• Vājākā vieta – mugura. Kas jāzina par takšu veselību?

    Mājas mīluļi
    Everita Pāne
    6. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ir takši, kas nodzīvo 15–17 gadu un visu mūžu staigā lejā pa trepēm no piektā stāva, lec no mēbelēm, taču nekādas muguras problēmas dzīves laikā nav novērotas. Un ir tādi, kurus, par spīti visiem piesardzības pasākumiem, tik un tā piemeklē šī liktenīgā kaite.

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Ne vienmēr muguras problēmas rodas traumas rezultātā. Tās var būt arī iedzimtas, tāpēc kucēnu ieteicams iegādāties no uzticama audzētāja, kas vaislā neizmanto suņus ar muguras un citām veselības problēmām.

    Muguras problēmu gadījumā ļoti svarīgs ir laiks – īpaši, ja notikusi paralīze.

    Ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk, dzīvnieks jānogādā pie veterinārārsta astoņu stundu laikā pēc pirmo simptomu parādīšanās (priekškāju/pakaļkāju vājums, aktivitātes samazināšanās, periodiskas sāpes, urīna nesaturēšana, kustību trūkums, stīvums) vai traumas.

    Visbiežāk muguras problēmu gadījumā diagnoze ir starpskriemeļu diska trūce (SDT), kas rodas diska mineralizācijas (pārkaulošanās) dēļ – zūd diska elastīgums, tas kļūst trauslāks. SDT var būt visiem dzīvniekiem, bet visbiežāk sastopama tieši takšiem. Zinātniekiem nav skaidrības, kāpēc tieši takšiem disku mineralizācija notiek ātrāk nekā citām šķirnēm. Iespējams, pagarinātā mugurkaula dēļ.

    Lai saudzētu muguru, viens no risinājumiem, kā ierobežot suņa lēkāšanu no mēbelēm, ir speciālu kāpnīšu ieviešana (iespējams pasūtīt, lai to izmērs tiktu pielāgots konkrētajam sunim un mēbelēm). Jāteic gan, ka suns ir speciāli jāpieradina, lai šīs kāpnītes izmantotu. Otrs svarīgs faktors, īpaši kucēna vecumā, – neļaut sunim kāpt lejā pa trepēm (sevišķi – stāvām).

    Kas attiecas uz otru izplatītāko nelaimi, kas bieži piemeklē takšus, – tas ir liekais svars.

    Taču vairumā gadījumu par šo problēmu atbildība tomēr jāuzņemas pašiem saimniekiem, kas neizprot, cik bieži suns jābaro, un regulāri cienā draugu no galda. Atceries, ka liekie kilogrami ir nopietna papildu slodze jau tā garajam takša mugurkaulam, kā rezultātā var rasties minētās veselības problēmas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē