• Rīta Panorāmas vadītājas dēlam pašam savs radījums — viņam ir tikai astoņi gadi!

    Slavenības
    Gita Vīksne
    15. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    LTV1 raidījuma Rīta Panorāma vadītājas un fotogrāfa Mārča Baltskara astoņus gadus vecais dēls debitēs televīzijā – vadīs savu kulinārijas raidījumu.

    Multeņu vietā kulinārijas šovi

    «Mūsu mājās galvenais pavārs vienmēr ir bijis tētis Mārcis, un vecākais dēls Ralfs jau no mazām dienām ar lielu interesi sekoja līdzi tam, kā top maltītes,» PDz stāsta Karīna Rubene.

    Kopā ar savu dzīvesbiedru – vienu no labākajiem Latvijas kāzu fotogrāfiem Mārci Baltskaru – viņa šovasar palīdzēja piepildīt dēla sapni par savu kulinārijas raidījumu Ralfs gatavo. Jau tagad to var redzēt feisbukā, Instagram un YouTube, bet rudenī Ralfa virtuves šedevri būs skatāmi Latvijas Televīzijā jaunā kulinārijas raidījumā bērniem.

    «Tas sākās kā brīvā laika aktivitāte, kas radās brīdī, kad pasauli bija pārņēmis Covid-19. Tāpat kā daudzi, arī mēs ievērojami vairāk laika pavadījām mājās, un biežāk izskanēja bērnu lūgumi: «Mamma, iedod maizīti! Mamma, uzsmērē maizītei sieriņu,» atceras Karīna. Viņas ģimenē aug divi dēli – astoņus gadus vecais Ralfs un četrus gadus vecais Martins.

    «Vienā brīdī vecākajam dēlam, kuram tolaik bija 7 gadi, teicām – tu jau esi gana liels, paņem maizīti un uzsmērē pats! Un viņš to ar lielu prieku arī darīja. Interese par ēst gatavošanu dēlam bijusi vienmēr.

    Daudz labāk par multenēm viņam patīk dažādi kulinārijas raidījumi.

    Jau laikā, kad pats vēl neko nemācēja pagatavot, Ralfs kādā brīvdienu rītā salika uz šķīvja cepumus un ābolus, un atnesa mums tos uz guļamistabu ar vārdiem – lūk, jums no manis brokastis gultā!» atceras viņa.

    Kovida laika izklaide

    «Ralfs patstāvīgi sāka gatavot jau sešu gadu vecumā. Piemēram, griezt salātus, prasot, kādas sastāvdaļas vislabāk sader kopā. Pandēmijas laikā Ralfam pavērās vēl lielākas iespējas darboties virtuvē pašam. Viņš bija pasācis aktīvi sekot līdzi Amerikas slavenākajam kulinārijas šovam MasterChef. Redzot, ar kādu aizrautību dēls citu pēc citas skatās šova sērijas, tētis kādu vakaru viņam joka pēc pajautāja: «Gribi, es tev arī ko tādu uzfilmēšu?» Ralfs, protams, piekrita,» atceras Karīna.

     

     

    Viņa dēla pirmo ēst gatavošanas sēriju ievietoja internetā un saņēma necerēti daudz pozitīvu atsauksmju. Par Ralfa kulinārijas talantu sajūsmā bija gan pieaugušie, gan bērni. «Daudzi jautāja – kad būs nākamā recepte? Arī Ralfs interesējās, kad filmēsim nākamo sēriju, jo viņam tas viss ļoti patika,» stāsta Karīna, un tā kameras priekšā drīz vien tapa vēl divi ēdieni.

    «Apzināti izvēlējāmies gatavot veselīgus našķus, jo kovida laikā bērni bieži jautāja: «Vai mums mājās ir kaut kas garšīgs?» Sapratām, ka ir daudz foršu veidu, kā garšīgi pagatavot veselīgu ēdienu, kuru bērni var ēst kā našķi.» Viņas dēls parāda, kā ātri no vienkāršām sastāvdaļām pagatavot saldās mandeles, auzu pārslu cepumus, mājas saldējumu un kokosriekstu batoniņus.

    «Mums jautā – vai tekstu, ko Ralfs saka video, uzrakstītam mēs? Tad es smejos – nē, Ralfs nemaz neprot tik ātri lasīt. Viņš tiešām runā no sevis. Protams, iepriekš viņam pasakām, cik gramu katrs produkts ir jāpievieno, bet gatavošana un komentēšana ir viņa ziņā. Dēls, skatoties dažādus pavāru raidījumus, ir sapratis, ka visu laiku jākomentē tas, ko virtuvē dari,» atklāj Karīna.

    «Par jauno raidījumu Ralfs ļoti priecājas. Viņš saka: «Tas būs mans pirmais darbs!»

    Dēls gan vēl nav izlēmis – dienās būs fotogrāfs kā tētis vai strādās televīzijā kā mamma, vai arī būs šefpavārs. Viņš nesen man atzinās: «Man patīk gan filmēties, gan taisīt ēst. Labi, ka jaunajā raidījumā abas lietas varēšu apvienot,».» pasmaida mazā pavāra mamma.

    Iedvesmos vecākus un bērnus

    Karīna saka – priecāsies, ja raidījums iedrošinās arī citus vecākus ļaut bērniem darboties virtuvē pašiem. «Jo tikai tā mēs varam viņiem iemācīt patstāvību. Šādā vecumā bērns jau diezgan daudz var izdarīt pats. Ir tikai jādod iespēja. Protams, ikdienas skrējienā bieži vien arī mums svarīgāk ir paēst ātri un ļaut darboties bērnam virtuvē vienkārši neatliek laika.

    Zinu, ka Kovida laiks daudziem vecākiem deva iespēju pabūt virtuvē kopā ar bērniem. Parādīt, kur kas atrodas, kaut ko jaunu iemācīt. Protams, sākumā vecākiem ir jāstāv klāt. Kad tu piecas reizes esi bijis viņam blakus un redzi, ka bērns māk sagriezt gurķi, tad sestajā reizē atļauj viņam to darīt pašam. Līdzīgi ir ar dažādu veidu cepšanām un vārīšanām. Ir daudzi darbiņi, kur mēs Ralfam joprojām stāvam klāt vai arī sakām – tik tālu tu vari izdarīt pats, bet tālāk mazliet palīdzēsim.

    Svarīgi ir arī, gatavojot pašam kaut kādas lietas, ļaut darīt bērnam. Piemēram, cepot pankūkas, divas olas vienmēr ļaujam iesist vienam dēlam, divas – otram. Taisot mīklu, viņi reizēm pat uzņem laiku, lai nebūtu tā, ka vienam tiek vairak. Arī tā viņi mācās gatavot ēst. Pretējā gadījumā cilvēks 18 gadu vecumā joprojām nemāk ne olu uzcept, ne putru izvārīt,» spriež Karīna.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē