• Kā ūdenī uzbūvēt laipu?

    Dīķis
    Kristiāna Kalniņa
    Kristiāna Kalniņa
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    7. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja saimniecībā ir jauks dīķis, tuvumā ezers vai upmala, bet savas laipas vēl nav, tieši patlaban ir īstais laiks tās būvēšanai. To paveikt nav ne grūti, ne laikietilpīgi – dažas dienas, un laipa gatava.

    Svarīgākais par laipas pāļiem

    1. Vislabāk, ja laipas pāļi vai vismaz tā pāļu daļu, kas atradīsies zem ūdens, būs izgatavota no metāla, tad laipai būs ilgāks mūžs. Tomēr, ja vēlies laipas balstus gatavot no koka, tad jāizvēlas blīva koksne – osis vai ozols. Šādā gadījumā laipas pāļiem vajadzētu būt kā vienam veselam stabam, nevis zāģētam kokmateriālam – ja netiek izjaukta koka dabiskā struktūra un kokmateriāls ir vienā gabalā, pāļi ir izturīgāki pret bojāšanos.
    2. Cik dziļi jāiedzen zemē pāļi, būs atkarīgs no augsnes dīķa, upes vai ezera krastā. Metrs pilnīgi noteikti būs pietiekami liels dziļums, kādā pāļiem jāatrodas zemē. Galvenais nosacījums – pāļiem jāturas stabili. Vislabāk un stabilāk tie turēsies mālainā augsnē, ne tik stabili – kūdrainā, tad pāļi jādzen dziļāk.
    3. Ja pāļi paredzēti no metāla, vēlams jau iepriekš sametināt rāmi, kas pāļus saturēs kopā. Laba izvēle ir cinkota metāla stabi – tiem ir aizsardzība pret sauli. Metāla stabus vēlams nokrāsot biezā kārtā ar ūdensizturīgu metāla krāsu – tas dos papildu izturību pret mitrumu un ūdens nodarītajiem bojājumiem un pasargās no rūsēšanas.  
    4. Jo laipa garāka un platāka, jo vajag vairāk atbalsta punktu, kas turēs laipas virsmu. Tātad pāļi jādzen tuvāk cits citam. Pāļus ieteicams savienot ar papildu atbalsta dēļiem 50–70 centimetru attālumā citu no cita, veidojot tādu kā rāmi – arī tas stiprinās laipas pāļu izturību un stabilitāti. Tā laipas pāļi kļūst monolīti un būs mazāk iespēju, ka tie laika gaitā sāks zvāroties.
    5. Ja ūdenstilpes krasts ir purvainā vietā, kur augsne ir pavisam kūdraina, laipas būvēšana būs sarežģītāka, pāļi jādzen dziļāk un jātaisa stingrāks laipas balstu rāmis.
    6. Labi apstrādāti (ar antiseptiķi) koka pāļi var kalpot aptuveni desmit gadus (tad tie atkal būs jāmaina), savukārt metāla pāļi stāvēs vismaz divdesmit gadus.

    Laipas virsma

    Laipas virsmu gatavo no dēļiem – jo blīvāka koksne, jo tiem būs garāks mūžs. Blīvāka un izturīgāka koksne ir, piemēram, ozolam vai osim. Lai laipas dēļi ilgāk kalpotu, tos nepieciešams apstrādāt jeb impregnēt ar koksnes antiseptiķi (nopērkams būvniecības veikalos).

    Tā kā impregnēta koksne spēj labāk pretoties mitrumam, mazāk uzbriest un deformējas, šī apstrāde krietni paildzinās laipas kalpošanas laiku. Vislabāk apstrādāt jaunus dēļus drīz pēc ēvelēšanas, jo tad koksnes poras ir atvērtas. Jāraugās, lai pirms apstrādes dēļi būtu tīri. Impregnējot koksne tiek piesūcināta ar specifisku līdzekli, kas to aizsargā no pūšanas, pelēšanas vai kaitēkļiem. Koksnes apstrādi var veikt pašu spēkiem, uzticēt to profesionāļiem vai arī iegādāties veikalā jau impregnētus dēļus, kurus paredzēts izmantot dažādām dārza būvēm, tostarp laipām.

    Ja laipas virsējie dēļi ūdenī neiegrimst un ir labi apstrādāti, tad tie kalpos vairāk nekā desmit gadus.

    Kad taisīt laipu?

    Vasara ir labākais laiks laipas būvēšanai, jo liela darba daļa notiek ūdenī, un to, protams, ērtāk veikt tad, kad ūdens ir silts. Turklāt tieši siltajā gadalaikā vislabāk var izpētīt, cik stingra ir augsne, saprast, cik gari balsti jātaisa un cik dziļi tie jādzen.

    Cik ilgi?

    Ja sagādāti vajadzīgie materiāli, tad laipu var uztaisīt pat dienas laikā! Kopā ar impregnēšanu vai krāsošanas darbiem laipas izgatavošanai būs nepieciešamas kādas trīs dienas.

    Laipa ziemā

    Nevajadzētu baidīties, ka koka laipa ziemā sasprāgs. Atrodoties ūdenī nemitīgi, krasas temperatūras maiņas laipas pāļi (un dēļi) nepiedzīvo un sals tiem, visticamāk, nekaitēs. Pamats bažām varētu būt tad, ja ūdenstilpē mēdz būt ievērojamas ūdens līmeņa svārstības. Tādā gadījumā koka konstrukcijas apstrāde ar antiseptiķi ir obligāta un, iespējams, gan balstus, gan laipas dēļus vajadzēs biežāk mainīt.

    Aptuvenās izmaksas* 4 × 1 m lielai laipai:

    • Terases dēļi (ne mazāk kā 45 mm biezi un aptuveni 100 mm plati) 4 m2 – aptuveni 100 eiro
    • Brusas pāļiem (100 × 100 mm, aptuveni 2,5 m garas) 12 gab. – aptuveni 70 eiro
    • Antiseptiķis laipas virsmas dēļiem (1l) – aptuveni 3 eiro
    • Nerūsējošā tērauda skrūves (būs vajadzīgas vismaz trīs dažādu garumu skrūves) – aptuveni 20 eiro
    • KOPĀ 193 EIRO

    *Aptuvenās izmaksas, iegādājoties materiālus vairumtirdzniecības bāzēs, lielveikalos cenas varētu būt dārgākas, zāģētavās – lētākas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē