• Sanīkuši mati pēc ziemas? Tev noderēs šie padomi

    Matu kopšanas kosmētika
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    20. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ir svarīgi rūpēties ne tikai par matu labo izskatu, bet arī par galvas ādas veselību, jo tā būtiski ietekmē matu augšanu un to kvalitāti.

    Aukstajā sezonā mati kļūst sausāki un nepakļāvīgāki, tie it kā saplok un pēc pārslimotiem vīrusiem pastiprināti izkrīt. Arī galvas āda nereti kļūst jutīgāka, mēdz niezēt, lobīties un blaugznoties. Tūlītēju vizuālu efektu spēj sniegt vizīte pie friziera vai mājas apstākļos pareizi izvēlēti matu kopšanas līdzekļi. Taču ilgtermiņā ir svarīgi rūpēties par galvas ādas veselību, jo tā būtiski ietekmē matu augšanu, to kvalitāti un izskatu. 
     

    Konsultē dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova, privātprakse Skin Buro, un friziere Sintija Trušinska, Wella Professionals trenere.

    Kur dzīvo mati?

    Katram matam ir zemādas un virsādas daļa. Neredzamā daļa galvas ādā stiepjas 2–4 milimetrus, toties virs ādas mati spēj izaugt pat vairāku metru garumā. Virs ādas izaugušie matu stiebri ir nedzīva struktūra, kas pati vairs atjaunoties nevar. Īstā dzīve norit matu zemādas daļā, kur atrodas matu saknes (folikuli), sviedru dziedzeri, asinsvadi, nervu gali, un katram matiņam ir savs tauku dziedzera kanāls un mazs muskulītis, kas piepaceļ matu augšup. Lai mati izaugtu veselīgi un dzīvotspējīgi, ir savi iekšējās kārtības noteikumi. Katram matam ir individuāls attīstības grafiks, katrs atrodas savā dzīves ciklā – augšanas, atpūtas vai izkrišanas fāzē. Augšanas stadijā, kas ilgst 2–8 gadus, mats spēj izaugt 1–2 centimetrus mēnesī. Lai atbalstītu šo procesu, galvas ādu nepieciešams kvalitatīvi attīrīt, mitrināt un pabarot.

    Biežākās problēmas

    Jutīga, sausa galvas āda, blaugznas.
    Sausā galvas ādā veidojas sīkas, baltas, birstošas plēksnītes, kas labi redzamas uz tumša apģērba. Tās nav blaugznas, parasti tās izzūd, nomainot šampūnu. Īstās blaugznas ir lielas, dzeltenīgas plēksnes, kas saķep matos visā garumā, galvas āda ir taukaina.

    Ieteikums! Lai novērstu galvas ādas jutīgumu un ādas lobīšanos, lieto mitrinošu šampūnu, sausiem/krāsotiem matiem paredzētu kondicionieri, kas līdzsvaro matu un galvas ādas pH līmeni, un papildus šim nolūkam paredzētus līdzekļus – matu maskas, serumus, losjonus, ampulas, kas jāklāj tieši uz galvas ādas. Tie mitrina un nomierina ādu.

    Taukojas galvas āda. Mūsu reģionā matiem ir smalkāks diametrs, tie ciešāk piegulst galvas ādai un īpaši ziemas periodā var sataukoties ātrāk. Arī anatomiskās īpatnības smalkiem matiem liek taukoties ātrāk – pie katra matiņa ir tauku dziedzeris, kas izdala sebumu, bet, tā kā matiņš ir sīks, tas īsti nevar to sevī uzņemt. Tas, protams, nenozīmē, ka visām smalku matu īpašniecēm būs ļoti taukaini mati, jo tauku dziedzera aktivitāti ietekmē dzimumhormoni. Ja viss ir līdzsvarā, var būt tā, ka matus prasās mazgāt reizi divās trijās dienās. Starp citu, nekrāsoti mati un krāsotu matu ataugušās saknes taukojas ātrāk nekā krāsoti mati. Tas ir dabiski. Vispirms vajadzētu saprast, cik bieži mēs mazgājam matus. Ja darām to reizi divās trijās dienās – tas ir normāli. Taukaina galvas āda ir, kad no rīta mazgātus matus vakarā gribētos mazgāt vēlreiz. Maldīgs ir uzskats, ka ar matu retāku mazgāšanu izdosies mazināt ādas taukošanos. Jā, protams, pārāk bieža matu mazgāšana, piemēram, ja to dara regulāri no rīta un vakarā, var pasliktināt galvas ādas stāvokli, sakairināt ādu, izraisīt seborejas dermatītu un pat matu pastiprinātu izkrišanu. Tomēr mazgāšana ar piemērotiem kopšanas līdzekļiem galvas ādai un matiem nekaitē, tāpēc matus vēlams mazgāt pēc nepieciešamības.

    Ieteikums! Izteikti taukainai un jutīgai galvas ādai labāk piemērots ir viegls caurspīdīgas konsistences šampūns. Tas labi attīra un atsvaidzina galvas ādu, nepadarot matus smagnējus. Matu nogludināšanai lieto kondicionieri sausiem, normāliem vai krāsotiem matiem. Galvas ādas taukošanos var mazināt tieši uz galvas ādas lietojami līdzekļi, kas nav jāizskalo, – serumi, ampulas, losjoni ar augu ekstraktiem un citām ārstnie­ciskām vielām. Labu efektu sniedz arī veidošanas līdzekļi – sausais šampūns, piesakņu putas. Tie gādā par galvas ādas labsajūtu, uzlabo matu izskatu un būtiski paildzina laiku starp matu mazgāšanas reizēm. Tomēr vairākas dienas pēc kārtas ar sausajiem ­šampūniem nevajadzētu glābties, pārmēru lietoti, tie paši var radīt galvas ādas problēmas.

    Kā parūpēties par galvas ādu? Soli pa solim. 

    1. Ēd pareizi, mērķtiecīgi izvēloties daudzveidīgu, līdzsvarotu uzturu, lai sarūpētu matu ražošanai izejvielas! 78–81% matu sastāv no keratīna olbaltumvielām, 6% lipīdu, 1% pigmenta un 12–15% ūdens. Olbaltumvielas, ko satur pākšaugi, gaļa un olas, dod aminoskābes, kas vajadzīgas galvenā matu būvmateriāla keratīna ražošanai. Tauki nodrošina ādas hidrolipīdu aizsargslāni. Uzņem vērtīgās omega 3 taukskābes, ēdot treknas zivis, linsēklas un valriekstus, un šķidrumu, lai uzturētu ādas mitruma līdzsvaru.

    2. Saudzē matus un galvas ādu! Kad temperatūra noslīd zem nulles, ejot laukā, uzliec cepuri. Neej aukstumā ar mitriem matiem, lai neizsaldētu matu saknītes. Nekarsē matus un galvu pirtī.

    3. Kvalitatīvi attīri! Gan matiem, gan galvas ādai ik pa laikam ir vajadzīga padziļināta attīrīšana: sausai galvas ādai – reizi mēnesī, taukainai – reizi divās nedēļās. Var izmantot dziļi attīrošu šampūnu un/vai pīlinga līdzekli, kas noņem visu lieko, ar ko parasts šampūns galā netiek. Tas ir ļoti noderīgi, ja patīk mājas procedūras ar eļļām, dabiskajām matu maskām, kas bieži vien pārslogo matus un galvas ādu. Padziļināta galvas ādas attīrīšana ir svarīga, ja ir ādas lobīšanās, blaugznas, matu izkrišana. Tā attīra matus un galvas ādu no atmirušo ādas šūnu daļiņām, ādas sabiezējumiem, matu kosmētikas paliekām, tauku un keratīna korķiem, atbrīvojot ceļu jaunu matu augšanai. Šī procedūra uzlabo ādas apasiņošanu, sagatavo ādu mitrināšanai ar speciāli galvas ādai paredzētiem serumiem, ampulām, fluīdiem, tonikiem, ko lieto pēc matu mazgāšanas, lai pabarotu matu folikulus. Der zināt, ka eksperimenti ar abrazīviem un spēcīgas iedarbības tautas līdzekļiem vēl vairāk var sakairināt galvas ādu un saķepināt matus. Problemātiskai ādai ieteicams izvēlēties aptiekā iegādājamu pīlingu vai attīrošu šampūnu jutīgai galvas ādai.

    4. Konsultējies ar ārstu! Ja ir galvas ādas un matu kvalitātes problēmas, konsultējies ar dermatologu vai matu problēmu speciālistu trihologu, lai veiktu galvas ādas padziļinātu apskati un dažādas analīzes. Lai atrastu problēmas īsto cēloni, dažkārt nepieciešama arī endokrinologa, ginekologa, gastroenterologa vai pat osteopāta palīdzība, jo galvas ādas un matu augšanas problēmas var izraisīt arī dažādas slimības, hormonu izmaiņas. Piemēram, matu pastiprinātu izkrišanu var izraisīt gan dzelzs deficīts, gan osteohondroze, gan traucēta gremošanas trakta darbība.

    5. Atbalsti no iekšpuses! Ja ar uzturu nespējam nodrošināt matiem vajadzīgās vielas, var palīdzēt arī uztura bagātinātāji. Piemēram, kolagēns, kas atbild arī par matu, nagu, ādas izturību un elastību. Ļoti svarīgs komponents visās vielmaiņas norisēs un ādas veselībā ir D vitamīns, bet vispirms vajadzētu veikt tā analīzi. Endokrinologi iesaka normalizēt D vitamīna līmeni līdz optimālai vērtībai, nevis līdz referentās normas apakšējai robežai.

    6. Atbalsti no ārpuses! Meklējot līdzekļus, kas patiešām stimulē matu augšanu, izvēlies šim nolūkam paredzētos serumus, ampulas un koncentrātus, ko klāj uz tīras galvas ādas. Aktīvajām vielām ir jāpārvar ādas dabiskā aizsargbarjera, tāpēc serumi tiek veidoti uz spirta bāzes, iekapsulēti lipofilās jeb eļļas struktūrās. Vienmēr ir svarīgi izlasīt un ievērot ražotāja ieteikto lietošanas shēmu.

    7. Neeksperimentē ar tautas metodēm! Nav ieteicams matos un galvas ādā ziest skrubjus un matu maskas, ko gatavo no majonēzes, olām, medus, sāls, pārtikas eļļām. Šiem matu kopšanas līdzekļiem nav medicīniski pierādīta efekta. Daudz lielāks ieguvums būs, ja mēs dažādosim savu ēdienkarti un pārtiku lietosim uzturā, piemēram, olu labāk izvārīt un apēst nekā ziest galvā. Tāpat sīpolu putriņas vai citu ādu kairinošu produktu smērēšana galvas ādā, lai veicinātu matu augšanu, var izraisīt alerģisku reakciju, saķepināt un pārslogot matus, padarot tos nespodrus un grūti ķemmējamus.

    8. Izvēlies pazīstamu zīmolu produktus! Tā ir zināma drošības garantija – matu kopšanas līdzekļu iedarbība ir izpētīta, pierādīta un garantē solīto efektu. Ja pašai nav pieredzes matu kosmētikas izvēlē, lūdz padomu frizierim, farmaceitam aptiekā vai pārdevējai profesionālās matu kosmētikas veikalā.

    Mūsu izvēle

    Novērš blaugznas

    NIOXIN Scalp Recovery triju pakāpju pretblaugznu sistēma ar piroktona olamīnu un zaļās tējas ekstraktu maigi attīra galvas ādu un atjauno galvas ādas dabisko līdzsvaru. Novērš blaugznu veidošanos un tūdaļ samazina galvas ādas diskomfortu, veicinot biezāku matu augšanu.
     

    Mazina jutīgumu un kairi­nā­jumu

    System Professional BALANCE šampūns ar ādai draudzīgu pH līmeni un nomierinoša maska jutīgai, sausai un kairinātai galvas ādai, kam ikdienā nepieciešama saudzīga attīrīšana un intensīva kopšana. Dziļi mitrina galvas ādu, mazina tās diskomfortu, stiprina ādas aizsargbarjeru, padarot matus maigākus un elastīgākus.

    KEUNE Derma Sensitive līnija apsārtušai, niezošai un jutīgai galvas ādai. Scalp Soothing Complex tehnoloģija nomierina ādu un mazina niezi, dziļi mitrina, mīkstina matus un piešķir tiem veselīgu, dabisku spīdumu. Šampūns, kondicionieris, matu maska un losjons galvas ādai.

    Attīrīšanai

    LAZARTIGUE Exfoliate Pre-Shampoo maigs skrubis galvas ādai ar hohobas sēkliņām, augļskābēm un alveju. Eksfoliē un attīra galvas ādu un matus no atmirušajām ādas šūnām, piesārņojuma, veidošanas līdzekļu un krāsu atliekām. Sekmē skābekļa piekļuvi matu sīpoliņiem, veicinot matu augšanu. Der arī jutīgai galvas ādai.
     

    BIOTOP 911 Quinoa ābolu sidra etiķa putas matu skalošanai ar kvinojas ekstraktu. Noņem visu lieko – cietā ūdens, matu kosmētikas un piesārņojuma paliekas, padara matus tīrus, svaigus un mirdzošus. Atjauno matu un galvas ādas dabisko pH līmeni, mazina niezošas, sausas vai jutīgas galvas ādas kairinājumu. Krāsai drošs.

    Pagarina laiku starp mazgā­šanas reizēm

    ORIBE Serene Scalp Oil Control Treatment Mist galvas ādu mīkstinošs un matējošs sprejs ar zaļo jūras aļģu ekstraktu un cukura prebiotiķi, līdzsvaro mikrobiomu un sebuma daudzumu, aizsargā ādu no vides piesārņojuma.

    ORIBE Serene Scalp Oil Control Dry Shampoo Powder zīdains sausais šampūns ar smalku cietes un kaolīna mālu pūderi, matē galvas ādu, absorbējot lieko sebumu un netīrumus. Mango ekstrakts atjauno galvas ādu un uztur veselīgu tās mikrobiomu.
     

    Veicina augšanu

    KLORANE serums pret matu izkrišanu, ko radījis stress, slimības, grūtniecība. Ar hinīnu, ēdelveisu, kofeīnu un B vit­amīnu stimulē galvas ādas šūnu vielmaiņu un mikrocirkulāciju, lai atjaunotu matu spēku. Palīdz regulēt un aktivizēt matu augšanas ciklus, palēnina matu izkrišanu.

    LAZARTIGUE Stronger Serum matu saknes stiprinošs serums pret īslaicīgu, sezonālu matu izkrišanu. Komplekss ar kanēli, salviju un ginku, sarkano āboliņu un pantenolu atjauno matu augšanai piemērotu vidi un veicina stiprāku, apjomīgāku matu veidošanos.
     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē