• Kā izvēlēties savu ideālo gultu?

    Guļamistaba
    14. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Grezna un romantiska vai cēla un aristokrātiska – gulta guļamistabā spēlē pirmo vijoli, tāpēc nevajag baidīties tai piešķirt galvenā akcenta lomu. Konsultē Kristīne Šuste, interjera dizainere
    • Pirms izšķiras starp gultu ar senlaicīgiem grebumiem, greznām kājām vai interesantu galvgali, jāatceras, ka šīs mēbeles pirmais uzdevums ir nodrošināt labu miegu. Tāpēc gultai jābūt nevainojami ērtai – jāatbilst gulētāja garumam un jābūt pietiekami platai. 
    • Tas, protams, ir individuāli, taču parasti gultā ar galvgali gulēt ir patīkamāk. Ja līdz tam gulēts gultā ar tapsētu, ādas vai auduma galvgali, pāreja uz vintāžas gultu ar metāla galvgali vai vispār bez tā var sagādāt neērtības.
    • Masīvkoka gulta, kas atstāta mantojumā no iepriekšējām paaudzēm, ir unikāla vērtība ar savu vēstures stāstu, un tādai papildu akcenti nav nepieciešami. Ja, iekārtojot lauku māju, vēlies tieši šādu Latvijas saimniekiem raksturīgo gultu, taču ne bēniņos, ne caur paziņām to atrast nav izdevies, vērts ielūkoties kādā no antikvāro mēbeļu veikaliem, piemēram Mēbeļu Bode, House Vintage, Viss antīkais u. c.
    • Antīku lietotu gultu iegādājies tikai uz vietas un kārtīgi aplūkojot, taču, ja dodies uz nelikvīdo mēbeļu veikaliem (Likvy, Pērle Outlet u. c.), vēlams to darīt kopā ar zinātāju, piemēram, dizaineru, kas orientējas šāda veida mēbeļu cenās. Pērkot gultu, tajā ir jāieguļas, lai saprastu, vai tā, piemēram, nečīkst.
    • Romantiskā stila piekritēji novērtēs gultu ar baldahīnu. Jurtas formas (pilnībā noslēgts) baldahīns var izrādīties glābiņš no nelūgtiem vasaras viesiem – mušām, odiem un dunduriem. Tradicionāli tas ir no caurspīdīga auduma, taču lauku mājā lieliski iederēsies arī lina baldahīns.
    • Plānojot gultas augstumu, jārēķinās, vai zem gultas būs iespējams piekļūt ar putekļsūcēju. Būtiski – gulta uz kājām mazu istabu darīs plašāku un telpu zem tās nepieciešamības gadījumā var izmantot mantu kastu novietošanai. Augsta gulta ar biezu matraci vienmēr izskatīsies mazliet aristokrātiski, jo tādās savulaik gulēja muižkungi.
    • Izvēloties gultai vietu telpā, ja iespējams, novieto to tā, lai guļot pavērtos skats pa logu. Gultai, tāpat kā tualetes podam, nevajadzētu būtu pirmajai, ko ierauga, ienākot pa ārdurvīm. Jāizvairās arī gultu likt blakus siltuma avotam – vismaz galvai pie tā nevajadzētu atrasties.
    • Ja telpa ir pietiekami plaša, neordinārs risinājums ir novietot gultu tās vidū. Tad paaugstināts gultas galvgalis var kalpot kā elements, kas atdala dažādas guļamistabas zonas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē