Vai pusaudzim vasarā vajadzētu strādāt?

Par pusaudžu darbu vasarā vecākiem mēdz būt ļoti atšķirīgi viedokļi. Vieni ir pārliecināti: noteikti jāstrādā, un – jo ātrāk sāks strādāt, jo labāk. Savukārt citi uzskata: gan pagūs bērniņš izstrādāties, kad pieaugs, tagad nevajag viņu mocīt un atņemt bērnību. Kā tad ir – darbs vasarā nāk par labu personības izaugsmei un audzina raksturu vai arī tiešām – nedzīsim zirgus, kā mēdz teikt?
Ilze Anna Vītola
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Foto: Shutterstock

Konsultē 
NILS KONSTANTINOVS, 
pusaudžu psihologs

 

Doma par to, ka bērni, kas sasnieguši piecpadsmit gadu vecumu, varētu vasarā strādāt, daudzās ģimenēs sarunās pavīd itin bieži. Ik pa laikam izskan frāze: «Šovasar tev obligāti būs jāstrādā.» Īpaši jau brīžos, kad jaunais cilvēks kaut ko sagrēkojies un tā vietā, lai sniegtu kaut cik loģisku skaidrojumu savai rīcībai, urbjas telefonā. 

No tā, ko mēs viņam iemācīsim bērnībā un pusaudža gados, arī būs atkarīgs, cik veiksmīgs jaunietis vēlāk būs savā darba dzīvē

Labi, ja ir lauki. Tur darba tikums, šķiet, rodas gribot negribot: jau mazam tev iesprauž rokās tavam izmēram īpaši radītu grābeklīti vai kaplīti, un – vico kopā ar pieaugušajiem. Bet ko darīt pilsētas bērniem, kam lauku nav? Un līdz ar to nav iespēju piepalīdzēt kaut jelkādā ikdienas darbā saimniecībā (vēlams tādā, kas nes peļņu, piemēram, ogu lasīšanā). Protams, nereti risinājums ir radi un draugi laukos, bet patiesībā jau gribētos, lai tīnis darba iemaņas apgūst pie kāda, kas nav gluži radinieks vai draugs, lai pastrādā kaut mēnesi pa pāris stundām dienā, apgūstot tādas dzīvē noderīgas lietas kā komunikācija ar pieaugušajiem, spēja uzņemties atbildību, pienākuma izjūta (jo pateikt mammai «Es negribu!» ir daudz vieglāk nekā to pašu paziņot kādam svešam). Un, galu galā, lai gūst arī izpratni par to, kā nauda tiek pelnīta, – kā rodas tie ierastie divi vai pieci eiro, kas līdz šim vienmēr kā pēc burvja mājiena parādījušies viņa maciņā. Vēl viens ieguvums – vasaras darbs, visticamāk, nāks par labu arī bērna pašapziņai: lūk, vēl viens dzīves lauks, ko tu, mīļo bērniņ, pats vari ietekmēt! 

Un pretī visiem šiem apsvērumiem – pavisam citāds viedoklis par bērnu darbu vasarā: gan pagūs; nav ko sasteigt; ej nu zini, ar kādiem svešiem cilvēkiem kopā būs jāstrādā un vai viņi pret manu bērnu izturēsies labi.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē