• Tikai dāmām: kā viedpulkstenis var palīdzēt izprast menstruālo ciklu

    Reklāmraksts
    19. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Menstruālais cikls ir sievietes bioritms, ko ietekmē cikliskas hormonu svārstības sievietes ķermenī. Mūsu ķermenis ir pakļauts daudz un dažādiem procesiem un ārējiem faktoriem, tai skaitā dzīvesstilam, stresam un miega kvalitātei. Ne vienmēr ir iespējams piefiksēt un izsekot līdzi izmaiņām ķermenī, tāpēc noderīgs var būt viedpulkstenis, kas dažādus mērījumus piefiksē automātiski.

    Par to, kā novērojot sava ķermeņa reakcijas un pašsajūtu, varam izprast savu ķermeni, stāsta ginekoloģe Katrīna Puriņa-Liberte. 

    Kā norāda ginekoloģe: «Menstruālā cikla fāzes mēdzu salīdzināt ar gadalaikiem – mēnešreižu laikā dzīvojam ziemā, esam mazāk aktīvas, bieži vien miegainas, ar mazāku enerģiju, pēc mēnešreizēm jeb folikulārajā fāzē iestājas iekšējs pavasaris – jūtamies ļoti labi, attīstāmies, pieaug enerģijas līmenis. Pavasarim seko ovulācija jeb vasara, kad jūtamies skaistas, mirdzošas un enerģijas pilnas, savukārt pēc ovulācijas pienāk rudens un enerģija atkal ievērojami sarūk.»

    Ginekoloģe Katrīna Puriņa-Liberte

    Miegs un stress – ciklu ietekmējošie faktori

    Ciklu ietekmē ne tikai pašsajūta, bet arī citi ārējie faktori. «Menstruālā cikla gaitu, īpaši jaunietēm, ietekmē tādi faktori kā pārmērīgas fiziskās aktivitātes, kas parasti ir biežāk kā trīs reizes nedēļā vairāk nekā vienu stundu, diētas ievērošana un pēkšņs svara zudums, stress, kā arī miega trūkums un tā samazināta kvalitāte. Šo faktoru ietekmē mēnešreizes mēdz aizkavēties, mazināties vai tieši pretēji – palielināties.» Samsung Galaxy Watch5 sērijas viedpulksteņos iestrādātie ķermeņa analīzes rīki var palīdzēt novērot miega kvalitāti, fāzes un miegā pavadīto laiku.

    Ķermeņa temperatūras noteikšana ar viedpulksteni

    Sievietes ķermeņa temperatūra menstruālā cikla laikā var sniegt noderīgu informāciju par ovulāciju un auglību. Parasti mērījumi jāveic tūlīt pēc pamošanās un pirms jebkādām fiziskajām aktivitātēm. Lai iegūtu precīzus temperatūras rādījumus, tie ir jāveic katru rītu. Tā kā tas var būt neērti un mērījumu veikšana reizēm var aizmirsties, Samsung jaunā funkcija Galaxy Watch5 viedpulksteņos šo procesu automatizē.

    Pirms ovulācijas sievietes bazālā ķermeņa temperatūra ir zemāka, savukārt cikla vidū tā lēnām paaugstinās un var saglabāties paaugstināta līdz pat nākamajām mēnešreizēm. Kā norāda ginekoloģe, tās nav ievērojamas temperatūras izmaiņas, bet fiziski var būt jūtamas, piemēram, pastiprināti svīstot vai sliktāk guļot. Pēc mēnešreizēm, temperatūra atkal samazinās un process atkārtojas.

    Protams, katrai sievietei ķermeņa temperatūras mērījumi var atšķirties un to ietekmē daudz un dažādi fiziskie procesi, tāpēc nav iespējams noteikt konkrētu ķermeņa temperatūras rādītāju, kas norādītu uz auglīgāko cikla fāzi. Tomēr tiek uzskatīts, ka auglība ir augstāka, ja bazālā ķermeņa temperatūra pēc ovulācijas paaugstinās par 0,2°C – 0,5°C un paliek paaugstināta līdz pat nākamajām menstruācijām.

    Samsung Health kā asistents pašsajūtas uzlabošanai

    Šie dati, kombinēti ar menstruālā cikla novērošanu, palīdzēs izprast savu individuālo ciklu, kā arī miega kvalitātes ietekmi uz menstruālo ciklu un pašsajūtu. Cikla izsekošanas funkcija novērtē arī ikdienas simptomus un sniedz tiem atbilstošus padomus, piemēram, kad ieplānot dienu atpūtai, lai mazinātu nogurumu, vai veikt saudzīgu vingrošanu iegurņa sāpju mazināšanai. Lietotne piedāvā noderīgu saturu veselīga dzīvesveida uzturēšanai, piemēram, stiepšanās vai meditācijas nodarbības, lai mazinātu stresu un iegūtu labāku nakts miegu.

    «Ir svarīgi atzīmēt, ka viedpulkstenis un miega mērījumi nevar pilnībā diagnosticēt vai paredzēt sievietes menstruālo ciklu un pašsajūtu. Tie var kalpot kā papildu rīki, kas palīdz novērot un saprast miega, ķermeņa temperatūras un menstruālā cikla saistību,» uzsver Katrīna Puriņa-Liberte. «Ja jums ir jautājumi par savu menstruālo ciklu vai miegu, ieteicams konsultēties ar ārstu vai ginekologu, kas var sniegt precīzāku informāciju, piemēram, veicot hormonālos testus vai citas izmeklēšanas procedūras.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē