• Jauni atklājumi par diosmektītu

    Reklāmraksts
    7. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Papildus tā sauktajiem vēdera vīrusiem tagad arī Covid infekcija lielai daļai pacientu norit ar šo nopietno simptomu – caureju. Par laimi jaunākie atklājumi par pretcaurejas zālēm, diosmektītu, ir iedrošinoši: gan ar efektīviem Covid caurejas ārstēšanas rezultātiem, gan ar tā drošu ilgtermiņa lietošanu hronisku slimību gadījumā.

    Caureja: gan “banāla”, gan kritiska

    Reti kuram simptomam izplatība ir tik universāla un iemeslu amplitūda var būt tik plaša, kā tas ir caurejas gadījumā. Tā var sākties pavisam triviāli, piemēram, pēc nesaderīgu produktu kombinācijas vienā maltītē (piens un trekna gaļa vai skābu kāpostu zupa un kafija ar torti desertā) vai sastresošanās pirms sapulces, bet tā var arī izpausties kā ļoti smagas slimības pavadone. Caureju var izraisīt mūsu pašu neuzmanība, kā tas bieži gadās tūristiem, nonākot svešā vidē un lietojot neierastu pārtiku, taču biežāk caureja ir neizbēgamas sekas, inficējoties ar kādu vīrusu, baktēriju, vai arī lietojot kādu no vairāk kā 700 medikamentiem, kam tā var būt minēta blakņu sarakstā.

    Jebkurā gadījumā caureja ir ļoti nepatīkama lieta, kas turklāt var pārsteigt pēkšņi, tāpēc ir gudri turēt pa rokai kādu no pretcaurejas līdzekļiem. Viena no mūsdienu iespējām uzveikt caureju ir diosmektīts – dabisks alumīnija un magnija silikāts jeb attīrīti un standartizēti māli, ko izmanto kā zarnu adsorbentu, tas ir, vielu, kas uzsūc jeb piesaista ar savu virsmu vīrusus, toksīnus, baktērijas. Tādējādi patogēnu koncentrācija zarnās un to piestiprināšanās gļotādai samazinās, kas savukārt palīdz mazināt iekaisumu. Turklāt diosmektīts darbojas arī kā zarnu gļotādas pārklājējs, veidojot mehānisku barjeru un veicinot zarnas gļotādas epitēlijšūnu atjaunošanos.

    Šiem – nu jau vispārzināmajiem – faktiem pēdējos gados pievienojušies jauni atklājumi, jo caureja diemžēl saglabā savu aktualitātes statusu augstu.

    Pret Covid caureju

    Akūtas infekciozas caurejas biežākie izraisītāji ir vēdera vīrusi: rotavīrusi, norovīrusi u.c. Taču apkopotie dati par Covid-19 vīrusu liecina, ka jau no paša sākuma gandrīz pusei pacientu bija ne tikai saaukstēšanās, bet arī kuņģa-zarnu trakta (KZT) simptomi, tostarp caureja. Ar laiku pētnieki pat novēroja aizvien lielāku KZT traucējumu izplatību Covid pacientu vidū, un dažreiz caureja varēja būt pat vienīgais (!) Covid simptoms.1 Jaunākie Omicron varianti jo sevišķi raksturīgi ar gremošanas sistēmas traucējumiem.

    Kāpēc un kādā veidā Covid izraisa caureju, zinātniekiem joprojām nav skaidrs. Izteiktas vairākas hipotēzes: šis vīruss iebrūk zarnu šūnās un sagrauj to normālo darbību, caureja ir kā ķermeņa iekaisuma reakcija uz SARS-CoV-2 (vīrusu, kas izraisa Covid-19), kā arī tā var būt lietoto zāļu blakne vai psiholoģiskā stresa sekas. Kas ir skaidrs – ka pret šādu caureju var droši lietot diosmektītu, kā to apliecina jauns Itālijas zinātnieku pētījums, kurā tie aplūkoja diosmektīta saistīšanas un pretiekaisuma īpašības SARS-CoV-2 modelī.

    “Rotavīrusa modeļos diosmektīts novērš patogēnu iedarbību, saistot šo vīrusu un tā enterotoksīnu” [rotavīrusa ražotu toksīnu, kurš izraisa akūtu caureju], rakstīja zinātnieki. “Šie dati sniedz tiešus pierādījumus tam, ka diosmektīts var saistīt SARS-CoV-2 komponentus un kavēt pakārtoto iekaisumu, kas atbalsta mehānisku pamatojumu, lai apsvērtu diosmektītu kā Covid-19 radītās caurejas ārstēšanas iespēju.”2

    Pateicoties tam, ka diosmektīts notver vīrusu daļiņas, tas kavē mijiedarbību starp SARS-CoV-2 un cilvēka enterocītiem (absorbējošās epitēlija šūnas, kas izklāj tievo un resno zarnu iekšējo virsmu, gļotādu). Savukārt gļotāda nodrošina trīs aizsardzības līnijas pret vīrusiem un kaitīgām vielām. Pati gļotāda darbojas kā fiziska barjera, tās izdalītās gļotas – kā ķīmiska, savukārt zarnu flora tajā kā mikrobioloģiska barjera. Tāpēc nevajadzētu kavēties ar caurejas ārstēšanu – veselas KZT gļotādas nodrošina arī labāku imunitāti, jo tajās atrodas 70–80% imūno šūnu.

    Pret hronisku caureju

    Vēl viena laba ziņa attiecas uz pacientiem, kuri cīnās ar hronisku caureju, lai arī kāds būtu tās cēlonis, piemēram, kairinātu zarnu sindroms, iekaisīgas zarnu slimības vai starojuma/ ķīmijterapijas izraisīta caureja.

    Vairāki pētījumi apliecinājuši, ka diosmektīts efektīvi palīdz, piemēram, hroniska kolīta (resnās zarnas iekaisums) ārstēšanā, mazinot iekaisumu, sadziedējot un uzlabojot gļotādas slāni. Šajā gadījumā ārstnieciskie māli būtu jālieto vairākas nedēļas – bet vai tas reizē ar kaitīgu vielu uzsūkšanu un izvadīšanu, piemēram, neizjauc zarnu mikroorganismu līdzsvaru (mikrobiotu)? Uz šo jautājumu atbildēja šogad publicētais franču zinātnieku darbs – pirmais pētījums par ilgākas diosmektīta lietošanas iespējamo ietekmi uz zarnu mikrobiotu pieaugušajiem ar hronisku funkcionālu caureju.

    Pētījumā 35 pacienti ar hronisku caureju piecas nedēļas lietoja diosmektītu pa trim gramiem trīs reizes dienā, lai uzlabotu izkārnījumu konsistenci. Zinātnieki atklāja, ka piecu nedēļu ilga diosmektīta dzeršana ne tikai uzlaboja vēdera izeju un tās konsistenci, kā bija paredzams, bet arī to, ka “diosmektīta lietošana neietekmēja zarnu mikrobiotu. Jo īpaši, tās bagātība saglabājās stabila, un neviena mikrobu suga neuzrādīja būtisku evolūciju. Pacientu nošķiršana pēc diosmektīta atbildes reakcijas (bez atbildes reakcijas, agrīna atbildes reakcija, vēlīna reakcija) vai pēc tautības (Lielbritānija vai Nīderlande) deva tādus pašus rezultātus. Mēs secinājām, ka, ilgstoši ārstējot ar diosmektītu, ar mikrobiotu saistītas fizioloģiskas izmaiņas nav gaidāmas.”3

    Jaunākie pētījumi īpaši uzsver mikrobiotas lomu, kas ietekmē ne tikai gremošanas sistēmas, bet visa ķermeņa veselību, sūtot bioķīmiskus signālus smadzenēm.

    Raksts tapis sadarbībā ar Ipsen Pharma

    Smecta lietošanas instrukcija

    SCA-LV-000097

    ATSAUCES

    1. Is Diarrhea a Symptom of COVID-19? May 25, 2022, www.health.com
    2. Diosmectite inhibits the interaction between SARS-CoV-2 and human enterocytes by trapping viral particles, thereby preventing NF-kappaB activation and CXCL10 secretion. Sci Rep. 2021 Nov 5;11(1):21725. doi: 10.1038/s41598–021–01217–2.
    3. Long-term diosmectite use does not alter the gut microbiota in adults with chronic diarrhea. BMC Microbiol.2022; 22: 54.doi:10.1186/s12866–022–02464–7

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē