• Kā pārliecināties par bērna drošību internetā?

    Drošība internetā
    Lelde Jaudzema
    16. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vecākiem jābūt gataviem, ka ikviena bērna dzīvē pienāks mirklis, kad radīsies nepārvarama vēlme ieiet internetā. Kā nodrošināt, lai bērna augošā interese nenodara ļaunumu?

    «Ja ģimenē aug bērns, kas jau sāk izrādīt interesi par datoru un viedierīcēm, noteikti ir jādomā, kā tās aprīkot ar kādiem drošības risinājumiem. Tas ļaus izvairīties no dažādām tālejošām un nepatīkamām sekām. Realitātē diemžēl nācies pārliecināties, ka kiberuzbrukumi sākas ar šķietami nevainīgiem klikšķiem uz vietnēm, kuras patiesībā nav uzticamas,» uzsver digitālās drošības uzņēmuma NOD Baltic tehnoloģiju konsultante Dana Rubena.       

    Pašam savs viedtālrunis

    Vecākiem mēdz būt dažādi viedokļi par to, kādā vecumā bērni var sākt lietot viedtālruni, un dažkārt pat piecgadīgs bērns tiek uzskatīts par gana lielu, lai viņam būtu pašam sava viedierīce. «Sākumā pats svarīgākais drošības nolūkos ir prast bērnam paskaidrot, kāpēc nedrīkst sazināties ar svešiem adresātiem. Domājot par šādu iespējamību, ikreiz jāatceras, ka ir diezgan riskanti ļaut jaunajam telefona īpašniekam brīvi darboties ar viedierīci, jo ne vienmēr vecākiem būs iespēja atrasties blakus un redzēt, ko bērns dara.

    It īpaši, ja mazais jau ir apguvis rakstītprasmi, – tad viņš pats spēs meklētājprogrammā ierakstīt interesējošas tēmas, un apdraudējums var būt lielāks.

    Bērns ne vienmēr spēs apzināties, kādas saites internetā vērt vaļā ir droši, bet kādas – ne,» skaidro digitālās drošības eksperte, atgādinot, ka noteikti ir arī jānodrošina, lai saturs, kas pieejams viedtālrunī, atbilstu bērna vecumam.   

    Drošības programma

    Lai novērstu šādus nevēlamus draudus, viedtālrunis un dators jāaprīko ar programmu Parental Control (no angļu val. – vecāku kontrole). «Lai gan tehnika ir smalka pasaule, kas dažkārt var nepakļauties iecerētajai drošībai, šādi risinājumi ievērojami mazina risku, ka bērna tālrunī tiks atspoguļots vecumam neatbilstošs saturs. Šādu drošības risinājumu var iegādāties vai lejupielādēt bez maksas pie dažādiem ražotājiem, piemēram, kompānijas Samsung interneta lapā ar atslēgvārdiem Parental Control iespējams sameklēt bezmaksas piedāvājumu, to lejupielādēt un uzstādīt. Ja neizdodas atrast šādus risinājumus ierīču zīmolu mājaslapās, nākamā alternatīva ir plaši zināmā lietotne Google Play. Ir pieejamas arī maksas programmatūras, piemēram, ģimenēm draudzīga Android lietotne ESET Parental Control, kas palīdz nodrošināt bērnu drošību tiešsaistē. «Domājot par satura aizsardzību datorā, jāņem vērā, ka ir iespēja izveidot bērnam arī atsevišķu profilu. Ja ierīcē ir uzstādīta programma, kas nodrošina Parental Control funkcionalitāti, var arī ierobežot, cik ilgu laiku bērns drīkst pavadīt viedierīcē,» stāsta Dana Rubena, norādot, ka eksistē arī pavisam vienkāršs drošības rīks, proti, vecāki var neatklāt bērnam viedierīces paroli. «Tad bērns varēs ielogoties ierīcē tikai tad, ja vecāki būs blakus. Taču mūsdienās bērni, iespējams, negribēs samierināties ar tik ierobežojošu risinājumu.»

    Kādi ir ieguvumi?

    Pateicoties Parental Control programmai, vecāki datorā vai viedierīcē var uzstādīt tikai tās lietotnes un interneta vietnes, kuras bērns drīkst atvērt, turklāt ir iespējama arī interneta pārlūka aizsardzība. «Parasti mājaslapas tiek iedalītas konkrētās tematiskās grupās, piemēram, sports, izklaide, veselība. Vecāki attiecīgi var nolemt, kādu saturu bērna ierīcē vēlas bloķēt. Tas nozīmē, ka, tiklīdz bērns Google vai citā meklētājprogrammā ievadīs noteiktus atslēgvārdus, ierīcē uzreiz notiks rezultātu filtrācija, piemēram, ievadot vārdu alkohols, ekrānā saturs ar norādīto terminu neparādīsies. Vai arī, ja tiks nobloķētas iepirkšanās vietnes, neviena interneta veikala vietne bērna ierīcē nebūs pieejama. Tieši tāpat notiks, ja būs bloķēti kādi sociālie tīkli.

    Iespējams rīkoties arī pretēji – nobloķēt pilnīgi visu saturu, atstājot tikai atsevišķas vietnes, kas konkrētajā ierīcē būs pieejamas.

    Tā var darīt ne vien viedtālrunī, bet arī datorā,» stāsta digitālās drošības eksperte, skaidrojot, ja bērns, piemēram, lejupielādēs kādu failu, tas uzreiz tiks dzēsts. «Ierīces iestatījumus var veidot arī tā, lai bērns nevarētu instalēt kādas programmas. Ja ierīcei ir Windows operētājsistēma, tad, uzstādot Parental Control, daudzas lietotnes var instalēt tikai ar administratora atļauju. Ja arī bērns pratīs šīs lietotnes ielādēt, tās aktivizēt un izmantot viņš nevarēs.»

    Dana Rubene brīdina, ka jārēķinās ar dažādām situācijām, piemēram, ja bērnam datorā, lietojot internetu, pārlūkprogrammā negaidīti izlec kādi reklāmas baneri. «Ja izmanto Windows pārlūkprogrammu, nekam tādam nevajadzētu notikt – tas vien jau var liecināt, ka ierīce ir inficēta ar vīrusu. Ja bērns intereses pēc uzklikšķinās uz banera, kas izrādīsies, piemēram, kāds interneta veikals, kurš piedāvā kaut ko iegādāties, un tiešaistes veikalu vietnes nebūs bloķētas, iznākums nav paredzams, jo nevaram zināt, ko jaunais cilvēks tur apstiprinās.»

    Ņem vērā! Ja bērns redz, ka viņa viedierīcē ir bloķēta kāda vietne vai lietotne (piemēram, spēles), viņam ir iespēja pajautāt vecākiem atļauju. To var izdarīt, vienkārši piespiežot podziņu uz ekrāna, un pēc mirkļa vecāki savā telefonā saņems ziņu, ka bērnam ir vēlme aktivizēt attiecīgo lietotni. Vecāki tad varēs izlemt – akceptēt šo vēlmi vai tomēr ne.

    Iepazīties ar statistiku

    Dana Rubena iesaka vecākiem izmantot iespēju un noskaidrot, ko bērns nedēļas laikā viedierīcē vai datorā ir skatījies. «Piemēram, ESET Parental Control, ja iekārtā ir uzstādīta nepieciešamā programmatūra, pārvaldības sistēmā, kas ir pieejama internetā, var redzēt apmeklēto interneta vietņu statistiku. Vecāki šādi pavisam viegli var noskaidrot, kādas ir bērna intereses. Lai to izdarītu datorā, bērnam ir jāizveido savs konts (informācija, kā tas ir veicams, atrodama Google pieejamajās instrukcijās).»

    Veicināt uzticību

    Visvienkāršākais un pareizākais ir bērnam pastāstīt un paskaidrot par uzstādītajiem ierobežojumiem viedierīcē vai datorā – tas arī ļaus izvairīties no aizvainojuma vai neapmierinātības. «Uzskata, ka bērniem līdz desmit gadu vecumam nav vēlams izmantot sociālos tīklus.

    Vienlaikus ir arī saprotams, ka bērnam ir grūti atturēties un viņš var justies atstumts, zinot, ka viņa draugi tur ir.

    Tā ir normāla vēlme – būt piederīgam,» ir pārliecināta Dana Rubena, piebilstot, ka vecākiem ir jābūt uzmanīgiem ar aizliegumiem. «Bērna psihe ir viegli ievainojama. Ja vecāki tomēr aizliedz izmantot sociālos tīklus, bērns šo faktu uztvers ļoti personīgi… Tad vajadzētu paskaidrot – ja bērnam raksta pieauguši vīrieši vai sievietes, no vienas puses, tas nav nekas slikts, taču vienlaikus jābrīdina, ka šie cilvēki var būt arī krāpnieki.

    Var izmantot vienkāršu piemēru, ka slikts cilvēks ir tāds, kas vēlas atņemt tev naudu.

    Pats svarīgākais ir informēt bērnu par iespējamo bīstamību. Jo informēts bērns ir apbruņots. Taču šim bruņojumam tomēr labāk pievienot arī profilaktiskas darbības, lai pašiem vecākiem sirds mierīgāka un vēlāk nav jācīnās ar sekām,» iesaka digitālās drošības eksperte.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē