Janas Duļevskas pārbaudījumu gads: Bēdās tu mainies ne pa dienām, bet pa stundām

«Tu jau tāda pozitīva!» – šie ir vārdi, ko Jana Duļevska dzirdējusi gana bieži. Un viņa patiesi tāda ir – pozitīva. Bet tā ir tikai viena viņas šķautne. Aizvadītais gads Janai nesis pieaugšanu caur sāpēm. Tomēr šī nebūs saruna tikai par skumjo. Respektējot Janas vēlmi, vienojamies, ka šo skumjo pat nesauksim vārdā, bet tas ik pa brīdim būs mūsu sarunā klātesošs. Jo dzīve ar savām ēnas pusēm pavisam negaidīti var pagriezties pret katru no mums.
Ilze Anna Vītola
Foto: Agneta Jonele. Stils: Agija Vismane

Gribu izstāstīt nejauši redzētu epizodi, kas labi raksturo Janu. Pirms vairākiem gadiem kādā prestiža Rīgas privātmāju rajona pārtikas veikalā ienāca trūcīgs, nebūt ne labi smaržojošs cilvēks, ko varētu saukt arī par bezpajumtnieku, un pie kases stāvošajiem lūdza telefonu, lai piezvanītu. Visi kā viens izlikās lūgumu nedzirdam un cilvēku neredzam. Izņemot Janu, kas arī stāvēja rindā pie kases un, daudz nedomājot, šim vīram iedeva savu telefonu. Man šķiet, šī epizode par Janu pasaka to, ko viņa pati nekad neizstāstītu.

 

– Tev ir tāds dīvains, nebūt ne vienkāršs laiks – plānos ir divi jauni projekti televīzijā, tikko noslēdzies gadumijas pasākumu maratons. Un vienlaikus aizvadītais gads nemaz nav bijis viegls. 
– Pagājušais gads bija ļoti grūts, nemitīgi esot tādā kā strupceļā, kur vienīgais jautājums: saļimsti un tur paliec vai arī – piecelies un ej tālāk. Tik vienkārši un – tik sarežģīti. Desmit mēneši bija tādi, kad šķita, ka ir ļoti slikti. Pati situācija joprojām nav mainījusies, bet tas, ko es izdarīju pagājušajā gadā, – saņēmos.

Tāda īsta pieaugšana notiek caur pārdzīvojumiem un sāpēm.

Manuprāt, tie ir Raiņa vārdi, ko mācījusi mamma: «Kad gars tev ir kūtris un saīdzis, kad pats sev par nastu tu palicis, viens vienīgs tad ir līdzeklis: Darbs.» Situācijā, ko izdzīvoju šobrīd, mani glābj darbs. Kas nu kuram palīdz, bet bēdas ir jāizsāp, jāizrunā, jāiziet cauri šiem posmiem – noliegumam, nepieņemšanai, neticībai.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē