• Žurnāliste Eva Johansone – svaiga dzīve bez ledusskapja

    Dzīvesstāsti
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    20. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Personiskais arhīvs
    Kultūras žurnāliste, raidījuma Zaļgalvis galvenā redaktore Eva Johansone dzīvo Rīgas centrā dzīvoklī kopā ar vīru un diviem dēliem (4 gadi un gads).

    Mana naudas filozofija

    Nauda ir kā gaiss ventilatorā – ienāk un aiziet

    «Piedzimu astoņdesmito gadu vidū un esmu piedzīvojusi dažādus laikus, bet man nekad nav bijis sajūtas, ka kaut kā trūkst. Mums bija lauki, mamma bija ļoti radoša – prata gan šūt, gan gatavot ēst, tāpēc vienmēr izgrozījāmies. Drošība par naudu manī ir joprojām.

    Mani vecāki pret naudu izturējās ļoti akurāti, savukārt mana attieksme ir vieglāka, bet ne pavirša.

    Neesmu krājēja, nauda pie manis ir kā gaiss ventilatorā – ienāk un aiziet, tā ir pašsaprotama dzīves daļa, uz kuru pārlieku cenšos nefokusēties.

    Vienlaikus apzinos, ka esmu privileģēta – dzīvoju valstī un vietā, kur varu strādāt un nopelnīt. Ja vajadzētu, es varētu strādāt jebkuru darbu. Reiz, kad kafejnīcā palīdzēju novākt galdus, dzirdēju runājam: «Redz, šī meitene kādreiz bija Latvijas Jaunatnes padomes prezidente, bet tagad mazgā galdus…» Man šķiet, ka neviens darbs nav peļams!

    Katru mēnesi zināmu naudas summu atvēlu ziedojumiem. Ziedošana ir mana iedvesma – ikreiz apdomāju un izvēlos, kam šoreiz gribu palīdzēt. Ukrainai. Svešai sievietei, kam ir tik smags periods, ka viņa pat nevar atļauties nopirkt kafiju. Latvijas Universitātes fondam. Māmiņai, kas nesen pārcēlusies uz laukiem, bet trūkst naudas degvielai, lai bērnus aizvestu uz skolu. Nekad nekontrolēju, kā mans ziedojums izlietots, – mani tas neinteresē, tā nav mana atbildība.»

    3 finanšu stabilitātes garanti

    1. Krājkonts bērniem. Visus bērnu pabalstus lieku atsevišķā krājkontā – tā ir un būs viņu nauda. Saprotu, ka inflācija dara savu, bet nekas – lai krājas.

    2. Dzīvības apdrošināšana. Esmu apdrošinājusi savu dzīvību. Ja ar mani kas notiks un aiziešu mūžībā, vīrs saņems apdrošināšanas atlīdzību.

    3. Uzkrājums. Katru mēnesi atlieku nelielu summu drošības spilvenam. Svarīgi, lai krīzes situācijā vismaz dažus mēnešus varētu iztikt.

    Kā es taupu resursus

    Degviela. Mums nav automašīnas, jo tieši tā atstāj milzīgu ekoloģisko pēdu. Daudz izmantoju sabiedrisko transportu, un Rīgā tas ir ļoti labs: visu var precīzi saplānot, jo transports pienāk laikā. Arī ar abiem bērniem – viens ratos, otrs ar skrejriteni – braucam sabiedriskajā transportā. Daudz eju kājām. No sava dzīvokļa Stabu ielā līdz darbam Latvijas Televīzijā Zaķusalā aizeju 40 minūtēs, un visvairāk man patīk tilts pāri Daugavai – redzu upi visos gadalaikos. Gadās, ka izmantojam taksometru, bet kopējie izdevumi noteikti ir mazāki nekā tad, ja mums būtu automašīna.

    Ūdens. Man ļoti patīk iet dušā, tam ūdeni netaupu. Šos tēriņus kompensēju ar to, ka nepērkam dzeramo ūdeni – mums ir labs krāna ūdens. Biedrība Ū-vitamīns aprēķinājusi, ka, nepērkot ūdeni plastmasas pudelēs, gadā var ietaupīt 200–400 eiro. Arī ēstuvēs dzērienu nevis pērku, bet palūdzu glāzi krāna ūdens, un tas nekad nav atteikts.

    Elektrība. Esam sapirkuši ekonomiskās spuldzes un iztiekam bez ledusskapja. Ja ir balkons, Latvijas vēsajā klimatā deviņus mēnešus gadā bez ledusskapja var dzīvot pavisam mierīgi. Uz balkona stāv glīti IKEA grozi, kuros sagrupēju produktus, turklāt mums ir dzīvoklis ar aukstumskapi. Iztikt bez ledusskapja ļauj mūsu ēšanas paradumi – vīrs ir gandrīz vegāns, arī es gaļu ēdu reti un ārpus mājām. Mums vajag maz piena produktu, jo daudz dzeram auzu vai sojas pienu, bet, piemēram, olām nemaz nevajag pārāk zemu temperatūru. Dzīve bez ledusskapja ir arī ieguldījums veselībā – nepērku neko lieku. Ko nopērkam, to apēdam svaigu.

    Iepirkšanās

    Svaigos produktus pērku katru otro dienu, bet lielākiem pirkumiem izmantoju produktu piegādi mājās.

    Izvēlos Latvijā ražotus produktus, jo tā atbalstu vietējos uzņēmējus ne vien vārdos, bet arī darbos.

    Apģērbu pērku reti, bet dārgu un kvalitatīvu, jo tas vienmēr izskatās labāk. Bieži izvēlos Latvijas dizaineru apģērbus – Natālijas Jansones, Ingrīdas Drāznieces, Baibas Ripas. Ir svārki un džemperi, ko nēsāju jau gadus 15.

    Tā kā apģērbs mēdz apnikt, ar draudzenēm rīkojam drēbju, apavu, somiņu un rotu apmaiņas pasākumus. Garderobes papildināšanai izmantoju arī lietotnes Andele Mandele un Olio, kā arī veikalu Otrā elpa.

    Kurpes, siksnas un somas nesu remontēt uz pavisam necila izskata, bet labu apavu darbnīcu Matīsa ielā 16.

    Produkti, kas ļoti patīk

    SpirulinaNord šķidrā spirulīna. Divas Latvijas zinātnieces Kristīne Veģere un Agnese Stunda-Zujeva izstrādājušas unikālu mikroaļģes spirulīnas audzēšanas tehnoloģiju. Lielisks produkts ­– enerģijai un veselībai dzeru pāris karotes katru rītu. Patīk bērniem, jo ir salds.

    Grauda spēka kukurūzas galetes. Gards un veselīgs kraukšķis.

    Bioloģiskās paipalu olas. Izvāru un ēdu ar visu čaumaliņu.

    Foto: Shutterstock

    Lielākie palīgi mājas darbos

    Zepter tvaicējamais katls, ko man uzdāvināja vīramāte Ilze. Labs, bet domāju, ka tāds pats efekts panākams ar visparastāko katliņu un tvaicējamo sietiņu.

    Bezvadu putekļsūcējs. Ātri un ērti var satīrīt visu, ko bērni piedrupačo.

    Dzeramā soda. Lēts un ekoloģisks tīrīšanas līdzeklis.

    Foto: Shutterstock

    Glābējēdieni

    Man patīk visu tvaicēt. Lieku tvaicējamajā katlā uz pusēm pārgrieztu ķiploku, kartupeļus, batātes, papriku, brokoļus, pārleju ar olīveļļu, pārkaisu sāli, garšvielas, sojas mērci. Dažas minūtes, un gatavs – tik aromātiski un garšīgi!

    Vakaros bērniem šķīvī ar atsevišķiem nodalījumiem salieku dažādus dārzeņus un izcepu olu – uzsitu uz pannas kā vēršaci un, kad mazliet savilkusies, viegli sajaucu kopā baltumu un dzeltenumu. Ātri un veselīgi!

    Brokastīm jau vakarā auzu pārslas un čijas sēklas pārleju ar aukstu ūdeni. No rīta katrs pievieno, ko vēlas, – kokosriekstu skaidiņas, ogas, medu, auzu pienu.

    Idejas foršām latviskām dāvanas

    • HEBE galdauti ar latviešu mākslinieku dizainu.
    • Latvijas zāļu tējas.
    • TAADA AADA īslaicīgie tetovējumi.
    • Priežu čiekuru sīrups.

    Stresa mazināšanas pasākumu TOP 3

    Balkona puķes un savs mazdārziņš – Sporta pils dārzos audzējam garšaugus, kukurūzu un pļavas puķes.

    Riteņbraukšana. Man ir labs, stabils Erenpreiss pilsētas velosipēds, kas kalpo jau desmit gadus.

    Mentālais skrējiens. Skrienu savam mieram vakaros, izbaudot Ziedoņdārza klusumu – neklausos ne mūziku, ne podkāstus.

     

    Foto: personiskais arhīvs

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē