• Metāls, koks, plastmasa, bambuss – kāda materiāla āra mēbeles labāk izvēlēties?

    Dārzs
    Zane Blanka
    11. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Izvēloties mēbeles dārzam vai terasei, jāņem vērā mūsu mainīgie laikapstākļi – gan saule, gan lietus, mitrums un reizēm brāzmains vējš. Apskatām izplatītākos materiālus, to plusus un mīnusus!

    Pirmais nosacījums, izvēloties dārza mēbeles, ir to sadraudzība ar pašu māju un tas, kādu raksturu vēlies veidot savas mājas teritorijā. Skaidrs, ka, piemēram, guļbūvei organiski piestāv koka mēbeles. Tāds tādam netraucē. Vienlaikus reizēm smagnēja koka var būt par daudz. Tas atkarīgs arī no mājas saimnieka gaumes. Noteikti nevajadzētu baidīties senatnīgu ēku papildināt ar pretēja rakstura dārza mēbelēm, tādā veidā radot laikmetīgu, jauneklīgu noskaņojumu.

    Iegādājoties dārza mēbeles, jāizvērtē, cik intensīvi tās tiks izmantotas, kā tiks glabātas ziemas mēnešos.

     

    Biežākie materiāli

    METĀLS

    Metāla mēbeles var būt gan minimālistiskas, pat utilitāras, gan romantiski izcakinātas (tādas kā Francijas dienvidos!)

    Plusi

    • Stabilas, izturīgas mēbeles, ko gandrīz nespēj ietekmēt slikti laikapstākļi.

    Mīnusi

    • Ne visai ērtas sēdēšanai, tādēļ vēlams izmantot spilventiņus.
    • Karstā laikā metāls sakarst, bet vēsā ir ļoti auksts.
    • Metāla kājas parasti dziļi iespiežas zemē, tādēļ zem šīm mēbelēm ieteicams cietais segums – terases dēļi, flīzes, bruģis vai speciālas koka imitācijas dārza flīzes, ko var uzstādīt gan uz betona seguma, gan zālienā.

    Lai gan sākotnēji āra mēbeļu metāls ir apstrādāts pret koroziju, ar laiku mēbeles var sākt rūsēt, tāpēc ziemā jāuzglabā sausā vietā.

    PLASTMASA

    Šo dārza mēbeļu kvalitāte un cena atkarīgas no plastmasas ķīmiskā sastāva: ir nopērkamas gan salīdzinoši lētas, gan dārgākas plastmasas mēbeles. Gan monolītas (lietas formā), gan tādas, kas veidotas no dažādu veidu plastmasas pinumiem.

    Plusi

    • Ļoti vieglas, viegli pārvietojamas.
    • Viegli kopjamas – ar mitru lupatiņu vai ūdens strūklu.

    Mīnusi

    • Lētāka plastmasa būs neizturīga pret triecieniem un lielāku slodzi.
    • Ziemā plastmasas mēbeles noteikti jāglabā iekštelpās.

    KOKS

    Šajā segmentā piedāvājums ir plašs – gan guļbaļķu mēbeles, gan mēbeles no dēlīšiem jeb lamelēm. Visām āra koka mēbelēm noteikti jābūt apstrādātām ar aizsargājošu līdzekli, piemēram, lineļļas darvas maisījumu, kas pasargā no kaitēkļiem un vides ietekmes. Koka mēbeles nevajadzētu novietot tieši zemē vai smiltīs, labāk zem to kājām palikt akmeņus vai bruģa ķieģelīšus.

    Ja masīvkoka mēbeļu kājas tomēr atrodas tieši uz zemes, kāju galus ieteicams piesūcināt ar mastiku vai epoksīda sveķiem. Ziemā koka mēbeles ieteicams glabāt zem jumta vai vismaz apsegt, atstājot vēdināšanas spraugu starp virsmu un pārklāju.

    Plusi

    • Ja kokmateriāls ir kvalitatīvs un mēbeles pareizi apstrādātas, tās ir noturīgas pret dažādiem laikapstākļiem.

    Mīnusi

    • Regulāri jāatjauno ar aizsargājošu pārklājumu (antiseptiķi, lineļļu, lineļļas un darvas maisījumu). Lineļļas pārklājums obligāti jāatjauno katru gadu, bet, ja mēbeles pārklātas ar impregnējošu līdzekli, kas sargā arī no UV stariem un veido īpašu aizsargkārtiņu, pārklājumu var atjaunot reizi trijos četros gados.

    KLŪGAS, BAMBUSS, ROTANGS

    Kārklu klūgas ir dabisks materiāls – no tā izgatavotas mēbeles ir gan skaistas, gan zināmā mērā ekskluzīvas, jo roku darbs. Bambuss un rotangs arī ir dabiski, taču eksotiski materiāli, tomēr to īpašības un ekspluatācija būtiski neatšķiras no klūgu mēbelēm.

    Mēbele var būt pilnībā pīta vai pinums var būt veidots uz koka karkasa. Galda virsmai nereti tiek izmantots rūdītais stikls, bet pinums veido tā rāmi un galda pamatni. Parasti pītās mēbeles nav apstrādātas ar aizsargājošu līdzekli, jo, piemēram, klūgas to slikti uzsūc. Kad siltā sezona beidzas, pītās mēbeles nomazgā ar vieglu ziepjūdeni, noskalo ar ūdens strūklu un ļauj kārtīgi izžūt saulē vai istabā. Pa ziemu jāglabā sausumā: pinumiem kaitē mitrums un vēsums, savukārt sals ne. Zem jumta un apklātām pītajām mēbelēm salā nekas ļauns nenotiks.

    Plusi

    • Pīti krēsli ir ergonomiski – tajos patīkami sēdēt, jo gan kārklu klūgas, gan bambuss, gan rotangs ir dabiski, silti, elpojoši materiāli.

    Mīnusi

    • Pinuma spraugās sakrājas putekļi un ziedputekšņi.
    • Mitrumā un vēsumā mēbeles var sākt pelēt.

    KOMBINĒTI MATERIĀLI

    Piemēram, metāla kājas un koka virsma vai metāla kājas un sintētiskais pinums – plastmasas auklas, kas atgādina dabisko materiālu.

    Metāls + sintētisks pinums

    Plusi

    • Metāla karkass nodrošina izturību, bet sintētiskā materiāla pinumam nekaitē slikti laikapstākļi un mitrums.  

    Mīnusi

    • Izmantojot vairākus gadus, pinums pastiepjas un savienojumu vietas mēdz irt, tādēļ mēbeles jāuzmana un jānostiprina laikus.

    Metāls + stikls

    Plusi

    • Stikla galda virsma ir ļoti viegli un ērti kopjama – var izmantot izsmidzināmos stikla tīrīšanas līdzekļus.

    Mīnusi

    • Uzkrītot smagam priekšmetam, stikls var saplīst.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē