Smagais aptaukošanās lāsts – no tā var tikt vaļā

Kāpēc aptaukošanās ir tik liels drauds veselībai un ko darīt, ja ar gribasspēku vien savu svaru samazināt neizdodas, stāsta ķirurgs Maksims Mukāns, kas specializējies aptaukošanās ārstēšanā.
Aiva Alksne
Foto: Shutterstock

Vai tiešām aptaukošanās?

«Mūsdienās aptaukošanās definīcija skan šādi: tā ir hroniska un progresējoša slimība, kas izpaužas kā taukaudu uzkrāšanās zem­ādā un iekšējos orgānos, kas noved pie disfunkcijas un iekšējo orgānu patoloģijas,» stāsta ķirurgs Maksims Mukāns. Pirmkārt, par aptaukošanos liecina ķermeņa masas indekss. Ja tas pārsniedz 30, tad tiešām jau ir sākušās veselības problēmas. Otrs lielums, kas raksturo mūsu veselības stāvoli, ir viduklis un īpaši vīriešiem. Sarkanais karodziņš vīriešiem ir vidukļa apkārtmērs, kas pārsniedz 102 cm, sievietēm – 88 cm.

Cilvēki ar aptaukošanos atrodas pastāvīgā iekaisumā.

«Uzreiz piebildīšu, ka liekais svars ne vienmēr nozīmē, ka viss ir slikti – cilvēkam, piemēram, var būt lielāka muskuļu masa un līdz ar to arī lielāks svars. Taču var būt arī tā, ka cilvēks nemaz tik resns neizskatās, bet viņam ir iekšējo orgānu aptaukošanās, un to mēs ar aci neredzam. Tad viens no izmeklējuma veidiem, kas ļauj to noskaidrot, ir duālās enerģijas rentgenstaru absorbciometrija (DEXA), – ar to nosaka kaulu blīvumu, mēra liesu, taču ar to var izskaitļot arī taukaudus. Ja vīriešiem to ir virs 25%, sievietēm virs 32%, tas nozīmē, ka aptaukošanās sev pilnīgi noteikti līdzi nes arī citas veselības problēmas. Visbiežākā problēma saistībā ar iekšējo orgānu aptaukošanos ir aknu aptaukošanās. Ja cilvēkam ir tikai perifērā aptaukošanās un nav sācies metabolais sindroms, mēs runājam par virssvaru. Taču, ja liekais svars jau iet roku rokās ar paaugstinātu asinsspiedienu, cukura problēmām un holesterīna izmaiņām un cilvēks neko nedara, viņa dzīves laiks diemžēl sarūk,» nopūšas ārsts. Tas tāpēc, ka aptaukošanās ir progresējoša slimība. Vispirms liekais svars spiež uz mīkstajiem audiem un kauliem, radot sāpes mugurā, ceļgalos, pēc tam no taukaudiem sāk izdalīties iekaisuma marķieri – adipokīni, kas sāk bojāt asinsvadus, sirdi, nieres utt. Cilvēki ar aptaukošanos atrodas pastāvīgā iekaisum­ā.»

Iekšējo orgānu aptaukošanos nosaka

•  Datortomogrāfija
•  Magnētiskā rezonanse
•  Ultrasonoskopija 

Skaits jau trīskāršojies

Medicīnas žurnāls The Lancet ir publicējis šokējošu pētījumu. Apkopojot datus no 1975. līdz 2016. gadam par vairāk nekā 100 valstīm, tas secinājis, ka cilvēku skaits ar aptaukošanos šajā laikā ir trīskāršojies un ar šo slimību tobrīd sirga jau vairāk nekā 130 miljoni cilvēku… «Pētījums tiešām norāda uz to, ka mūsu dzīvē kaut kas kardināli ir mainījies. Dabā ir iekārtots, ka ēšana ir mūsu izdzīvošana. Katrā mūsu gēnā ir programma, kas regulē mūs tā, lai mēs ēstu. Līdz ar to ēdiens ir lieta, ko nevaram novērst.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē