Šefpavārs Māris Jansons: Vienmēr centos darīt vairāk, nekā no manis prasīja

Novembrī un decembrī ir daudz svētku, un tie allaž saistīti ar ģimenes sēšanos pie galda. Šefpavārs Māris Jansons, kurš daudzās mājās ienāk ar televīzijas raidījumu Šefu gaidījāt?, runā ne tikai par ēdienu.
Sandra Eglīte
Sandra Eglīte
Foto: Matīss Markovskis

«Katru gadu pirms lieliem svētkiem man jautā – ko lai ēd?» smaida Māris Jansons. «Kad aizbraucu pie jauniem draugiem, viņi parasti satraucas, ko es teikšu par ēdienu. Kas tev vislabāk garšo, kāda ir tava mīļākā recepte – šos jautājumus man uzdod visbiežāk. Un es varu atbildēt vien to, ka man garšo svaigs, tikko gatavots ēdiens. Nekas nevar būt labāks par nupat ceptu olu, nevis pirms pusstundas uzceptu. Tikko gatavots ēdiens, manuprāt, ir visgaršīgākais.

Ainars Virga teica – es nekad neesmu ēdis bukstiņputru. Tiešām?! Pagatavoju, un tas man bija lielāks pagodinājums nekā gatavot Eltonam Džonam, ko arī esmu darījis.  

Man arī bieži jautā – kā top jaunas receptes? Diezgan daudzi jaunie ēdieni viennozīmīgi balstīti bērnības garšās. Un tad ir jautājums, kur tu esi audzis – Spānijā, Skandināvijā, Latvijā… Bērnības garša ir kas tāds, ko nevari izdzēst no atmiņas, tāpat kā pirmos piedzīvojumus, tiem vienkārši ir jābūt. Ir tik forši, ka var tajos pakavēties, ka ir tā nostalģiskā lādīte, kuru atverot var atcerēties bērnību. To es ļoti izjūtu, filmējoties televīzijas raidījumā Šefu gaidījāt?, kad tik daudzi dalībnieki atceras bērnības ēdienus. Piedalīties raidījumā piekritu apzināti – lai cilvēkiem atsvaidzinātu savu vārdu, jo latviešiem jau ir tā: kas no acīm prom, no sirds laukā. Tā ir šefpavāra dzīves sastāvdaļa – visu laiku sevi jātur uzmanības lokā.»

* * *
«Es esmu dzimis 1980. gadā. Dzīvojām Cēsīs, taču ne centrā, bet pie otrā ūdenstorņa Eduarda Veidenbauma ielā. Kādus trīs kilometrus līdz 1. vidusskolai, kur mācījos, un mēs gājām kājām. Gadījās – pa ceļam atcerējāmies, ka somas nav. Bijām trijotne, un viens no draugiem regulāri cēlās pašā pēdējā brīdī. Es joprojām atceros skatu, kad esam pie dzīvokļa durvīm, tās atveras, viņš stāv apakšbiksēs un uzreiz aizcērt durvis. Pēc tam pusceļā viņš centās mūs panākt, skrēja un sauca – pagaidiet, pagaidiet mani! (Smejas.) 

Man ir divus gadus vecāka māsa Indra. Jau no četru gadu vecuma ar viņu dziedājām kristībās un kāzās tepat Cēsīs, braucām uz Ko tu proti? konkursiem Rīgā. Dziedāšanā mūs ievilka mamma, viņa pati un mammas mamma arī dziedāja. Indru aizsūtīja uz mūzikas skolu mācīties klavieres. Labi, ka mani nesūtīja, jo es tur neko nebūtu iemācījies, nevienu noti! Viss tur būtu bijis slikti, tikai mocības. Man ir uzmanības deficīta sindroms. Padomju laikā par to nerunāja un neņēma vērā, bet tas ir daudziem cilvēkiem. Ne jau tikai bērniem, arī pieaugušajiem, jo izaugot jau tas neizzūd. Tikai pieaugušie iemācās sindromu apspēlēt, vairs nerausta meitenes aiz bizēm. Bez tādiem cilvēkiem daudz kā nebūtu – ne mūzikas, ne teātru, ne gleznu.» 

* * *
«Mūsu mājās ēst gatavoja tētis. Viņš laikam uzskatīja, ka mamma to nemāk, un viņa arī neprata. (Smejas.) Ir sievietes, kas taisa ēst, un ir sievietes, kas gatavo. (Šo salīdzinājumu es tikko izdomāju!) Kāda ir atšķirība? Es domāju, ka tehniskajā izpildījumā. Ēdienu taisi tad, kad uzcep oliņu, uzgriez tomātiņu, avokado, bet gatavo, kad šmorē gaļu, sautē jēra kāju, gatavo plovu. Man liekas, ka mamma ēdienu taisīja, bet tētis gatavoja. Domāju, ka viņam ēdiens bija arī prieciņš, jo tolaik jau nekādas dižās izklaides nebija, vien televizors.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē