• Serums – vislabākais ādas kopšanas līdzeklis?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    14. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com
    Ja tevi pašu pārņēmis ziemas beigu pagurums, tāpat droši vien jūtas tava āda. Tātad tās labsajūtai nepieciešami jaudīgi papildspēki. Visspēcīgākais no tiem ir serums, tas spēj sniegt daudz labāku efektu nekā jebkurš cits kopjošs līdzeklis.

    Kas īsti ir serums?

    Tas ir aktīvu vielu komplekss, kas palīdz ātrāk sakopt ādu. Daži ražotāji tos dēvē arī par koncentrātiem vai esencēm. Esences parasti ir šķidrākas, jo tiek veidotas uz ūdens bāzes, serumi ir mazliet biezāki, gelveida, bet gan vieni, gan otri ir vienlīdz efektīvi.

    Kāpēc to uzskata par visefektīvāko līdzekli?

    To galvenais trumpis ir aktīvo vielu augstā koncentrācija. Salīdzinot ar krēmu, serumā to ir daudzkārt vairāk, tāpēc iegūtais rezultāts ir ātrāks un redzamāks, nekā to spēj panākt kopjošs krēms. Tomēr rezultāts nebūs tūlītējs.

    Ādai ir jādod mēnesis laika, jo ādas šūnu atjaunošanās cikls ir 28 dienas, tātad katra ādas šūna nobriest un nolobās reizi mēnesī.

    Brīnumi nenotiek, bet, lietojot serumu regulāri pēc ražotāja noteiktās shēmas, var sasniegt labu, acīmredzamu rezultātu.

    Kāpēc lielu daļu serumu pilda ampulās?

    Katrā ampulā seruma daudzums ir dozēts, visbiežāk tie ir 2 ml – ar šādu daudzumu pietiek lietošanai divreiz dienā, klājot serumu uz sejas un kakla ādas no rīta un vakarā. Ampulas saturs paredzēts izlietošanai vienā dienā, tāpēc serums ampulā nav papildināts ar konservantiem un stabilizatoriem, kas būtu vajadzīgi, lai ilgstoši nodrošinātu aktīvo vielu kvalitāti, īpaši tas attiecas uz C vitamīnu. Otrs aktīvo vielu serumu iesaiņojuma veids – tumšās pudelītēs ar dozatoru, lai novērstu ārējās vides ietekmi uz serumu.

    Kam jābūt laba seruma sastāvā?

    Tas atkarīgs no mērķa, ko gribam sasniegt. Serumu vajadzētu izvēlēties pēc iedarbības veida, piemēram, dziļai ādas mitrināšanai un ādas elastības uzlabošanai vai konkrētu problēmu risināšanai (pigmentācijas mazināšanai, ādas attīrīšanai u.c.). Ir arī serumi ar pretgrumbu iedarbību, liftinga efektu, nomierinošu, barojošu iedarbību.

    Lai pavasarī ātrāk atsvaidzinātu ādu, vislabāk derēs mitrinošs serums.

    Estētiskās dermatoloģijas zelta standarts ir mitrinošā hialuronskābe, līdz šim neviens neko labāku nav izdomājis. Ideāli, ja to lieto kopā ar antioksidantiem, teiksim, ar C vitamīnu, tie var būt gan kopā vienā produktā, gan atsevišķi, piemēram, var lietot serumu ar C vitamīnu, bet krēmu ar hialuronskābi. 

    Kā nekļūdīties seruma izvēlē un lietošanā? 

    Serumiem parasti ir īss sastāvdaļu saraksts – tajā ir viena vai divas aktīvās vielas. Vienmēr ir cītīgi jāizlasa ražotāja norādes par to, kāda tipa ādai un mērķim konkrētais serums paredzēts, jāizpēta arī lietošanas biežums.

    Jāņem vērā, ka dažas intensīvas iedarbības vielas nesader kopā ar UV starojumu.

    Dienā āda noteikti ir jāaizsargā ar saules aizsarglīdzekli SPF50, tad serumu var lietot ne tikai vakarā, bet arī no rīta. Un, protams, jāatceras galvenais likums: uz attīrītas ādas vispirms klāj serumu, un, kad tas iesūcies, tad krēmu.

    Vai, lietojot serumu, var iztikt bez krēma?  

    Nē, jo seruma sastāvā nav (vai nav pietiekami daudz) eļļas, kas nodrošina ādas aizsargbarjeru un komforta sajūtu. Serumam ir viegla tekstūra, tas iesūcas dziļi ādā, bet virskārta paliek sausa, tāpēc pat vasarā virs seruma ir jālieto vieglas konsistences krēms, fluīds vai emulsija ar SPF50.

    Lietojot eļļas serumu, kam klāt ir lielāka eļļas daļa, jāizvērtē ādas pašsajūta – ja pēc tā āda jūtas labi, uz nakti var iztikt bez krēma.

    Dienā noteikti papildus ir jālieto saules aizsarglīdzeklis ar SPF50, lai pēc tam nav jākreņķējas par pigmentiem, paplašinātiem kapilāriem, krunkām vai citām problēmām uz sejas.  

    Zini un ievēro!

    • Izlasi norādes, vai serumu drīkst klāt arī acu zonā, jo intensīvas iedarbības vielas var kairināt plakstiņu ādu, izraisīt tūsku, acu asarošanu u. tml. 
    • Lai arī cik ļoti mums gribētos ticēt, ka pastāv kāds brīnumlīdzeklis jeb jaunības eliksīrs, kas novērsīs pilnīgi visas ādas problēmas, tāda diemžēl nav. Risinājums var būt tikai komplekss – atbilstoši ādas tipam un problēmai izvēlēti kopjošie līdzekļi + svaigs gaiss, fiziskas aktivitātes, kvalitatīvs miegs un pilnvērtīgs uzturs.
    • Ādas kopšanā galvenais atslēgas vārds ir regularitāte.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē