Žurkas

Žurkas ir peļu dzimtas grauzēji.

Visplašāk izplatītās sugas ir pelēkā žurka (Rattus norvegicus) un melnā žurka (Rattus rattus), kuras kopā ar cilvēkiem ir izplatījušās pa visu pasauli. Vienīgās vietas, kur žurkas nav radušas sev mājvietu, ir Arktikas un Antarktikas apvidi, kā arī dažas okeānu salas. Latvijā ir sastopamas abas šīs sugas; gan pelēkā žurka, gan melnā žurka.

Žurkas var viegli pieradināt un turēt mājās izklaidei kā mājdzīvniekus.

Zinātniskiem pētījumiem un dažādu medicīnisko preparātu pārbaudei no pelēkajām žurkām ir selekcionētas daudzas laboratorijas žurku līnijas, kuru īpatņi savā starpā ir pēc iespējas ģenētiski identiski.


Kopā 11 ieraksti
Santa+