• Gari mati arī pēc 45? Jā! Galvenais – tos pareizi kopt!

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kanea/Shutterstock.com
    Saka, ka sievietēm jau pēc četrdesmit pieciem gadiem nesāt plīvojošus garus matus nepiedienas… Maksimums, ko drīkstot atļauties, līdz pleciem…

    Pilnīgas muļķības! Mati tikai prasa īpašu kopšanu.

    • Tas ir vecs aizspriedums. Jūs taču neveidojat matus tādās lokās, ka kāds no mugurpuses padomās: «Re, kur divdesmitgadīga meitene!» – un tad… ierauga seju.

    Sievietei gari mati nepiestāv tad, ja no pakauša iet seši mati vai sirmas stīgas un viņa pati uzskata, ka ir ļoti dabīga.

    Tas nav glīti. Vai otrs variants – jā, ir krunciņas, taču sataisa savus garos matus uz meitas vai mazmeitas izlaidumu kā princese. Arī nav gaumīgi. Bet citādi, ja matus savāc uz vienu sānu, palaiž kādu šķipsnu vaļā – kāpēc ne?! Kāpēc visām pēc piecdesmit būtu jāstaigā ar īsiem matiem vācu pensionāru versijā?!

    • Pats svarīgākais, lai mats ir uztūnēts un veselīgs. Un viss sākas ar šampūnu. Ja tajā ir keramīdi, biopeptīdi, aminoskābes, tad šāds sastāvs jau sāk kaut ko lietas labā darīt. Jāmazgā lēni, ar baudu. Veltot laiku sev, saviem matiem, savai galvas ādai. Jo galvas ādas labsajūta būs garants arī tam, ka mati būs labi.
    • Nākamais solis – izskalojam šampūnu un liekam matos balzamu. Ja to dara kāds cits, viņš var galvas ādu viegli pamasēt. Ja to dari pati, tad ar retu ķemmi izķemmē, bet ilgāk par desmit minūtēm balzamu turēt matos gan nav nekādas vajadzības.

    Mata stiebrs patiesībā sastāv no trim slāņiem – no medullas jeb serdes, centrālās daļas jeb korteksa, keratīna spirālīšu savijuma, un no kutikulas.

    Kutikula ir kā zivtiņai zvīņas, kas nosedz visu matu, aizsargā to no ārējās vides ietekmes un neļauj izžūt. No tā, vai kutikulas zvīņas ir vienmērīgas un nebojātas, atkarīgs, kā no mata atstarojas gaisma, – tātad, vai mats izskatās spīdīgs un cik gluds tas ir.

    Tajā brīdī, kad kutikulas zvīņas sāk atlocīties, deformēties, izplīst, mata kvalitāte pasliktinās. Gaisma atstarojas nevienmērīgi, un mats izskatās nespodrs, bet vietā, kur mats bijis ilgstoši traumēts, tas aizlūst vai nolūst… Savukārt balzams matu pabaro, piepilda, nogludina kutikulu, tādā veidā nodrošinot, lai šis ārējās vides bojājums būtu pēc iespējas mazāks.

    • Pēc tam balzamu izskalo, matus saudzīgi ar dvieli izsusina un seko trešais solis: vienu vai divas reizes nospiež matu eļļas pudelītes pumpīti un tik daudz šā līdzekļa ieziež matos. Apģērbjam matiņus!

    Eļļa palīdzēs no mazgāšanas līdz mazgāšanai neuztraukties par to, ka mati beržas gar apģērbu vai citādi varētu tikt traumēti.

    Nebūs jādomā par to, lai mati nedabūtu par daudz niknā saules UV starojuma. Ja būtu ziema, eļļiņa pasargātu no sala. Ja būtu šausmīgs vējš, tad pasargātu no tā. Jo visi šie apkārtējie apstākļi bojā mata struktūru, mati kļūst blāvi.

    • Pārsvarā, ja mats ir sirms un vēl garš, šāda trīs soļu programma iedod tam spēku, dzīvelīgumu, lai mats nav paguris. Bet mati pagurst pat jaunām dāmām – pēc grūtniecības, pēc dzemdībām. Mati pagurst trīs mēnešus pēc smagām narkozēm, antibiotiku kursa.
    • Vai ir labi matus saņemt kopā ar plastmasas knaģi? Tas ir labs risinājums, kad garus matus vajag savākt, jo ne jau katru rītu ir iespējams tos izmazgāt un izfēnot. Tas ir daudz, daudz labāks variants nekā matu gumija. Īpaši sliktas ir gumijas ar spirālīti – tādas iepiņķējas matos, tos plēš.

    Atceries! Matu uzkasīšana būtībā ir matu zvīņu paplēšana vaļā, lai mati, cits pret citu turoties, veidotu lielāku apjomu. Tāpēc matus labāk neuzkasīt!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē