• HIV – tas attiecas arī uz tevi!

    Reklāmraksts
    26. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Daudzi domā, ka HIV mūs neskar un tas uz mums neattiecas. Taču šī infekcija nešķiro ne pēc izskata, ne sociālā stāvokļa un var skart ikvienu, kam ir aktīva seksuālā dzīve. Kāpēc ir tik svarīgi pārbaudīt savu seksuālo veselību un kur to izdarīt, stāsta biedrības Baltijas HIV asociācija valdes locekle Gunta Timma un HIV konsultants, topošais ārsts Egīls Zaķis.

    Pagājušajā gadā Latvijā atklāti 257 jauni ar HIV inficētie, bet pavisam tādu ir vairāk nekā astoņi tūkstoši. Ar šiem skaitļiem esam pirmajā vietā Eiropā HIV izplatības ziņā, rēķinot attiecībā pret 100 000 iedzīvotāju, – pateicoties aktīvai un pieejamai testēšanai, mums ir visvairāk jaunatklāto gadījumu. Gunta Timma stāsta, ka pirms diviem gadiem Rīgā katrs150. cilvēks bija potenciāls HIV nēsātājs. Tāpēc, ja partneris apgalvo, ka ar viņa seksuālo veselību viss ir kārtībā, vietā ir jautājums – kā viņš to zina, ja nav veicis testu? HIV infekcijai sākotnēji nav nekādu simptomu, un to saredzēt nevar. Speciālisti ne velti dēvē HIV par kluso slepkavu, kas gadu gaitā lēnām iznīcina cilvēka imunitāti.

    Kāpēc man testēties?

    HIV infekciju nevar iegūt ne pie manikīra, ne zobārsta, ne tetovējoties, jo vīruss neizdzīvo uz aukstiem priekšmetiem vai virsmām. Inficēties ar HIV var tikai tiešā asins–asins kontaktā – visbiežāk tas notiek neaizsargāta dzimumakta laikā. Tāpēc Egīls Zaķis iesaka visiem, kam ir aktīva seksuālā dzīve, reizi gadā veikt HIV testu, savukārt tiem, kam ir bieža partneru maiņa, bijis neaizsargāts sekss vai sekss ar nepazīstamu cilvēku, pat reizi pusgadā. Īpaša riska grupa ir cilvēki, kas lieto intravenozās narkotikas, kā arī tie, kuriem bijis sekss ar seksuālo pakalpojumu sniedzējiem vai kuri paši tādi ir.

    Testu var veikt HIV profilakses punktos visā Latvijā, Baltijas HIV asociācija piedāvā testēties Rīgā, Merķeļa ielā 11 un Stabu ielā 19. Testēšana ir:

    • bezmaksas. Tāpat bez maksas Baltijas HIV asociācijā var saņemt prezervatīvus, informatīvos materiālus, lubrikantus;
    • anonīma. Baltijas HIV asociācija nav laboratorija, tāpēc pietiek ar pamatdatiem (cilvēks var nosaukt arī citu vārdu, personu apliecinošus dokumentus neprasa). Tikai tad, ja tests ir pozitīvs, cilvēku nosūta uz Latvijas Infektoloģijas centru cerībā, ka viņš tur aizies un uzsāks ārstēšanu;
    • ātra un iejūtīga. Eksprestesta rezultāti ir zināmi nepilnu 20 minūšu laikā. Pozitīvu rezultātu paziņo saprotoši un iejūtīgi, atbildot uz jebkuru jautājumu.

    Saņem emocionālu atbalstu

    Cilvēks, kurš saņēmis pozitīvu HIV testa rezultātu, nepaliek viens. Baltijas HIV asociācija piedāvā atbalsta grupas HIV pozitīviem cilvēkiem un atbalsta grupas ģimenēm – tuviniekiem un ikvienam, kuru šī infekcija skar. Atbalsta grupas sevišķi palīdz tikt pāri pirmajam posmam, kad cilvēkam ir ļoti smagi un viņš nesaprot, kā ar šo slimību dzīvot tālāk. Uz grupām nāk cilvēki, kuri ar HIV dzīvo piecus, septiņus un desmit gadus un kuri ar savu pieredzi apliecina, ka tas nav nāves spriedums un, ik dienu lietojot medikamentus, var dzīvot tāpat kā jebkurš.

    Šobrīd pandēmijas dēļ atbalsta grupas notiek individuāli un attālināti, lai gan tas, protams, nav tik iedarbīgi kā saruna klātienē. Taču HIV asociācijas konsultanti ar ikvienu HIV inficēto uztur kontaktu un atbalsta – katrs var piezvanīt un izrunāt sasāpējušos jautājumus. 

    Zināšanai ikvienam

    Viens no Baltijas HIV asociācijas mērķiem ir cilvēku izglītošana un stereotipu graušana par HIV, kā arī mudinājums ikvienam rūpēties par savu veselību. Tāpēc asociācijas profesionāļi ir izveidojuši e-kursu Pamatjautājumi par HIV, kas ikvienam pieejams mājaslapā balthiv.com, sadaļā Pakalpojumi. E-kurss, kas sadalīts četros moduļos, palīdz saprast, kas ir HIV, kā notiek tā transmisija un diagnostika un kāda ir efektīva profilakse. Kursu var iegādāties ikviens, un tas veidots tā, lai būtu saprotams visiem – gan skolēniem, gan sociālajiem darbiniekiem, gan tiem, kas strādā ieslodzījuma vietās.

    Kad tas valstī ir atļauts, asociācijas profesionāļi sniedz apmācības arī klātienē – gan ieslodzījuma vietās strādājošajiem, gan sociālajiem darbiniekiem, studentiem un citiem interesentiem.

    Vairāk informācijas meklē balthiv.com un testpunkts.lv. Pieteikties testam var e-pastā [email protected] vai zvanot pa tālruni 28441324, kā arī rakstot Baltijas HIV asociācijas sociālo tīklu kontos.

    Raksts tapis ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu EEZ un Norvēģijas grantu programmas Aktīvo iedzīvotāju fonds projektā Biedrības finansiālās kapacitātes stiprināšana.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē