• Kā šodien jūtas divgadīgā Silva, kura aizvakar pēc gūtās traumas operāciju gaidīja 12 stundas?

    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    18. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personīgā arhīva
    Divu bērnu māmiņa Anita Andersone-Abika savā facebook lapā publicēja satraucošu ierakstu par pārdzīvojumiem, kas pēc spēlēšanās ar bērniem beidzās ar traumu un milzu bailēm.

    Divus gadus vecā Silva kopā ar mazāko māsiņu un mammu mājās pūta burbuļus. Līdz vienā mirklī Silva aizķērās un uzkrita uz zemē stāvošās stikla krūzes. Sekoja daudz asiņu, raudas un satraukums.

    Silva šodien no slimnīcas devusies mājās. Kā pastāsta meitenītes mamma, Silva ir īsta varone, izturīga un jau šodien jūtas neticami labi. Šodien īpaši mīļa ir arī dzeltenā pīlīte, kuru par drosmi Silvai slimnīcā uzdāvinājusi māsiņa Lūcija.

    Silvas mamma ir neizsakāmi pateicīga visam BKUS personālam, kas palīdzēja, uzmundrināja, bija līdzās un gala rezultātā – parūpējās par to, lai šim stāstam būtu laimīgas beigas.

    Tomēr nevar noliegt – kaut kas nav pareizi. Jo mazajai meitenītei ar vaļēju brūci steidzamā operācija bija jāgaida 12 stundas.

    Izdevniecība SANTA, sazinoties ar Veselības ministriju, saņēma atbildi: «Pēc māmiņas publiskotās pieredzes sociālajos tīklos Bērnu slimnīcā, kur ilgi nācies gaidīt palīdzību bērnam, veselības ministre Līga Meņģelsone sazinājās ar slimnīcu, lai sīkāk uzzinātu par notikušo un noskaidrotu satraucošo situāciju. Aprūpes sniegšanu bērnam konkrētajā situācijā kopā ar slimnīcu pārstāvjiem izvērtēs arī Veselības inspekcija un vienosies par nepieciešamajām uzlabojumiem.»

    Situācijas skaidrojumu sniedz arī Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe: «Konkrētajā dienā Bērnu slimnīcā izveidojās saspringta situācija, gaidot uz medicīnisko palīdzību, kuru var sniegt ķirurgi – tik ilga gaidīšana ir retos gadījumos, par ko vēlreiz atvainojamies mammai un bērnam. Šāda situācija izveidojās gan tādēļ, ka neparedzēti ieilga sarežģīta neiroķirurģiska operācija (no plānotajām četrām stundām tā ieilga uz vairāk nekā 10), gan tādēļ, ka steidzamības kārtā vienlaikus bija nepieciešams operēt vairākus pacientus, kuri gaidīja savu kārtu pēc ievešanas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā. Ir retas situācijas, par kurām iepriekš nevaram paredzēt, kad tās atrisināsies.

    Bet, tikko kļuva skaidrs, ka būs vajadzīgi papildspēki, tika piesaistīti visi pieejamie bērnu ķirurgi, anesteziologi, anestēzijas un operāciju māsas, kuriem esam ļoti pateicīgi, jo viņi ieradās ārpus darba laika un palika līdz naktij.

    Nevienā valstī un nevienā slimnīcā nav iespējams ieplānot visas situācijas, kad būs lielāks pacientu ar traumām pieplūdums, mēs izdarījām visu, ko varējām, lai sniegtu palīdzību bērniem, rūpīgi izvērtējot katras operācijas steidzamību. Vienlaikus speciālistu trūkuma problēma Bērnu slimnīcā ir aktuāla arī, runājot par ķirurģisko palīdzību. Visvairāk trūkst operāciju māsu un anesteziologu.»

    Anitas Andersones-Aibikas aprakstīto pieredzi lasi šeit:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē