos, sākot ar tējām un beidzot ar hidrolātiem.