Vislabāk ir audzēt vienlaikus vairākas sugas, jo tad garšas var kombinēt pēc sirds patikas.
1. Sameklē piemērotus traukus – dekoratīvi izskatīsies lēzeni māla vai fajansa trauki, bet praktiskāki ir plastmasas trauciņi, kuros fasē kulinārijas izstrādājumus. Pārdošanā mēdz būt arī speciālas mikrozaļumu audzēšanai paredzētas konstrukcijas, bieži vien tās tirgo komplektā ar sēklām.
2. Vajadzēs arī substrātu – bagātinātu kūdru vai perlītu. Derēs arī zeme, kas domāta telpaugu audzēšanai.
Citi lasa
3. Jāiegādājas speciāli diedzēšanai paredzētas sēklas – tās tiek piedāvātas dārzkopības veikalos. Kuras katras sēklas mikrozaļumu audzēšanai nederēs – jābūt pārliecībai, ka tās nav kodinātas. Protams, var izmantot arī pašaudzētas sēklas.
4. Saber traukā substrātu – nav nepieciešama bieza substrāta kārta, pietiek ar 2–4 cm.
5. Sēklas sēj izkliedējot, biezi. Tad viegli piespiež un apber ar plānu substrāta kārtu, lai neiežūst.
6. Aplaista caur sietiņu ar siltu ūdeni, apsedz ar plēvi un novieto siltā vietā (18–20 grādos) diedzēšanai.
7. Kad sēklas uzdīgušas, plēvi noņem, bet kastīti novieto iespējami gaišākā vietā, lai sējeņos veidotos vairāk hlorofila. Līdz ražas novākšanai jāgaida 6–10 dienas – atkarībā no sugas un apstākļiem.
8. Zaļumus nogriež ar šķērēm nedaudz virs substrāta virsmas un nomazgā tekošā ūdenī. Atstātie celmiņi neturpinās augt, tādēļ nepārtrauktam patēriņam sējeņi jāaudzē atkal un atkal no jauna.
Zini!
Lai apsētu nelielu sējeņu kastīti (15 × 30 cm), vajadzēs 25 g rutku vai 15 g lucernas sēklu.
Iecienītākie augi mikrozaļumu audzēšanai
- Rutki – tiem raksturīga asa garša.
- Redīsi – arī ar diezgan asu garšu, sarkanie redīsu sakņu kakliņi piešķir interesantu toni salātiem, kam tie pievienoti.
- Lucerna – dīgstu maigā garša atgādina zaļos zirnīšus
- Sinepes – piemīt pikanta (kā jau sinepēm!) garša.
- Linsēklas – garša diezgan neitrāla.
- Rukola – dīgstiem garša nav tik izteikta kā pieaugušām rukolas lapiņām, atgādina riekstu garšu.
- Gurķi – garša un it īpaši aromāts tūlīt atsauc atmiņā pirmo dārzā novākto gurķi.
- Brokoļi – maiga garša.
- Zirņi – garšo pēc svaigām zirņu pākstīm.
- Kressalāti – spēcīgi smaržo, ļoti ātri izaug.