• Kā nogludināt dusmu rievu pierē?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    11. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā nu tas ir – grumbas pierē, īpaši jau vertikālās krunkas starp uzacīm liek tev izskatīties dusmīgai un nepieejamai, mudinot citus ieturēt piesardzīgu distanci. Tu taču to negribi, vai ne? Tāpēc grumbām pierē ir jāpretojas, lai neļautu tām iegult dziļāk. Konsultē LIĀNA BLAŽEVICA, klīnikas Era Esthetic galvenā kosmetoloģe, ANNA BĒRZIŅA, dermatoloģe Lāzerplastikas klīnikā.

    Pierē veidojas divu veidu grumbas – ne tikai vertikālās, par dusmu krunkām dēvētās, bet arī horizontālās, kuras mēdz saukt par izbrīna vai gudrības rievām. Grumbu rašanās iemesli var būt dažādi. Tās var radīt fizioloģiska īpatnība (galvaskausa forma) vai ģenētiski iemesli (tāpat bija arī mammai), tomēr visbiežāk krunku veidošanos veicina mūsu mīmika, piemēram, ieradums bieži savilkt pieri – vai pārāk aktīva pieres mīmikas muskuļu darbināšana.

    Ieskaties spogulī, objektīvi novērtē savu pieri un, ja grumbas patiešām ir tik dziļas, ka bojā ādas reljefu (un, protams, arī tavu garastāvokli!), jau šodien pat uzsāc mērķtiecīgu pieres gludināšanas kampaņu. Kā vienmēr, iespējas ir divas – uzticēt savu grumbu izlīdzināšanu labam speciālistam vai uzcītīgi rūpēties par to gludināšanu pašai.

    Kas labs atrodams speciālistu arsenālā?

    • Injekcijas. Dinamiskās (kustīgās) grumbas, ko rada pārmērīga pieres muskuļu saraušanās, visefektīvāk koriģē botulīna terapija. Botulīna injekcijas pieres muskuļos uz vairākiem mēnešiem samazina mīmikas muskuļu aktivitāti, un rezultātā āda pakāpeniski izlīdzinās, izzūd ieradums savilkt pieri, tā mazinot jaunu grumbu veidošanos. Kad botulīns ir iedarbojies, tikai tad var izvērtēt nepieciešamību papildus gludināt pieri ar citām injekcijām. Dziļi iegūlušas grumbas var aizpildīt ar hialuronskābes filleriem.

      Efektīva un droša metode ir plazmoliftings – PRP (trombocītiem bagātinātas plazmas) injekcijas, kam izmanto no tevis pašas asinīm iegūtu plazmu. Tā satur šūnas (trombocītus), olbaltumvielas, vitamīnus, augšanas faktorus un citas aktīvas vielas, kas uzlabo ādas kopējo izskatu un veicina tās atjaunošanos. Noderīgas ir arī virspusējās injekcijas – biorevitalizācija un mezoterapija ar ārstnieciskām vielām, kas palīdz uzturēt ādas elastību.
    • Aparātprocedūras. Ar radiofrekvences procedūru palīdzību var mazināt ādas izmaiņas – izlīdzināt grumbiņas un atjaunot ādas elastību, uzlabojot tās kopējo izskatu. Savukārt IPL (intensīvi pulsējošās gaismas) procedūras novērš ādas pigmentācijas izmaiņas, atjauno kolagēnās un elastīgās šķiedras, padarot pieres ādu tvirtāku, stingrāku, gludāku. Labam pieres izskatam var traucēt arī dažādi ādas veidojumi (seborejiskā keratoze, papilomas u. c.), kā arī hiperpigmentācija un paplašinātas poras – pēc apskates ar dermatoskopu to visu var likvidēt ar lāzeru. Rētas gan pilnībā likvidēt nevar, taču to izskatu var uzlabot ar lāzerslīpēšanu.
    • Salonprocedūras. Tām, kuras baidās vai negrib izmantot radikālas metodes ar lāzeriem un injekcijām, kosmetoloģe vai kosmētiķe var palīdzēt izlīdzināt pieres grumbas ādas virskārtā ar dažādām kosmetoloģiskām procedūrām un speciālām masāžām, kas stimulē ādu tieši pieres zonā. Speciālisti skaistumkopšanas salonos izmanto augstas koncentrācijas aktīvu vielu serumus ar peptīdiem, retinolu un hialuronskābi, kas palīdz izlīdzināt ādas virsmu. Piemēram, peptīdam argilerīnam piemīt viegla miorelaksējoša iedarbība, tas iedarbojas līdzīgi kā botulīna toksīns, bet ne tik aktīvi. Peptīdi uzkrājas audos un iedarbojas pakāpeniski, nodrošinot ilgstošu, relaksējošu efektu pieres zonā.

      Svarīgi, ka peptīdi neizraisa ne alerģiju, ne pieradumu. Savukārt hialuronskābe dziļi mitrina ādu un palīdz izgludināt virspusējās krunciņas, bet retinols spēj dziļi iekļūt ādā, atjaunot ādas barjerfunkcijas, tas pastiprina ādas reģenerāciju un, stimulējot kolagēna sintēzi, izlīdzina sīkās grumbiņas. Labu efektu sniedz masāžas, ko papildina intensīvas iedarbības plastificējošas maskas. Speciālists ieteiks arī visvairāk piemēroto ādas kopšanas stratēģiju pieres zonai mājās, jo ikdienas rūpēm ir ļoti būtiska nozīme. 

    Kā par pieri rūpēties pašai

    • Absolūtais minimums. Lai uzturētu labu ādas kvalitāti pieres zonā, katru dienu to rūpīgi attīri un mitrini, izmantojot savam ādas stāvoklim un arī vecumam piemērotus kopjošos līdzekļus, un obligāti aizsargā no saules UVS kaitīgās ietekmes.
    • Atbalsts no iekšpuses. Vissvarīgākais ādas veselībai kopumā – veselīgs uzturs un pietiekams šķidruma daudzums. Pavasarī ļoti noderīgs var būt vitamīnu vai dzeramā kolagēna kurss, jo hidrolizētaiss kolagēns labi mitrina ādu no iekšpuses un uztur labāku vispārējo ādas stāvokli. 
    • Maskas. Efektīva salonu metode ir plastificējošas (nogludinošas) maskas. To var izmēģināt arī mājās. Šīs maskas ar spiedienu ātri izlīdzina pieres grumbas un papildus arī atslābina ādu. Efekts ir daudz labāks, ja pirms maskas uz ādas uzklāj, piemēram, hialuronskābes serumu – tā tas iesūcas daudz dziļāk. Maskas gatavo no māliem, aļģēm, dūņām un dažādiem dabiskas izcelsmes bioloģiski aktīvu vielu maisījumiem. Maskas konsistence līdzinās mīklai, un sacietējot tā izlīdzina ādas reljefu, padarot pieres grumbas mazāk izteiksmīgas.

      Noturīgam efektam vajadzīgs kurss, vismaz 7–10 reizes, masku liekot katru otro vai trešo dienu.

      Vari izmēģināt arī parafīna masku – uzzied uz pieres taukainu krēmu, tad klāj uz pieres siltā parafīnā izmērcētu lina vai marles drāniņu, ko iepriekš piegriez pieres formā. Virsū klāj papīru vai plēvi, tad frotē dvielīti, visbeidzot apsien lakatu vai uzliec cepuri, lai labāk turas. Atlaidies un atpūties 20 minūtes. Kad noņem masku, šķērseniski vieglītēm izknaibi pieres grumbas, tad notīri ādu un uzklāj mitrinošu krēmu. 
    • Teips. Tas ir jaunākās paaudzes plāksteris – elastīga līmlente, kas palīdz nostiept ādu un atslābināt saspringtos muskulīšus, kas savelk pieri grumbās. Mūsdienās teipa lenti gatavo no kokvilnas un hipoalerģiskas līmes, dabiskais materiāls ļauj ādai elpot un der pat jutīgai ādai. Teips ir izgatavots ar 10% iestiepumu un ļaujas stiepties pēc nepieciešamības.

      Muskuļu atslābums atjauno mikrocirkulāciju ādā, uzlabo limfas atteci un izgludina ādu. Vispirms pieres ādu vajadzētu ieziest ar mitrinošu līdzekli un rūpīgi izmasēt, lai atslābinātu muskuļus, un tad ar teipu nofiksēt. Teipu uz pieres vislabāk likt uz nakti, lai tas strādā, kamēr guli. Efekts būs acīmredzams – no rīta piere būs gludāka, bet, lai efektu saglabātu, piere jāteipo katru vakaru. Tiesa, ir arī kāds mīnuss – teipu noņemot, mazliet tiek bojāts ādas virsējais slānis, tāpēc ādā vienmēr jāiemasē mitrinošs serums vai atjaunojošs krēms, kas stimulē ādas elastības atjaunošanos. 

    Teipošanas iemaņas vari apgūt virtuālajā vidē vai apmeklējot sejas fitnesa treneri. 

    • Vecmāmiņu laiku teips. Gadsimtos pārbaudīta metode – lai gan vecmodīga, tomēr savā ziņā pat labāka par mūsdienu teipošanu, jo nesatur līmi, kas traumē ādu. Ņem plānu, gludu papīru, kas spēj pielipt ādai. Piegriez papīra loksni savas pieres formā. Tai jābūt mazliet šaurākai par pieri, lai neskaras ne pie uzacīm, ne matiem.  Iemasē pieres ādā pabiezu kārtu krēma, liec virsū papīra loksni, stingri to piespied vispirms pieres vidusdaļai, tad izlīdzini uz sāniem. Ne pārāk vaļīgi, bet arī ne pārāk stingri apsien ap galvu elastīgo saiti, lakatiņu vai lenti. Tai vajadzētu būt šaurākai par papīra strēmeli, lai noturētu papīru uz pieres. Pirmajās reizēs apsējs varētu traucēt, tāpēc neturi to ilgāk par 20 minūtēm. Piere drīz vien pierod, ka tai neļauj vilkties grumbās, tāpēc apsējs būs jānēsā aizvien ilgāk un biežāk.
    • Pašmasāža. Dziļākam un noturīgākam rezultātam ir jāapgūst masāža, lai pati vari regulāri izmasēt ādu, atslābināt pieres un sejas muskuļus, uzlabojot asinsriti un audu barošanu. Veic masāžu rītos un vakaros, apvienojot to ar krēma vai seruma uzklāšanu, jo tad mitrinošās sastāvdaļas iesūksies labāk un dziļāk.

    Tas prasīs no tevis tikai 3–5 minūtes

    Kā masēt? Soli pa solim

    1. Nostājies spoguļa priekšā ērtā pozā, saglaud atpakaļ matus.
    2. Ar abu roku trim vidējiem pirkstiem viegli papunktē pa deniņu ādu un pāris reižu stingri uzspied pie acīm, kur veidojas vārnu kājiņas.
    3. Izplikšķini un izglaudi pieri – sāc no virsdegunes vidus virs uzacu līnijas, virzies uz deniņu pamatni, tad no pieres vidus pa paralēlām līnijām aizvien augstāk, uz sāniem. Lai efekts būtu labāks, katru kustību no pieres centra uz sāniem nobeidz ar dziļu piespiedienu punktā uz deniņiem.
    4. Uzliec abu roku trīs vidējos pirkstus šķērsām horizontālajām rievām pieres vidū un, spēcīgi spiežot uz grumbām, pakāpeniski virzies uz deniņiem, nobeidz ar piespiedienu uz deniņiem.
    5. Izglaudi pieres vidusdaļu. Dari to ar abu roku pirkstu galiem, pārmaiņus ar labo un kreiso roku – sāc no virsdegunes uz augšu līdz matu saknēm, no uzacīm uz augšu.

     

    Masāžas kustības veic viegli, ar atbrīvotiem pirkstiem! Vienmēr ievēro virzienu – no pieres centra uz sāniem – uz deniņiem

    Pieres pašmasāžai vari izmantot arī masāžas rīkus – dzintara nūjiņas, koka vai metāla rullīšus, lodītes u. c.

    Svarīgi!

    Grumbas pierē liecina arī par tavu psihoemocionālo stāvokli, tāpēc mēģini dzīvot vieglāk, mācies atslābināties, lai pieres muskulīši neizjūt stresu un tik ļoti nesavelkas. Apgūsti meditāciju, apmeklē jogu, cigunu vai kādu citu relaksējošu nodarbi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē